Росія, коричневий туман. У Києві показали кіно про «звичайний фашизм»

14 Листопада 2009
57617
14 Листопада 2009
10:43

Росія, коричневий туман. У Києві показали кіно про «звичайний фашизм»

57617
Росія, коричневий туман. У Києві показали кіно про «звичайний фашизм»

Картина Павла Бардіна «Росія 88» уже відзначилася на батьківщині та за її межами. Частіше - на закритих або спеціальних показах, оскільки тема вельми вибухонебезпечна, заборонена в Росії. Це фільм про скінхедів-неофашистів. Про коричневий туман, який, і не зогледишся, може накрити безкрайній березовий ситець російських просторів. Особливих фестивальних заохочень ця стрічка не має. Навіть на нашій недавній «Молодості» її «не відзначили» (а шкода). Творці картини - режисер Павло Бардін і актор Петро Федоров - розповіли «ДТ», як їхня стрічка шукає і знаходить свого глядача.

 

Той, хто відслідковує тенденції у світовому кінопроцесі, напевно знає, що «Росію 88» представили в 2009-му навіть на Берлінале. Щоправда, не в головному конкурсі, а в «Панорамі». Деякі критики переконані, що для основного конкурсу ця стрічка виявилася аж надто радикальною, оскільки фільм побудований у стилістиці псевдодокументального кіно. Режисер Бардін навмисно імітує головний стилістичний хід: нібито весь кіноматеріал у цій стрічці зняли самі російські скінхеди, щоб донести свої ідеї до широкого кола, виклавши неофашистський ролик на YouTube. Тому стрічка й сприймається як аматорська зйомка - але це спочатку. Потім прорізається щось сентиментальніше: герой-скінхед Штик (Петро Федоров) приголомшений тим, що його сестра закохується в «інородця».

 

Таким чином, псевдодокументалізм і мелодрама об'єднуються в цій історії, аби відкрити глядачеві, можливо, й невідомі сторінки сучасної Росії. Країни, яка перемогла фашизм, а нині - в деяких аспектах - намагається його ледь не культивувати.

 

***

 

- Петре, як «Росія 88» усе-таки знайшла свого глядача?

Петро Федоров. - Скандальна слава цього проекту сприяла тому, що наш фільм у величезній кількості випустили пірати. Зараз він викладений в Інтернеті, його часто скачують. З розкручуванням цього фільму пов'язана наша недавня велика поїздка по Росії. Відвідали близько тридцяти міст із некомерційними показами, а також громадськими дискусіями, де збиралися представники різних верств російського суспільства.

 

- Що означає - некомерційні покази? Доброчинні, чи що?

Павло Бардін. - Кілька таких показів ми організували самі. Але в основному цим опікувалася компанія «Фронт-лайн» разом зі Спілкою журналістів. Потім підключилося інформагентство «Росбалт». Були покази в Пітері, Барнаулі, Воронежі, Новосибірську, Пермі, Горно-Алтайську. Потім, уже окремо від нас, зробили автопробіг під «прапором» цієї картини - з Вологди на Соловки.

 

- А дискусії з глядачем були напружені? Траплялися, скажімо, провокації з боку реальних героїв вашої картини, тих-таки скінхедів?

П.Б. - Особливих провокацій не було. Але дискусії показали рівень сучасного глядача.

З певними «претензіями» до нас зверталися тільки під час великих публічних переглядів. Не всі прийняли стилістику стрічки. Я вважаю нормальним, якщо людина висловлює претензії, дотримуючись при цьому правил спілкування.

***

 

Фільм Бардіна позбавлений сентиментів. У ньому лють, зріз соціуму відтворено з документальною ретельністю - відверто й нещадно.

 

Кінорежисер-початківець Едик бігає за своїм кумиром з відеокамерою - іноді це прихована зйомка, іноді опитування населення на вулицях і в електричках про те, кому має належати Росія, іноді home video на точці у фашистів в підвалі - туди, куди б нас, причесаних і ліберальних, ніколи не пустили б. Так, імітуючи «живу» відеозйомку, автори створюють ефект присутності глядача в «життєдіяльності» лідера банди Штика.

 

Похмуре, якщо чесно, життя. Воєнне й незатишне. Сповнене ненависті, самоствердження і боротьби. Життя, де дослівно відтворюють пропагандистські тексти фашистських угруповань, яких повно у відкритому доступі в Інтернеті.

 

Бардін і команда надихалися реальними агітаційними «художествами» ультраправих - відеороликами, гаслами, програмами. Амуніцію і декор для фільму купували в реальних магазинах. З такою ж самою пристрастю і натхненням Павло Бардін і його продюсер (виконавець головної ролі Петро Федоров) спробували розгледіти ближче людей, які рятують Росію від «чурок».

***

 

- Павле, в яких умовах ви створювали свій фільм? Мабуть, у не дуже комфортних?

П.Б. - Швидше, в жорстких. Адже це була й виробнича необхідність. Наша початкова ідея - зняти кіно, яке від творців багато не вимагає, хіба що ентузіазму і професіоналізму. А все, що потрібне було для зйомок саме такого кіно, в нас було. Тому й зняли швидко - за півтора місяця.

 

- Зважаючи на особливості теми, наскільки законспірованим було саме фільмування? Ви розповідали, як під час зйомок пересувалися в метро при повній амуніції і як вагон, в який ви влетіли «бандою», був шокований - багато хто злякався таких-от «неонаці».

П.Б. - Так чи інакше, все одно всі побачили: це знімальна група, а це - артисти. Ми ні від кого не ховалися, але й нічого особливо не афішували. «Росія 88» - це не підпільне кіно, а просто стихійне. І з не зовсім кіношною організацією процесу. Хоча базові елементи - планування, наприклад, були. Не було освітлювачів. Не було того, без чого в такій темі й такій стилістиці можна обійтися.

 

- Вам часто дорікають за надуманий фінал.

П.Б. - Я спокійний, якщо ці докори висловлюють тільки кінокритики. Фінал і не міг бути іншим. Оскільки був придуманий на самому початку, а вже потім з'явилася історія. Але навіть деякі кінокритики після перегляду насамперед говорять про емоції. Декому стало страшно після нашого фільму. Він викликав у них і ненависть, і почуття протесту.

 

- У мене, наприклад, після картини виникло відчуття, ніби мені надавали ляпасів.

П.Б. - Якщо таке відчуття виникає - це перемога. А претензії щодо деталей - для мене це не важливо.

 

- З документальною стилістикою ви визначилися ще на рівні сценарію? Упевнена, якби була оболонка звичайного художнього фільму, то «Росія 88» не викликала б такого разючого ефекту.

П.Б. - Якраз для досягнення саме такого ефекту документальний прийом і повинен працювати. Це форма присутності глядача в конкретній історії. І вона дозволяє скоротити відстань між залом і екраном. Часто в мене запитують: чому не просто зйомка, а зйомка від імені режисера-аматора - ніби це я сам? Але в мене ідентифікація не з конкретним персонажем. Скоріше зі Штиком. А роль Едика-режисера писалася під реальну людину. Це був чудовий досвід колективного співавторства. Є, правда, й інший підхід - сильні особистості в кіно, такі собі мегаманіпулятори.

***

 

Звідки ж у Росії ця хвиля неофашистської ідеології? До відповіді картина «Росія 88» підійшла настільки впритул, що вжахнула навіть тих, для кого немає скидок на те, що нацисти в Росії можуть бути художньою вигадкою. Той-таки режисер Бардін каже: «У мене політична шизофренія, я не розумію, чого сьогодні хоче влада. Замість відкритого діалогу - в нас певна система сигналів. І сигнали ці абсолютно різні. З одного боку, Дмитро Медведєв публічно засудив націоналізм. З іншого - нетерпимі висловлювання дозволяють собі великі чиновники на рівні заступника міністра ГУВС. Щодо них можна було б застосувати заходи. Але цього не відбувається. А протистояти цьому можна тільки відкритою дискусією, яка вестиметься в ЗМІ, зокрема й на ТБ. Позиція виконавчої влади повинна бути однозначною - визнання проблеми. Націоналізм - це хвороба, яку необхідно лікувати».

 

А тим часом фільм, як і раніше, не в прокаті. Він подорожує фестивалями. Резонанс неабиякий. Не тільки завдяки гострій темі, а й такій особливості, як талант творців. Адже, за великим рахунком, «Росія 88» - кіно глядацьке. У ньому є індивідуальна доля в розрізі проблеми сьогодення. Є і неймовірно привабливий герой Штик - сильна особистість, мачо, герой з негативною харизмою. Є гумор і гіркота. І навіть мелодраматичний фінал у дусі «всі померли».

***

 

- Ситуація в російському незалежному кіно дуже змінилася за останні кілька років. Це кіно сильне й навіть зіркове. Якщо фільми не всі бачили, то імена режисерів уже на слуху.

П.Б. - Що вважати «незалежним» кіно? Якщо виключити людей, які беруть держпідтримку, залишиться дуже тонкий шар - фільми дивні, але цілком мейнстримівські. Але в Росії незалежним називають інше кіно. Частково воно не залежить від глядача, але не залежить і від канонів мейнстриму, від формату телевізійного і дозволяє собі більше, ніж мейджери кінотелевізійні.

 

Цього року програма «Кінотавра» - суцільно те саме незалежне кіно. Кіно молодих на гострі й незручні теми. Добре, що багато різних режисерів - від Хржановського до Бекмамбетова, від Германа-молодшого до Вирипаєва. Розкид тем, жанрів, варіантів кольорокорекції.

 

П.Ф. - Таке відчуття, що дали можливість вихлопу. Цікаво, що буде далі? З тим-таки Хлєбніковим чи Вирипаєвим, «Кисень» якого, до речі, мені дуже сподобався.

 

- Кіно - це магія. Можна прорахувати успіх? Звісно, в тому кіно, де взагалі все прораховується...

П.Б. - Неможливо! У цьому, напевно, і є магія. Я, наприклад, довго був переконаним атеїстом. Але в кіно мимохіть стаєш дуже марновірним. Переважно ця магія - колективна. Коли збирається певна кількість небайдужих людей, їхня спільна енергія набагато вибухонебезпечніша, ніж у кожного індивідуально.

***

 

Кажуть, у фільму «Росія 88» є серйозні опоненти. Причому в найвпливовіших ешелонах російської влади. І в партії влади, і в адміністрації Медведєва. Деякі критики рознесли «інфу», ніби політверхівку особливо обурила одна сцена: чекаючи «ментів» у своєму підвалі-лігві, скінхеди швиденько перевертають портрет Гітлера, а там - обличчя Володимира Володимировича. Тим часом режисер Бардін упевнений: «Діалог між крайніми правими партіями і партією влади був би корисний для суспільства. Чому «Єдина Росія» не бере участі в дискусіях? Це скидається на боягузтво. І виходить, що націоналістам, не бажаючи того, створюють імідж борців...»

 

Ілюстрація - кадр із фільму «Росія 88»

 

«Дзеркало тижня»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ольга Клінгенберг, «Дзеркало тижня»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
57617
Читайте також
06.11.2009 08:06
Олексій Радинський
, для «Детектор медіа»
26 902
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду