Нацрада хоче контролювати експертну раду з питань діяльності мас-медіа під час виборів?

11 Листопада 2009
26126
11 Листопада 2009
19:43

Нацрада хоче контролювати експертну раду з питань діяльності мас-медіа під час виборів?

26126
Нацрада хоче контролювати експертну раду з питань діяльності мас-медіа під час виборів?

11 листопада Національна рада з питань телебачення та радіомовлення повторно прийняла рішення про ініціювання створення експертної ради з питань діяльності телерадіоорганізацій під час виборів, яка надаватиме фахові висновки щодо агітаційних виборчих матеріалів та спірних ситуацій у разі їх виникнення між суб'єктами виборчого процесу.

 

Як вже повідомляла ТК, аналогічне рішення було прийняте на засіданні 28 жовтня. А 5 листопада Незалежна експертна рада оголосила про початок своєї роботи. До її складу увійшли 18 експертів сфери медіа, права та виборів. Очолює раду секретар НСЖУ, президент Асоціації медіаюристів Тетяна Котюжинська, секретар - керівник Індустріального телевізійного комітету Катерина Котенко.

 

Однак член Нацради Віталій Шевченко на сьогоднішньому засіданні наголосив, що Національна рада не ініціювала створення цього органу.

 

«І я цікавився в ЦВК, вони теж про це нічого не знають. Якщо ми хочемо мати такий  результативний дорадчий орган, який буде авторитетним для двох регуляторних органів і рішення якого не ставитимуться під сумнів, то, очевидно, що Нацрада та ЦВК мають ініціювати це створення, а не чекати, поки в громадському порядку виникатиме один, другий орган. Необхідне формальне рішення, яке поставить все на свої місця», - наголосив пан Шевченко.

 

Також, за його словами, склад створеної ради  «варто брати як базовий», але з урахуванням інших пропозицій від громадських організацій.

 

«Вже дехто перепитував, як створювався той орган, про який повідомляла "Детектор медіа", оскільки громадськість не знала про те, що він створюється, і не могла запропонувати себе до цього складу», - сказав Шевченко.

 

Перший заступник голови Нацради Андрій Мірошниченко також наголосив, що про  створення Незалежної експертної ради дізнався з повідомлення «Детектор медіа».

 

«Тому, якщо ми  два тижні тому ініціювали своїм рішенням її створення, а далі я  читаю про її створення на сайті, мене це трошки дивує. Якщо є ініціатива, всі прекрасно знають, що у нас двері відкриті», - зазначив Мирошніченко.

 

Також він додав, що перелік членів, які увійшли до ради ні в кого «не викликає питань», суперечливою може бути хіба що участь представників ІТК.

 

«По великому рахунку - це лобістька, а не громадська організація. Але ця дискусія триває завжди», - зауважив пан Мирошніченко.

 

Тим часом голова  Незалежної експертної ради Тетяна Котюжинська у коментарях ТК, зазначила, що сьогоднішнє рішення Нацради прийняте через непорозуміння.

 

«Нацрада вже приймала таке саме рішення, і на його підставі була створена експертна рада. Тому я думаю, що найближчим часом це непорозуміння буде розібрано і  буде  цілком спокійна співпраця експертної ради та Нацради», - сказала пані Котюжинська.

 

За її словами рада створювалась з ініціативи громадської ради при Нацраді, яка визначила, що є потреба у створенні такої ради, і запропонувала Національній раді розглянути питання,  вирішити його позитивно, і звернутись до ЦВК.

 

«Експертна рада є громадською, тому Нацрада та ЦВК не можуть жодним чином впливати на склад цієї ради, її рішення та дії. Але відповідно до положень, Нацрада та ЦВК погоджуються надсилати запити на розгляд і враховувати висновки та рекомендації», -  сказала Тетяна  Котюжинська.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26126
Читайте також
25.12.2009 09:15
Наталія Петрова, для «Детектор медіа»
19 063
13.11.2009 11:48
Артем Скоропадский, «Коммерсант»
35 793
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду