НМПУ звернулась до Генпрокуратури із заявою на Олексія Мустафіна

17 Листопада 2009
19224
17 Листопада 2009
21:16

НМПУ звернулась до Генпрокуратури із заявою на Олексія Мустафіна

19224
НМПУ звернулась до Генпрокуратури із заявою на Олексія Мустафіна

Незалежна медіапрофспілка України звернулася до Генеральної прокуратури із заявою про вчинення головним редактором телеканалу СТБ Олексієм Мустафіним дій, у яких можна вбачати ознаки злочину, зокрема, цензури. Про  це ТК повідомили в комітеті НМПУ.

 

З публікацій «Сюжет про плагіат Януковича не пустили в ефір: темники повертаються?» та «Змова мовчання навколо бомжацького конфузу Ющенка. Цензура повертається?» в інтернет-виданні «Українська правда» НМПУ дізналася, що Олексій Мустафін прийняв особисто рішення про заборону випуску інформаційних сюжетів про плагіат в агітаційній пісні Віктора Януковича та про те, як Ющенко назвав Тимошенко «бомжем», не пояснивши журналістам та працівникам телевізійного каналу своїх рішень.

 

Як відомо профспілці, в обох випадках журналіст їхав на зйомки, очевидно, зі згоди головного редактора, яким є Олексій Мустафін, відтак, виконував редакційне завдання. Невихід матеріалів в ефір постфактум без зрозумілих пояснень в НМПУ вважають цензурою, яка заборонена ст.15 Конституцією України.

 

Якщо перевіркою прокуратури буде встановлено, що такі ганебні факти дійсно мали місце, необхідно кваліфікувати вчинки Олексія Мустафіна, як такі, що всупереч інтересам служби заподіяли істотної шкоди державним та громадським інтересам.

 

НМПУ, просить провести перевірку вищевказаних фактів, а в разі їх підтвердження порушити кримінальну справу за фактом вчинення й притягнути службових осіб, винних в порушенні чинного законодавства, до кримінальної та іншої передбаченої законодавством відповідальності.

 

«За законом ми маємо право звертатися до ГПУ, якщо вважаємо, що порушено закон та вчинено злочин. Стояти на сторожі професії - одна з місій профспілки. На жаль, самі журналісти не мають звички звертатися до правоохоронних органів. Можливо, не вистачає "відчуття ліктя" колег. НМПУ готова підставити плече і розглянути заяви про вступ від журналістів заборонених сюжетів, якщо такі, звісно, будуть. За законом Генпрокуратура не має права ігнорувати нашу заяву. Врешті-решт, змушена буде провести розслідування і перевірити факти, до чого ми і закликаємо. Вирішили звернутися до ГПУ, тому що користі від такої заяви, ніж просто від публічної відозви до широких мас та колег буде набагато більше», - пояснив ініціативу звернення до Генпрокуратури голова комітету НМПУ Роман Скрипін.

 

Заступник голови правління СТБ з інформаційного мовлення Олексій Мустафін не сприйняв серйозно звернення профспілки. «Вони можуть хоч до Ліги сексуальних реформ звертатися, як радив один літературний персонаж. Врешті-решт, у нас поки відносно вільна країна. Але хотів би одразу зазначити, що не наймався ані до профспілки, ані до Секретаріату Президента розповсюджувати хамство однієї посадової особи щодо іншої. І телеканал СТБ, наскільки мені відомо, не зобов'язаний тиражувати будь-які висловлювання політиків і витрачати час на обговорення їхньої доречності», - вважає він.

 

Водночас пан Мустафін вбачає два негативні наслідки звернення НМПУ: «Коли профспілці відмовлять у задоволенні її скарги, це створить прецедент: і без того доволі безплідна, як на мою думку, організація засвідчить неспроможність впливати на процеси у медіа-середовищі. Другий прецедент профспілка створює для політиків. Якщо НМПУ оскаржує дії головного редактора, вона дає політичним силам привід використовувати подібні скарги для справжнього втручання в політику ЗМІ.  Обґрунтовувати свої закиди політики можуть тим, що, мовляв, "я давав інтерв'ю журналісту СТБ, а головний редактор не розмістив його в ефірі, або не дав той його фрагмент, який мені найбільше подобався". Чи сприятиме це утвердженню свободи слова? Гадаю, запитання риторичне».

 

Нагадаємо, в інтерв'ю ТК Олексій Мустафін уже пояснював, що СТБ не висвітлюватиме під час цієї виборчої кампанії певні теми. «Це теми, які стосуються певних закидів щодо кандидатів, підозр. Особливо, коли ці підозри не є остаточно доведеними або не стосуються значущих для суспільства речей», - уточнив тоді він.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19224
Коментарі
17
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
журналист
5270 дн. тому
это на кого в прошлый месяц напали еще? я видел реакцию профсоюза на нападение ментов на донецкого журна Касьянова
НН
5270 дн. тому
То что прошлый месяц был самым урожайным по нападениям на журналистов - профсоюз не волнует? В политику играете? Очень кострубато выходит.
Тереза
5271 дн. тому
Кто-то метит на место Мустафина, вот и весь конфликт. Главній редактор обязан отбирать, что-то не входит, от чего-то отказіваемся. И поэтому к чему угодно можно прилепить: цензура, темники и проч. И не обязан гл.редактор отчитываться перед подчинёнными по поводу своих действий. Отчитываться обязан только перед своим начальством.
покемон
5271 дн. тому
Шото вы слабо друг другу на головы срете. Активней, товарищи!
Коко
5271 дн. тому
Повністю згоден із Мустафіним!!! Окрім того вважаю його найбільшим професіоналом у виробництві новин!!!! Тупи піар Скрипіна просто смішить!!!! Є редактор - і йому вирішувати - виносити сміття в ефір чи ні!!!! На те він і редактор!!! Уявіть якби кожен журналіст вирішував сам - шо йому давати, а шо ні!!!!!
micka
5271 дн. тому
Скрип правий що НМПУ має підняти голову, а Му - що те все суспільно незначуще, це правда. редактор справі сам відхилити матеріал - і тоді за таке відхилення відповідальний він. якщо редактор має сумнів, він ПОВИНЕН передати матеріал своїй юридичній службі для вивчення ризиків його оприлюднення для каналу - і у разі відхилення отримати юридичне письмове пояснення, яке можна буде пред'явити позивачам. Якщо такої практики немає то це ганьба і горе не лише для Му і СТБ, але й для всіх зародковожурналістських ЗМІ нашого дикого краю...
PR
5271 дн. тому
Вже стало звичним, що існує тандем Скрипін-Піховшек, договірний , тіпа оранжоїд та голубий, що залишились в незмінній позі. Але це взагалі кловунада хворих кловунів, що залишились без глядача. Льоха жени їх разом із нікчемним нмпу
Режиссер
5271 дн. тому
Леша молодец, что не пускает новости уровня экспресс-газеты в одну из достойнейших новостийных программ страны.
трейд-юнионист
5271 дн. тому
цензоры, выньте для начала свои языки из попок и срочно учитесь писать грамотно
цензоры
5271 дн. тому
чото я не понял - все ринулись обвинять в цезуре профсоюз? :) долбанулись, позатыкали языки в попу перед мустафиным, которые дружит со всеми - тоже мне журналист великий
Мадам
5272 дн. тому
О, Леша, это замечательно. Как здесь говорят, респект.
Свобода слова
5272 дн. тому
А як же свобода слова, яку заповідав нам Роман Скрипін?
модератор
5272 дн. тому
шановний автор двічі видаленого коменту, якщо ви хочете прорекламувати свою публікацію - то купіть банер, а не засмічуйте форум. ще раз повторите - забаню ІР.
Юрисконсульт
5272 дн. тому
Стаття 45-1 закону "Про інформацію" по-перше забороняє втручання в діяльність ЗМІ "з метою ПОШИРЕННЯ чи непоширення певної інформації", а по-друге визначає цензуру, зокрема, як "вимогу, спрямовану до головного редактора" . Так що дії НМПУ прокурор теж може кваліфікувати як цензуру.
шо
5272 дн. тому
шо ти маєш на увазі під словом "перебір"
Трейд-юнионист
5272 дн. тому
Да уж... Скрипин и лига сексуальных реформ - это наотмашь!
Otar Dovzhenko
5272 дн. тому
Перебір.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду