Мінкульт звільнив редактора «Кримської світлиці»

30 Грудня 2009
9909
30 Грудня 2009
13:23

Мінкульт звільнив редактора «Кримської світлиці»

9909
Мінкульт звільнив редактора «Кримської світлиці»

Звільнено головного редактора газети «Кримська світлиця», заслуженого журналіста України Віктора Качулу. Відповідний наказ 29 грудня 2009 року за розпорядженням Міністерства культури і туризму України підписав директор Державного журнально-газетного видавництва Віталій Сатаренко. Про це повідомляє «Радіо Свобода»

 

Причиною звільнення головреда єдиної в Автономній Республіці Крим україномовної газети стали «систематичні порушення вимог наказів та розпоряджень Міністерства культури і туризму України і Державного журнально-газетного видавництва без поважних причин і неналежне виконання службових обов'язків».

 

Сам пан Качула каже, що чиновники з уряду натякали: на шпальтах видання «занадто багато Президента та патріотичної тематики».

 

У коментарях «Детектор медіа» пан Качула назвав розпорядження Мінкульту «злочинним, диверсійним та терористичним наказом по відношенню до газети».

 

За його словами, газета потопає в боргах: 65 тисяч гривень, що не надійшли від Державного журнально-газетного видавництва, видання має сплатити друкарні, ще 25 тисяч - за оренду приміщення.

 

«Вирішили, що редактор винний? Даруйте, але за фінансування газети відповідає Міністерство культури, і фінансування газети здійснюється на основі тих пропозицій, які подає Мінкульт. Мене усунули, але хто підхопить оце все - про це ані слова. Була низка попередніх указів, починаючи з літа, згідно з якими колектив хотіли скоротити, перевести на всякі інші форми робити. Я цьому простистояв, як міг і ці укази не виконував», - коментує пан Качула.

 

За його словами, він докладає зусиль, щоб газета не призупинила вихід. Втім, угоди щодо друку газети та оренди приміщення на наступний рік не підписано.

 

За даними «Радіо Свобода», протягом року громадськість Криму неодноразово протестувала проти неналежного фінансування Міністерством культури і туризму України єдиної на півострові українськомовної газети.

 

Громадська наглядова рада «Кримської світлиці» закликала президента і прем'єр-міністра України втрутитися в конфліктну ситуацію, а міністра культури і туризму - скасувати згаданий наказ і провести службове розслідування щодо намірів керівництва Державного журнально-газетного видавництва довести до банкрутства єдине в Криму україномовне видання.

 

Громадсько-політична і літературна газета «Кримська світлиця» виходить у Сімферополі з 30 грудня 1992 року. Останні два роки співзасновником видання стало Міністерство культури і туризму України. Газета виходить щотижня на 24 сторінках накладом близько 3 тисяч примірників у Сімферополі і розповсюджується на території всієї України, а також в Українській діаспорі. Колектив газети також видає дитячий щомісячник «Джерельце».

 

«Детектор медіа»

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9909
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сергій
5201 дн. тому
Постраждала не тільки "Кримська Світлиця" Постраждали всі видання. Скажіть: а де нині журнал "Українська культура", "Театрально-концертний Київ"? Де журнал "Музика"? Ця гвардія позвільняла всіх редакторів, і, до речі всі Заслужені. Їм своє робити. Сатаренко і Серіков - це два БИДЛА!
Lom
5202 дн. тому
Оранжевая власть жрёт сама себя...........
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду