Журналісти задали Януковичу й Тимошенко питання про «свободу слова»

29 Січня 2010
41035
29 Січня 2010
12:47

Журналісти задали Януковичу й Тимошенко питання про «свободу слова»

41035
Журналісти поцікавились, чи не будуть політики утискувати свободу слова
Журналісти задали Януковичу й Тимошенко питання про «свободу слова»

Київська незалежна медіа-профспілка просить кандидатів у Президенти Юлію Тимошенко і Віктора Януковича відповісти на кілька питань про свободу слова.

 

Журналісти звернулися до кандидатів з відкритим листом за назвою «Ви демонстрували не дуже глибоку повагу до свободи слова».

 

«Однією зі складових свободи слова в нашій країні мало стати громадське телебачення. Ось уже понад п'ять років різні політики обіцяють нам створити таке телебачення. Були навіть певні рухи в цьому напрямку, але вони завершилися нульовим результатом», - заявив голова медіа-профспілки Юрій Луканов.

 

Він попросив кандидатів висловити своє ставлення до цього питання. «Якщо ви підтримуєте ідею громадського телебачення, то скажіть, яким чином ви маєте намір її реалізувати», - сказано в повідомленні.

 

Автор відкритого листа послався на журналістів, які констатують факти, що «даючи згоду на участь у тих чи інших політичних ток-шоу, команди кандидатів диктують організаторам, яких журналістів запрошувати, а яких - ні».

 

«Журналісти вважають, що такий підхід суперечить ідеалам свободи, які ви нібито підтримуєте. Повідомте, чи готові ви відмовитися від такої практики й терпіти під час своїх виступів і тих журналістів, які не дуже вам подобаються й будуть ставити не тільки ті питання, які ви б хотіли почути?» - запитують журналісти.

 

«Під час передвиборної кампанії ви й ваші команди неодноразово демонстрували не дуже глибоку повагу до свободи слова. Зокрема, Янукович запропонував журналістові, який поставив йому незручне питання, «не ляпати язиком». Дуже хотілося б дізнатися, чи готовий Янукович вибачитися перед журналістом за не дуже чемне ставлення?» - запитав голова комітету КНМП.

 

Крім того, члени команди Януковича заявляли, що очолювана ним Партія регіонів має намір відновити у своїх рядах одіозного, на думку Луканова, екс-депутата Олега Калашникова, який запам'ятався тим, що в буквальному значенні застосував силу до телевізійної групи одного з телеканалів під час виконання цією групою своїх службових обов'язків. Телеоператор Володимир Новосад, зазначив журналіст, досі лікується після цієї зустрічі. Луканов цікавиться ставленням  Януковича до цього інциденту.

 

Луканов також звернувся до прем'єр-міністра. «Тимошенко зусиллями своєї команди за допомогою суду намагалася обмежити критику на свою адресу. Суд не задовольнив вимоги БЮТ і відхилив їх. Проте сам підхід викликає тривогу. Журналісти хотіли б дізнатися, чи не вважає Тимошенко, що такий підхід з її боку був помилковим? Якщо так, то чи готова вона заявити, що відмовиться в майбутньому від спроб обмежувати критику на свою адресу?» - сказано у відкритому листі.

 

Крім того, за даними Луканова, члени команди Тимошенко обіцяли позбавити власності головного редактора однієї з газет, яка обрушилася із критикою на адресу членів БЮТ. «Дуже цікаво почути думку Тимошенко з цього приводу», - заявив він.

 

Нагадаємо, за підсумками першого туру виборів Віктор Янукович і Юлія Тимошенко вийшли в другий тур, що відбудеться 7 лютого. Чинний Президент Віктор Ющенко вважає свободу слова  головним завоюванням української демократії.

 

Информационное агентство «Украинские новости»

 

Фото - «Украинские новости»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Украинские новости»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
41035
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду