Нацрада хоче відмовитися від позапланових перевірок на період виборів

26 Листопада 2009
19470
26 Листопада 2009
11:25

Нацрада хоче відмовитися від позапланових перевірок на період виборів

19470
Нацрада хоче відмовитися від позапланових перевірок на період виборів

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 25 листопада за основу прийняла рішення про особливості проведення перевірок під час виборчої кампанії. Ухвалення остаточного рішення перенесли на наступне засідання.

 

Як повідомив член Національної ради Ігор Курус, проект рішення передбачав тимчасово, до завершення виборів, відкласти перевірки телерадіокомпаній. При цьому департамент контрольно-аналітичної роботи продовжуватиме моніторинг, а після виборів інформацію про всі порушення телевізійного і рекламного законодавства передасть членам Нацради.

 

«Що ж до виборчого законодавства, то проводиться моніторинг, а у випадку порушень департамент контрольно-аналітичної роботи негайно інформує нас. Ми у свою чергу реагуємо на ці порушення, інформуючи ЦВК, видаючи приписи», - уточнив він.

 

Також Національна рада не має намірів відмовлятися від планових перевірок, передбачених у випадках продовження ліцензій і відсутності передбаченого ліцензією мовлення протягом року від дня видачі ліцензії.

 

За основу прийняти документ запропонував член Нацради Віталій Шевченко, оскільки мав декілька зауважень. Він нагадав, що у випадку ухвалення рішення зависне питання про призначення перевірок п'яти загальнонаціональних каналів, які порушують законодавство. Однак в. о. голови Нацради Андрій Мирошніченко зауважив, що рішення про ці перевірки так і не було прийняте регуляторами. Позаяк члени Нацради вирішили перенести остаточний розгляд питання на наступний раз.

 

Тим часом, як повідомив на брифінгу Андрій Мирошніченко, на сьогодні за результатами моніторингів є факти, які можна вважати ознаками порушень виборчого законодавства.

 

«По-перше, це наявність політичної реклами, яка не відокремлена. Насамперед це стосується регіональних врізок у мовлення центральних каналів. Фактично це наслідок загальної проблеми: наявність місцевої реклами під час мовлення центральних каналів. На жаль, ця проблема перейшла в площину виборчого процесу», - ­зазначив він.

 

По-друге, порушення стосуються присутності неадаптованих каналів у кабельних мережах. У приклад пан Мирошніченко навів наявність в ефірі «Первого каналу. Всемирной сети» анімаційної програми «Мультличности». Герої мультфільму, що транслювався в ефірі цього каналу 15 листопада,  - це іграшкові  персонажі представників  української політичної еліти, учасників виборчого процесу.

 

«Дивна ситуація -  цей канал не є на сьогодні в переліку адаптованих каналів. На наш погляд, таке мовлення має ознаки порушень українського виборчого законодавства, і ми будемо про це повідомляти всіх учасників виборчого процесу», - наголосив він.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19470
Читайте також
15.12.2009 12:42
Мар'яна Закусило
33 711
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду