iVOX: Користувачі інтернету підтримують «громадянську журналістику»

1 Грудня 2009
24659
1 Грудня 2009
13:12

iVOX: Користувачі інтернету підтримують «громадянську журналістику»

24659
iVOX: Користувачі інтернету підтримують «громадянську журналістику»

Більшість українських інтернет-користувачів прихильно ставляться до «громадянської журналістики»: 60,2% її підтримують, оскільки вважають, що вона необхідна для демократичного суспільства. Про це свідчать результати опитування «Інтернет-тренди в Україні: Традиційні vs нові медіа» компанії iVOX Ukraine.

 

 

За даними iVOX Ukraine, 62,4% респондентів щоденно відвідують сайти інтернет-ЗМІ (декілька разів на тиждень - 22,4%, рідше одного разу на тиждень - 6,8%, декілька разів на місяць - 5,4%, ніколи не відвідують 3,0%).

 

Головною причиною, чому вони не відвідують сайти інтернет-ЗМІ опитані називають те, що їх влаштовують традиційні ЗМІ.

 

 

Найчастіше респонденти відвідують інтернет-ЗМІ новинного характеру - 69% (тематичні, спеціалізовані сайти - 16,2%, розважальні - 4,9%, спортивні - 4,5%, інтернет-радіо - 2,8%, інше - 2,5%).

 

Крім інтернет-ЗМІ опитані користуються іншими джерелами інформації в ЗМІ.

 

 

Як показало дослідження, тільки 35,4% респондентів вважають, що інтернет-ЗМІ можуть повністю замінити традиційні (64,6% так не вважають).

 

Друковані ЗМІ регулярно читають 36,2% українських інтернет-користувачів (час від часу - 46,8%, не читають 17%). Цікаво, що 59,0% споживачів не купують друковані видання, які мають свою інтернет-версію (однак 41,0% все ж купують їх).

 

Якщо порівнювати традиційні та інтернет-ЗМІ, то однаково об'єктивними їх називають 23,5% опитаних, а однаково необ'єктивними - 35,3%. До думки, що інтернет-видання більш об'єктивні, схиляються 31,8% і лише 9,5% - що об'єктивнішими є традиційні ЗМІ.

 

Найважливішою характеристикою ЗМІ для користувачів залишається об'єктивність і незаангажованість інформації. У коментарях до запитання «Чого не вистачає друкованим ЗМІ / інтернет-ЗМІ?» найчастішою відповіддю була також «Об'єктивність».

 

 

Водночас 63,8% користувачів вважають, що інтернет-ЗМІ не повинні суворо регулюватися державними органами (36,2% - що повинні).

 

Дослідження «Інтернет-тренди в Україні: Традиційні vs нові медіа» було проведене методом онлайн-інтерв'ю з використанням панелі iVOX 16-23 листопада 2009 року. Вибірка дослідження становить 1000 анкет, структура вибірки відповідає структурі інтернет-користувачів України за такими параметрами як стать, вік і регіон проживання. Похибка дослідження становить +/-3%.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24659
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду