За фактом побиття фотокора УНІАН порушено кримінальну справу (ОНОВЛЕНО)

19 Вересня 2009
19746
19 Вересня 2009
09:04

За фактом побиття фотокора УНІАН порушено кримінальну справу (ОНОВЛЕНО)

19746
За фактом побиття фотокора УНІАН порушено кримінальну справу (ОНОВЛЕНО)

За фактом побиття фотокорреспондента УНІАН Віталія Данильченка у Новій Каховці порушили кримінальну справу за статтею 171 «Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів». Про це повідомляє УНІАН.

 

Напередодні, 18 вересня, пан Данильченко повідомив «Детектор медіа», що  міська прокуратура Нової Каховки ухвалила постанову про порушення статті 125 - «Умисне легке тілесне ушкодження».

 

Заяву до міліції він подавав за статтею 171. За його словами, слідчі передавати заяву до прокуратури не поспішали. Коли ж це відбулося, представники прокуратури переконували його порушити справу за статтею 125. Вони наполягали на тому, що на місці інциденту він вів приватну, а не професійну фотозйомку.

 

18 вересня фотограф зустрівся з представниками міської прокуратури Нової Каховки з метою ознайомлення з постановою. Але натомість йому лише усно повідомили, що справу передали до Херсонської обласної прокуратури.

 

Правозахисник Олег Мартиненко, який консультує пана Данильченка з юридичних питань,  назвав цей факт грубим порушенням прав фотокореспондента. Він переконаний: згідно з Конституцією України, постраждалий мав підписати відповідну постанову.

 

 За інформацією УНІАН, того ж дня на прес-конференції у місті Донецьку міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко розповів, що особисто обисто переговорив з прокурором, і кримінальну справу порушили все ж за статтею 171. Він наголосив, що представники прокуратури мали претензії до журналіста через те, що той не пред`явив приватній охороні заводу своє службове посвідчення.

 

«На даний момент журналісти, безсумнівно, мають більше загроз, як люди, які знаходяться на передовій. Але шкода, що часто вони не ідентифікують себе, як журналісти, як це було в Херсоні, - розповів пан Луценко. - Прокуратура, наприклад, спочатку відмовила у порушенні кримінальної справи за перешкоджання в журналістській діяльності, коли приватна охорона побила фотокамеру, нанесла тілесні ушкодження журналістові. Відмовила на тій підставі, що він не пред`являв посвідчення, і у нього не було бейджика».

 

На думку пана Мартиненка, представники новокаховської прокуратури наполягали на 125 статті через те, що ні правоохоронці, ні керівництво заводу не хотіли псувати собі імідж. За його словами, справи за статтею 171 журналістам вдається порушити вкрай  нечасто.

 

«Детектор медіа» зверталася до Херсонської обласної прокуратури, але з`ясувати точку зору її представників не вдалося. В установі повідомили, що оскільки прес-секретар перебуває у відпустці, коментарі не надаватимуть ані представники міської, ані обласної прокуратури.

 

Пан Данильченко отримав тілесні ушкодження під час ведення фотозйомки на коньячному заводі «Таврія» у Новій Каховці. Після цього він потрапив до лікарні за діагнозом струс мозку. Наслідком нападу стали рани на голові та численні гематоми в районі ділянки хребта. Фотокамера марки Nikon - у неробочому стані. Незважаючи на те, що тиждень тому пан Данильченко вийшов з лікарні, його самопочуття незадовільне. Зокрема він скаржиться на головний біль.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19746
Читайте також
20.04.2010 09:03
Отар Довженко
3 609 666
09.09.2009 09:52
Сергей Цыгипа
, для «Детектор медіа»
29 381
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олег Мартыненко
5332 дн. тому
В соответствии со ст. 32 Конституции Украины, Виталий Данильченко, имел право ознакомится (подписывать ее не обязательно) с постановлением о возбуждении уголовного дела, т.е. принятым по его заявлению решением. Что также отражено в ст. 40 Конституции. Также надо заметить, что должностные лица правоохранительных органов умышленно игнорируют такие требования Конституции Укураины. В первом случае они обычно говорят о "тайне следствия", что можно навать одним словом - "бред"! Во втором случае, они занимаются "игрой слов", т.к. в ст. 40 Конституции, говорится об "обращении", а заявления и жалобы, с их слов таковыми не являются. На самом деле граждане написав заявление или жалобу, ОБРАЩАЮТС с ними в гос. органы. Манипуляция этим и есть самой настоящей КОРРУПЦИЕЙ!!!
powder
5332 дн. тому
Фотографу или оператору всегда приходится выбирать,то-ли засветить себя,легализовать,с возможностью отказа в съёмке,или снимать как ни в чём не бывало,до оклика... Чаще,конфликты возникают после оклика... Культура поведения-обоюдо остра,как и у фотографа,при исполнении,так и у охранника.Чаще у охранников нервы сдают быстрее...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду