«РТР-Планета» пояснив Нацраді, що за нього відповідає Франція

12 Жовтня 2009
21028
12 Жовтня 2009
14:38

«РТР-Планета» пояснив Нацраді, що за нього відповідає Франція

21028
«РТР-Планета» пояснив Нацраді, що за нього відповідає Франція

До Національної ради надійшов лист від Дирекції міжнародних відносин Федерального державного унітарного підприємства «Всеросійська державна телевізійна і радіомовна компанія» (ВДТРК), у якому висловлюється бажання продовжити спільну роботу щодо повернення міжнародної телевізійної програми ВДТРК - «РТР-Планета» в кабельні мережі України. Про це повідомляє прес-служба регуляторного органу.

 

 

Зокрема, дирекція міжнародних програм ВДТРК повідомляє, що з цією метою протягом останнього часу  вона здійснила низку заходів, а саме:

  • Створила окрему версію «РТР-Планети» спеціально для українських телеглядачів, що розповсюджується через супутник W4 (для інших країн СНД і Балтії виготовляються місцеві версії каналу);
  • В українській версії «РТР-Планети» немає реклами і рекламних блоків, і, відповідно, немає реклами алкоголю. Якщо реклама з'явиться в цій версії телеканалу, то керівництво телерадіокомпанії зобов'язується дотримуватися відповідних законів України;
  • Телекомпанія дотримується припису Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо мовлення в дні трауру та в День Пам'яті жертв Голодомору;
  • В українській версії «РТР-Планети» в прямій трансляції не передається дитячий музичний конкурс «Євробачення»;
  • Компанія отримала роз'яснення від Вищої ради телерадіомовлення Франції (Conseil superieur de l'audiovisuel - CSA), що телепрограма «РТР-Планета», яка мовить на супутниках французького оператора Євтелсат (HotBird, W4), належить до юрисдикції Франції і не потребує додаткових дозволів у країнах, що ратифікували "Європейську конвенцію про транскордонне телебачення"».

 

Щодо останнього пункту, то, як відомо, згідно з конвенцією, держава, якій належить супутник, несе відповідальність за зміст телеканалів, які транслюються через нього, якщо вона належить до Конвенції про транскордонне мовлення.

 

«Поки компанія не виконає рішення судів і не припинить використовувати свої програми як інформаційні кампанії проти нашої держави, питання про входження каналу до кабельних мереж не має майбутнього», - прокоментував член Нацради Ігор Курус перспективи легалізації каналу в Україні.

 

Нагадаємо, що під час переговорів з мовником у березні 2009 року, Нацрада висувала такі вимоги: РТР, по-перше, має стати ліцензіатом Нацради України, по-друге, офіційно має спростувати неправдиву інформацію про Україну, що прозвучала в ефірі телеканалу «РТР-Планета».

 

Зокрема, ідеться про ті факти, невідповідність дійсності яких в суді довело Міністерство оборони України - інформацію про існування на території військового гарнізону «Макар-1» (Київська область) приміщень для утримання в'язнів ЦРУ (від 12.03.2006) і участь українських громадян у російсько-грузинському конфлікті (фільм «Свій - чужий» від 01.02.2009). Також Нацрада вимагає спростування інформації, що прозвучала у фільмі «Голод - 33. Невыученные уроки истории», який, за висновками Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі, є таким, що розпалює національну ворожнечу. 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21028
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
micka
5298 дн. тому
абсолютно логичные требования за противозаконные деяния ртровцев. ... если б еще также наши каналы шманали за противозаконные ролики (а только слепой не заметит там нарушения закона о рекламе /в частности запрет сравнительной рекламы/ - и неважно кто на кого бочку котит) - а то видите ли закрывают глаза. штрафовать, отключать, отзывать лицензии - вполне нормальные вещи для непорядочных каналов и нечего делать квадратные глаза, что мол у нас же миллионы телезрителей а вы лишите их права смотреть наш замечательный канал... в первую очередь мы лишим их права смотреть непорядочный как оказалось канал. давно уже пора не только писать законы, но и читать их и даже - как ни странно - выполнять.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду