9-та Київська «Молодість» стартує «пристрастю»

24 Жовтня 2009
36213
24 Жовтня 2009
18:51

9-та Київська «Молодість» стартує «пристрастю»

36213
Зважаючи на моральний клімат у державі та активізацію роботи Національної комісії з моралі, цьогорічна «Молодість» виглядає досить сміливо
9-та Київська «Молодість» стартує «пристрастю»

Чого варті фільми «Антихрист» Ларса фон Трієра, який викликав справжній скандал цього року у Каннах, чорно-білий фільм австрійського режисера Міхаеля Ганеке «Біла стрічка» або «БесПорно» українця Олександра Шапіро?

 

Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість» традиційно стартує прем'єрою. Це обов'язково має бути фільм, яки ще не побував у прокаті. Цього разу - це стрічка «Коко Шанель та Ігор Стравінський» культового режисера Яна Коунена, який особисто представить картину в кінотеатрі «Київ». «Стрічку ще називають «Історія пристрасті», - говорить арт-директор фестивалю Андрій Халпахчі.

 

Але цей фільм пощастить подивитися небагатьом, адже церемонія відкриття головного українського кінофестивалю суттєво відрізнятиметься від попередніх років. Тому причина - фінансова криза, а відтак скорочення бюджету. Замість чотиритисячного палацу «Україна» усіх гостей зустрічатиме кінотеатр «Київ», з трьохстами кріслами в одному залі. «Але іноді формат цікаво змінювати, - зауважив пан Халпахчі. - Цікаво зробити більш камерну, більш робочу атмосферу відкриття фестивалю». Проте навіть страшно уявити, яким чином коридори та зали кінотеатру вміщатимуть увесь столичний «бомонд», разом з усіма поважними гостями. Втім, можливо, тіснота приміщень максимально наблизить зірок до їхніх прихильників.

 

А іменитих закордонних гостей на «Молодіості» буде чимало. Починаючи з Катрін Деньов, жінки-царівни, за висловом російського актора Олега Меншикова, закінчуючи американським суперменом вісімдесятих Жан Клодом Ван Даммом. Прибуде до Києва і значний «російський десант». Сузір'я виглядатиме так: Сергій Юрський, Чулпан Хаматова, Гоша Куценко, Досі визначається їхати чи ні Олексій Герман-молодший. Також в цю неділю на «червоній доріжці» можна зустріти Ольгу Куриленко, Барбару Брильську, Євгена Чапліна, Греуара Колена, Сандрін Бланш, Тоні Гатліфа. Протягом фестивального тижня усі ці небожителі ходитимуть вулицями нашої столиці.

 

«Переліт, проживання учасників та гостей, здійснюється за рахунок фестивалю, - кажуть гостьові редактори «Молодості». - Вони житимуть в готелі на березі Дніпра, усі, окрім Катрін Деньов. Для неї заброньовано номер у «Прем'єр Паласі». На щастя, цього року з фестивалем активно співпрацюють посольства. Представники окремих амбасад телефонують і пропонують свою допомогу». Наприклад, Аргентинське посольство повністю взяло на себе витрати, що стосувались режисерів та акторів з Аргентини (цього року на фестивалі вперше буде представлено програму «Сучасне аргентинське кіно»). «А взагалі райдери кінозірок не особливо вибагливі, впораємось», - усміхаються хлопці, які впродовж двох місяців вели переговори щодо візитів знаменитостей.

 

Варто нагадати, конкурсна програма фестивалю завжди складається з трьох категорій: студентські фільми, перші професійні короткометражки та перші ігрові картини молодих режисерів. Географія учасників широка - від Бразилії до Японії. Але що приємно, в усіх трьох номінаціях представлені українські роботи. У категорії «повнометражний фільм», приміром, за головний приз змагатиметься стрічка «Відторгнення» Володимира Лєрта. У стрічці головну роль зіграв відомий музикант і театральний актор (грає у харківському театрі «19») Сергій Бабкін. А ще у картині задіяний «великий і жахливий» Богдан Ступка. Фільм знято приватним коштом.

 

«Прикладом сміливого молодого кіно» назвав конкурсну роботу Павла Бардіна «Росія-88»програмний директор фестивалю Денис Никитенко. «Це одна з конкурсних російських картин, її демонстрували на цьогорічному «Берлінале», але до прокату в Росії фільм заборонений з ідеологічних міркувань», - зазначив він. Це псевдодокументальний фільм-драма, що розказує про молодіжну субкультуру скінхедів. Як стверджують автори фільму, сюжет вигаданий, але заснований на фактах реального сучасного російського життя. У картині використовувалась оригінальна нацистська музика, одяг для фільму купували в реальних московських крамницях, а герої розмовляють фразами із переписки двох нацдіячів, електронну пошту яких зламала хакерська команда антифашистів. Деякі кадри поставлені в «оригіналі», з відео, яке існує і сьогодні в «Youtube».

 

«Загалом конкурсна програма представить роботи режисерів тридцяти країн, - каже Денис Никитенко. - Тематика конкурсної програми, принаймні її повного метра, сфокусована на соціальних проблемах. Тобто, на проблемах людини, загубленої в соціумі, яка розчиняється в обставинах, які її оточують, яка знаходиться в постійній боротьбі за місце у цій реальності».

 

Позаконкурсна програма цьогорічного фестивалю, окрім традиційних, представить нові заходи. Наприклад, новою є програма «Східний експрес», в рамках якої будуть показані найкращі фільми з Центральної та Східної Європи, зокрема «Книга майстрів» Вадима Соколовського та «БесПорно» Олександра Шапіро. Також будуть представлені програми: «Права людини», «Арт лайф» (документальні фільми про визначних митців), «Заробітчани у кіно» (п'ять кінофільмів на заробітчанську тематику), «Сучасне аргентинське кіно»,  а також «Ізраїльське кіно». Серед традиційних програм на кіноманів чекають «Фестиваль фестивалів» - найцікавіші фільми-учасники міжнародних кінофестивалів, «Французьке кіно сьогодні», де буде, зокрема показано нову роботу Франсуа Озона, «Німецький бульвар», «Нове російське кіно».

 

До речі, наші північні сусіди не дають нам шансу наздогнати їх у плані кіновиробництва. У 2009 році у Росії вийшло безліч цікавих, вартих уваги, фільмів. На київському фестивалі, у рамках російської програми покажуть фільм «Цар» Павла Лунгіна, у якому Івана Грозного зіграв Петро Мамонов і свою останню роль - Олег Янковський. Також можна подивитися стрічку, яка брала участь у цьогорічному фестивалі у Венеції «Коротке замикання». Її представить продюсер Сабіна Єрємєєва. Фільм складається з п`яти новел, які знімали молоді російські режисери: Олексій Герман-молодший, Кирило Сєрєбрянніков, Іван Вирипаєв, Борис Хлєбніков, Петро Буслов. Також в рамках програми покажуть фільм Вирипаєва «Кисень» і «Диво» Олександра Прошкіна. Програма фільмів на гей\лесбі тематику «Сонячний зайчик» для «Молодості» теж вже стала традиційною.

 

Ретроспективи цього року на фестивалі будуть такими: фільми Андрія Хржановського, «Ретроспектива Жака Таті», фільми за участю Катрін Деньов, а також програма «Довгі ночі короткого метру: Швеція» та «Ніч німецького короткого метру».

 

І звичайно, окремо слід згадати про «Панораму українського кіно 2008-2009». Щороку на «Молодості» демонструється більшість з того, що зняли вітчизняні митці протягом минулого року. Отже, двадцять короткометражних фільмів, знятих за останній рік українськими режисерами, судитиме журі у складі Тетяни Гнедаш, Олексія Першка та Володимира Войтенка.

 

«Фестиваль «Молодість» здебільшого намагається зробити не лише допрем'єрні покази, але й показати фільми, які напевно не потраплять до прокату, - каже координатор програм Ганна Тихонова. - Протягом року відслідковуються кіно-події на міжнародних фестивалях, переглядається безліч каталогів, аби відібрати картини для «Молодості». Для позаконкурсної програми можуть бути відібрані фільми трирічної давнини, а щодо конкурсу, то тут лише найсвіжіше».

 

Традиційно, головною нагородою фестивалю є статуетка «Скифський олень» та 10 тисяч доларів. Призи за найкращі студентський, короткометражний та повнометражний фільми складають по дві з половиною тисячі доларів. Також щороку на фестивалі вручається приз імені Іва Монтана найкращому молодому актору, або актрисі - одна тисяча євро.

 

Завершить кіномарафон найкращий фільм 2009 року у Німеччині - «Джон Рабе». Режисер стрічки Флоріан Галенбергер також обіцяв приїхати до Києва на закриття кінофестивалю «Молодість».

 

Тетяна Селезньова, для «Главреда»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Тетяна Селезньова, «Главред»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
36213
Читайте також
07.11.2009 08:52
Ольга Клингенберг, «Зеркало недели»
29 905
06.11.2009 08:06
Олексій Радинський
, для «Детектор медіа»
26 902
31.10.2009 12:46
Катерина Константинова, «Дзеркало тижня»
30 283
27.10.2009 13:57
Дмитро Десятерик, «День»
32 461
26.10.2009 13:24
Роман Лебедь, Бі-бі-бі, Київ
44 275
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду