Комісія з журналістської етики про «артеківську» справу: ЗМІ не мали оприлюднювати прізвища, фото та медичні довідки дітей

22 Жовтня 2009
8628
22 Жовтня 2009
12:37

Комісія з журналістської етики про «артеківську» справу: ЗМІ не мали оприлюднювати прізвища, фото та медичні довідки дітей

8628
Комісія з журналістської етики про «артеківську» справу: ЗМІ не мали оприлюднювати прізвища, фото та медичні довідки дітей

ЗМІ не мали права оприлюднювати прізвища, фото та медичні довідки дітей. Про це ідеться у заяві Комісії з журналістської етики щодо «артеківського» скандалу.

 

У цій заяві комісія рішуче засудила численні факти невиправданого оприлюднення, поширення та тиражування інформації, яка грубо порушує права постраждалих дітей. Комісія звернула увагу працівників та керівників ЗМІ на те, що обговорення цієї теми у значній кількості засобів масової інформації виглядає неприпустимо з етичної точки зору. Тональність коментарів, припущень та версій часто набуває брутального, образливого характеру. З точку зору Комісії, хворобливе смакування фізіологічних подробиць не має нічого спільного із важливим завданням інформувати суспільство.

 

«Жодним чином не ставлячи під сумнів право засобів масової інформації на всебічне висвітлення подій, що мають суспільний резонанс, Комісія звертає увагу на те, що протягом останнього часу численні засоби масової інформації неодноразово та грубо порушували вищезгадану норму. Наслідком цього стало оприлюднення:

 

  • - імен, прізвищ та фотографій дітей, що ймовірно стали жертвами сексуального насильства;
  • - медичних довідок та результатів експертиз;
  • - численних подробиць можливого злочину», - ідеться в тексті заяви.

 

На думку Комісії, оприлюднення відповідної інформації не тільки заперечує загальноприйнятий принцип презумпції невинуватості, не тільки ускладнює процес розслідування справи, але й, головне, завдає невиправної шкоди неповнолітнім дітям, які, з високим ступенем імовірності, були піддані сексуальному насильству.

 

Також комісія посилається на п. 18 Етичного  кодексу українського журналіста , згідно з яким «Журналіст має бути особливо обережним при висвітленні питань, пов'язаних із дітьми. Журналіст та редактор повинні мати обґрунтовані підстави для висвітлення приватного життя неповнолітньої особи (осіб)... Неприпустимим є розкриття імен неповнолітніх (або вказування ознак, за якими їх можна розпізнати), які мали відношення до протизаконних дій, стали учасниками подій, пов'язаних із насильством».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8628
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Это "дело педофилов", а не Артека!
5271 дн. тому
Алло! Алло...Масква?Кремль? - Да, кто это?- Это мы из Киева! От Юли... Тимошенко! Просьба к вам...-Что, опять по газу, мать ваш...-Не не...совсем наоборот!- Это как наоборот?- Да тут знаете, у нас педофилы завелись...-Ну так и у нас их полно!!!- У вас все под контролем, а у нас еще нет...пока еще. Ну просьба, чтобы кто то из ваших говорунов заявил, что мол надо Артек в общак...общим в общем сделать?- Это еще зачем, у нас и так осетины и абхазцы...-Нет, тут по другому! Мы перенацелим внимание с наших педофилов, на...наш общий типа Артек...ну типа спасать Артек надо! А педофилов замурыжим...-А, понятно- не вопрос, заявим...ради ваших педофилов, мы еще не то можем заявить...хи хи хи! - Спасибо вам от Юли!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду