Хлопці за викликом

12 Жовтня 2009
26295
12 Жовтня 2009
09:54

Хлопці за викликом

26295
Українська телевізійна журналістика зазнала дві великі втрати. Але емоційних скорботних «некрологів» з цього приводу вже який тиждень – катма
Хлопці за викликом

Українська телевізійна журналістика зазнала дві великі втрати. Але емоційних скорботних «некрологів» з цього приводу вже який тиждень - катма. Чомусь! От і вір таких цинічних мовчанок в пафос про «права та свободи українських журналістів», наших колег. Про їхню самостійність, честь, совість, незамінність...

 

А ви що, справді вірили?

 

Майже місяць як з «Інтеру» зник ніби привид з опери - Андрій Данилевич, телеведучий. Такий же період відсутній у «недільній аналітиці» каналу «1+1» -- Олексій Ліхман, телеведучий.

 

Ці хлопці працювали на двох передових брендових телеканалах у образно-прекрасній ніші, яку ми грайливо назвемо «підрахуй». В кінці кожного тижня майже в один той самий час (з 19.30 - до 20.30) вони «рахували» синяки та подряпини на фізіономії нашої великої Її - Політики. Ви лише уявіть, яка то самооцінка складається у відносно молодої людини і як збадьорюються її психологічний внутрішній світ, коли... Коли тобі «дозволяють» таким чином «рахувати» та «підсумовувати» - перед очима мільйонів українців - усі радощі та негаразди сильних світу цього, нашого. Можливо, крутиться від щастя якась світла голова, коли сидить напроти неї, напроти нього - ніби-то на рівних... І щебече заздалегідь заготовлені компліментарні запитання. І, здається, так триватиме вічно. І ніщо, і ніхто не похитне тебе з того далекого-високого небосхилу...

 

Взагалі телевізійні спеціалісти жанру «підрахуй» у нас, вочевидь, потрапляють на рейтинговий ТБ-екран з різноманітно прекрасних професійних сфер.

 

От, наприклад, Данилевич: місто Житомир, інженер за фахом. Очевидно, вже на ТБ він мав би стати для мільйонів-мільйонів «інженером людських душ», як казав колись класик. Та не став. Хоча були певні шанси. Інтелігентна зовнішність, спокійна та виважена манера спілкування з політикумом. Та в години виробничої «наснаги» -- коли «партія» вустами Анни Віталіївни наказувала «Треба!» --  виявлялась якась інша міна на його сумирному обличчі... «Но сурово брови мы насупим!» І в бій! Це тоді траплялось, коли необхідно було «мочити». Але ж занадто жорстоко «мочити» ворогів хазяїна каналу він не міг і не вмів. Тому завше читалась на тому ж телеобличчі якась невпевненість, ніяковість. І тоді він здавався лише «маленьким Доренком» made in Ukraine. Тому що до «великого» російського (оригіналу) - нашому треба було ще рости та рости. І виріс би. Бо гарно поливали. Та на той город вже ступила інша хазяйка з сапою...

 

Екс-конкурент нашого інтерівського екс-міні-Доренка - Ліхман («1+1»), -- місто Кзил-Орда, Казахстан, лікар за фахом... І , очевидно, прекрасна попередня професійна підготовка допомагала Олексію «не знімати» з обличчя відповідального «підрахуй» якусь грайливу усмішку... психотерапевта. В підсумковій «телекартинці» він виглядав надзвичайно органічно. Пробивалось деінде навіть його прихована іронія. Не від одного глядача чув, що чимось у своїх манерах він нагадує такого собі... міні-Парфьонова, з російського ТБ, часів «Намєдні». (Як відомо, і Ліхман не втримався на посту бойового «рахувальника», тому що на відповідальну позицію за черговою вказівкою «партії» вже заступила улюблениця жителів маленьких районних центрів та наших неперспективних сіл  -- Алла Батьківна Мазур).

 

От дивина... Все у нас на ТБ - якесь «міні».  За манерами, поривами, іншою копіювальною технікою. З іншого боку, в чомусь і жаль доволі перспективних екс-центрових телеведучих... Чи ж викличуть їх знову, цих хлопців з жанру «підрахуй», в астрал великої політики?.. Де хазяйновито й харизматично заправляють інші хлопці - «максі». Шустер, Євген Кисельов... Надзвичайні фахівці з проблем української ментальності, національної соціології, психології, культури, а також науки і техніки.

 

Птахи гнізда Гусинського - Кисельов та Шустер - вправно, ефектно та елегантно тіснять своїми натруженими ліктями наших «міні» клонів, яким би і рости, і діяти - так треба! Але кон'юнктура, політика (якій, з таким захватом вони так щиро заглядали в обличчя) не терпить мінімалізму... Тут все має бути «за край», понад міру. Тому, шановні телеолігархи, ми, всім під'їздом, вже втомилися чекати на появу нових «максималістів» -- випускників вищих «навчальних» закладів імені В.Гусинського та Б.Березовського! 

 

Чому це нема до цих пір на «Тонісі», скажімо, Сергія Доренка, який перерахував би усі ребра замовленим політичним ворогам, який би заліз і в товсту, і в тонку кишку тій «вражині» (яку для нього виберуть). І тим би виправдав флоро-фаунську направленість каналу?

 

Знову ж таки без роботи зараз вовтузиться колишнє зірка НТВ Володимир Соловйов. А ну сюди його - «К бартеру!»

 

Чому це Пінчук не виписав на канали ICTV, СТБ та «Новий», наприклад, Олександра Невзорова чи Світлану Сорокіну - то ще ті телезірки принадливого щастя...

 

А взагалі вже давно нашим каналам потрібно ризикнути і зробити один відповідальний «транш» -- терміновий «виклик».  Хай би ті ток-шоу кожної п'ятниці чи понеділка вели також російські - дуже популярні - «телебренди»: Хрюша, Філя, Степашка... Кажуть, бідні тварини там також сидять без роботи: хлопці сумують! А у нас - в політичному ляльковому театрі - їх же так не усім вистачає!

 

Олег Вергеліс, для «Главреда»

 

Ілюстрація - ua-reporter.com
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олег Вергеліс, «Главред»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26295
Коментарі
15
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Князь Тьмы
5300 дн. тому
Вергелису зацепить Вересня не боязно. Но срабатывает чувство товарищества. И тот и другой гНомики. Шустера трогать Вергелису невозможно по другой причине. Уж очень Савик уважаемый среди "наших" CENSORED. Оседлавший культурную тематику в Зеркале опустил этот важный раздел в уважаемой газете до примитивной журналистики а-ля местечковое захолустье. Телекритике пора организовать раздел "ТОР-КЛЮКВА". В последнее время столько чепухи на сайте, что назидательное чистилище текстов остро необходимо.
tv-шник
5300 дн. тому
А что этот несчастный против Мазур-то имеет? Что за бред, при чем тут "партия"? Может действительно на ее место метил?:))))) Или просто от бессилия обоср...ть все вокруг хочется?
наблюдатель
5300 дн. тому
Ну что "Лихман был прекрасным ведущим", это конечно перебор, как и то, что похож на Парфенова. Может, в плане самолюбования разве что? Так театральщина и самовлюбленность вообще в последнее время были доминантой "обновленного" ТСН, начиная с той странной особы, которая заполнила собой все их нынешние вечерние выпуски. Но я не обо этом. Если уж господин Вергелис решил потратить дар своего красноречия на столь недостойные с его точки зрения персонажи - чего ж не сравнивает величины соразмерные: Киселева - и Куликова, Шустера - и Вересня, который тоже где-то шоу ведет? Не будем трогать Безулик с ее политическим ток-шоу -дама все-таки. А тут - все взрослые мужики, примерно одного возраста и жизненного опыта, да и форматы практически те же. Вот и повод поговорить, кто мелок, а кто велик...Что, этих зацепить боязно? Или заказа не было?
кичигнес
5301 дн. тому
В славные былые времена смертельно обижались, когда хотя бы намекали на принадлежность к сексуальным неформалам. Сейчас стало модным гордиться своим гормональным заболеванием. Вергелису просто в радость признание его неформалом. Но, вот, его тексты не то что на хоть какой-то талант, на элементарную грамотность и стилистику образованного журналиста не тянут. Рожденный Бродским с Суркисом г-н писулькин пописькивает в Зеркале недели для выживших из ума столетних бабушек.
Jack
5301 дн. тому
Статья просто бред - Лихман был прекрасным ведущим, просто он подменял Мазур. Вернулась Алла из декрета, Лихман и ушел. А вот Данилевич - редкий продажный петераст, это правда. Заказное чмо, смотреть на него было противно. Но ставить на одну досту Лихмана с Данилевичем - АМОРАЛЬНО! Это всё равно, что приравнять Тимошенко к Богословской
а я знаю!
5301 дн. тому
Это Вергелис сам вместо Лихмана поработать хотел!:))) На плюсах, говорят, когда Мазур в декрет ушла, кучу народу перетрактовали, все замену искали. Вот Олежик, небось, тоже пробовался, да не взяли:))) А то с чего бы ему все в кучу валить - и воскресные еженедельники, и политические ток-шоу. Текст вообще бредовый. Тут где-то Лигачева говорила, что все, что печатает ТК, это ее редакционная политика. Что ж такого шедеврального усмотрели вы в опусе Вергелиса, а, Наталья?
Якун-Заде
5301 дн. тому
За что брависсимо? Только навязчивыми симптомами шизофрении автора можно объяснить одновременно его "любовь" к птенцам Березовского и Гусинского - Шустеру и Киселеву, и тут же болезненное неприятие Доренко - яркого птенца из из того же гнезда. Если это не симптом мозаичной шизофрении, то подобную избирательность можно объяснить отторжением женоподобным представителем латентного гомосексуализма яркого представителя самцов традиционной ориентации. А, может, это научное объяснение ни к чему, если некий Mor // 13.10.2009 14:47:51 и есть сам Олег Вергелис, подправляющий форум на ТК, шлющий себе самокомплименты? (тихо сам с собою говорю)
Mor
5301 дн. тому
Птахи гнізда Гусинського - Кисельов та Шустер - вправно, ефектно та елегантно тіснять своїми натруженими ліктями наших «міні» клонів, яким би і рости, і діяти - так треба! Але кон'юнктура, політика (якій, з таким захватом вони так щиро заглядали в обличчя) не терпить мінімалізму... Тут все має бути «за край», понад міру. Тому, шановні телеолігархи, ми, всім під'їздом, вже втомилися чекати на появу нових «максималістів» -- випускників вищих «навчальних» закладів імені В.Гусинського та Б.Березовського! Бравіссімо, Олеже!!!!!!!!!!!
Одповідь читачеві з Вергілієм
5301 дн. тому
Олег Вергеліс не бідний! Він достатньо розумний, щоб не йти працювати на телебачення. Справа в тому, що від "хлопчиків за викликом" аж ніяким чином він не відрізняється. Так само "за викликом" пише нудні піар-статейки, компліментарні інтерв"ю, і перше і друге з мєстєчковим намаганням бути оригінальним. Та крім надмірного словоблуддя "по-інтелігентному" на щось дотепне не здатен. Передусім Олег працює за викликом власної душі. Така в нього душа! Хтось же мусить чемно прислуговуватися, а не лише ганити відомих грішників. Для манірного Вергеліса персони недоторкані. Саме тому цей хлопчик за викликом так довго тримається за професію журналіста. Ліхман и Данилевич можуть йому позаздрити. Єдине за що можна читачам Дзеркала Тижня шкодувати, що Олег яскравий представник так званих "старушатників" - низько схиляється, і не без комплексу хтивого задоволення, перед запліснявілим нафталіном. Отакий хлопчик Вєргєліс - ПРОСТО ПРЄЛЄСТЬ! Хоч прикладай його до поясниці. Старечий радікуліт як рукою зніме!
Читач ТБ, глядач газет
5301 дн. тому
Вергилій, невже "Дзеркало тижня" вже під Рабиновичем? От метаморфози! До речі, у вас прямий канал із самим Пінчуком, що бідного Вергеліса поносите якоюсь інсайдерською інформацією? Ну не пройшов він кастинги, ну то й що? До речі, Ліхман - не є покійним в тележурналістиці, дядя Саша Ткаченко його реанімує в якійсь 5-хвилинці ненависті перед виборами, бо йому потрібні камікадзе і презервативи. А от доля Данілевича лишається неясною, хіба що піде в "Дзеркало тижня" замість Вергеліса писати про культур-мультур, або в "День" до Івшиної писати про комунальне господарство міста-героя Києва.
ВЕРГИЛИЙ (автор самозванец, примазывается к моему славному роду)
5302 дн. тому
Недоуменным читателям (так а про що стаття? Ce to4no.. i pro sho cya stattya???) попробую объяснить, о чем писал автор и какие эмоции переполняли грудь, уже не цыпленка, почти что зрелого масс медийного бойлера. Упрек к покойным в журналистике Лихману и Данилевичу в комплиментарных вопросах нужно так понимать. Г-н Вергелис очень хорошо знает, как лепить комплименты в интервью. Сам так работал в Киевских ведомостях у Суркиса и продолжает трудиться в Зеркале недели у Рабиновича. Поскольку произведен на свет умными мамелэ и папелэ, и не хочет ссориться с ВИП-персонами (авось, снова пригласят на фуршет). А писать ни о чем, как ручеек журчит, это такой журналистский стиль удобных ВИП-персонам журналистов. Полезно читать Вергелиса перед сном, таблетки снотворные можно экономить. А радость великая, что переполнила грудь нашего воробышка - это неожиданное его открытие: ОКАЗЫВАЕТСЯ, я тоже укрАинец, и писать могу на мове! Вероятно кандидат в диетические бойлеры очень печалиться сейчас. Год назад отказался от телевизионной карьеры на канале у Пинчука по причине плохого владения мовою. Это официально. Неофициально, по секрету, Вергелис умеет, как ни как, писать-переписывать, зачеркивать-перечеркивать. А говорить и, главное, быстро интеллектуалить в эфире - это досадный пробел. Папелэ и мамелэ тут не при чем. Напоследок вопрос, почему в Зеркале отвергли столь глубокое исследование?
Franya
5302 дн. тому
Ce to4no.. i pro sho cya stattya???
TVshnik
5302 дн. тому
После заголовка следовало дописать. "Нема, і слава Богу". Точка. Статьи не надо.
Читач ТБ, глядач газет
5302 дн. тому
Так, щось у Вергеліса багато злості і жовчі. Але він правий в головному - російські телеведучі, журналісти, політтехнологи вже багато років не припиняють спроб окуповувати укр. політичну тележурналістику. І їм це вдається, особливо зачистка перед виборами. Росія веде інформвійну за укр. ТБ, в хід іде все - навіть опальні Шустер і Кисельов. Тіпа їм можна вірити, бо вони ж колись опонували режиму Путіна :-) А-га. Після ефіру "Шустер-лайф" 25 вересня Савік дуже яскраво показав своє нечисте нутро. Ганя Герман - просто розмазала його по паркету. Скоро і Кисельов себе покаже. Зачекаємо :-)
dmytro
5303 дн. тому
так а про що стаття?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду