Над «Кримською світлицею» знову нависла загроза знищення

4 Січня 2010
17270
4 Січня 2010
12:19

Над «Кримською світлицею» знову нависла загроза знищення

17270
Міністерство культури України звільнило головного редактора «Кримської світлиці» Віктора Качулу. Це сталося у переддень 17-ї річниці заснування цієї єдиної в Криму повноцінної україномовної газети. Звільнення редактора викликало обурення серед кримської громадськості
Над «Кримською світлицею» знову нависла загроза знищення

У наказі, підписаному директором Державного журнально-газетного видавництва Віталієм Сатаренком і завізованому міністром культури і туризму України Василем Вовкуном, причиною звільнення Віктора Качули названі «систематичні порушення вимог наказів та розпоряджень Міністерства культури і туризму України і Державного журнально-газетного видавництва без поважних причин і неналежне виконання службових обов'язків».

 

Наказ Мінкультури про звільнення Віктора Качули:

 


Сам редактор, заслужений журналіст України Віктор Качула, каже, що раніше урядові чиновники натякали, що на шпальтах видання «занадто багато Президента й патріотичної тематики». За його словами, формально такі тверді дії чиновників викликала його незгода з вимогою керівників державного видавництва про радикальне скорочення трудового колективу редакції. Він каже, що слід враховувати специфіку Криму і, навпаки, збільшити штат журналістів у газеті, чого він безрезультатно домагався.



Водночас Віктор Качула повідомив, що через проблеми з фінансуванням із державного бюджету цього року газета вже заборгувала за друк 65 тисяч гривень і за оренду приміщення 25 тисяч гривень. Протягом року періодично поставало питання про припинення друку газети і про виселення її редакції з приміщення. І громадськість Криму неодноразово протестувала проти неналежного фінансування Міністерством культури і туризму України єдиної на півострові україномовної газети.



Кримська громадськість  обурена



Учора Громадська наглядова рада «Кримської світлиці» закликала Президента і Прем'єр-міністра України втрутитися у конфліктну ситуацію, а міністра культури і туризму - скасувати згаданий наказ і провести службове розслідування щодо намірів керівництва Державного журнально-газетного видавництва довести до банкрутства єдине в Криму українськомовне видання.



Голова Громадської наглядової ради, керівник Кримської філії Наукового товариства імені Шевченка Петро Вольвач сказав Радіо Свобода, що останнім часом складається враження про навмисні дії чиновників для доведення «Кримської світлиці» до банкрутства, нищення її авторитету серед читачів, розвалу кваліфікованого й патріотичного колективу. За його словами, рішення міністерських чиновників про звільнення редактора, який зробив «Кримську світлицю» справжнім явищем в українській культурі і в кримському інформаційному просторі, викликає глибоке обурення серед громадськості і в автономії, і в інших регіонах України.



Віктор Качула повідомив Радіо Свобода, що оскаржить рішення Мінкультури і туризму в суді і розраховує на журналістську солідарність. Уже зараз на його підтримку висловилися Комітет моніторингу свободи преси в Криму і Кримська асоціація вільних журналістів. А Сімферопольський інформаційний прес-центр повідомив, що надасть звільненому редакторові безкоштовну юридичну підтримку.



Громадсько-політична і літературна газета «Кримська світлиця» виходить у Сімферополі з 30 грудня 1992 року. Останні два роки співзасновником видання стало Міністерство культури і туризму України, яке отримує з держбюджету України кошти на підтримку «Кримської світлиці». Газета виходить щотижня на 24 сторінках накладом близько 3 тисяч примірників. Колектив газети також видає дитячий щомісячник «Джерельце», який днями став лауреатом кримського конкурсу «Журналіст року» й отримав спеціальний приз Постійного представництва Президента України в АРК.

 

Володимир Притула, «Радіо Свобода»

 

Фото - «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Володимир Притула, «Радіо Свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17270
Читайте також
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ТОЛА СЄРІКОВ
5224 дн. тому
Єта газєтка мая!!! понялі!!!
вася
5224 дн. тому
Вася ВОВКУН Я люблю цю газетку я стану на її захист
Lom
5225 дн. тому
а шо! візьмуть і закриють. шо то значить помаранчева влада! їсть сама себе.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду