Короткометражні «Мудаки»

16 Вересня 2009
35715
16 Вересня 2009
11:19

Короткометражні «Мудаки»

35715
Днями в столичному кінотеатрі «Київ» оголосили про нову провокацію від українських режисерів і компанії «Артхаус Трафік». Це «Мудаки (Арабески)» — перший український альманах короткометражок. Його знімають без бюджету. А в прес–релізі назвали «антиподом карамельного «Париж, я люблю тебе».
Короткометражні «Мудаки»

Жлобство популярнішає

 

Генеральний продюсер проекту, режисер Володимир Тихий («Мийники автомобілів», «Весела компанія», «Ґудзик», «Таємничий острів») розповів, що «мудацька історія» почалася близько двох років тому. У кіношних колах «завелася» ідея зняти фільм-освідчення Києву. Хтось пожартував: актуальніше буде про мудаків. Тож замість «Києве мій» режисери взялися обстьобувати соціальне явище.

 

«Найдефіцитніше, що ми пропонуємо, - історії про звичайних людей, тут і зараз. Вибір теми не викликає запитань у режисерів», - пояснює Володимир Тихий. Роман Бондарчук, один із учасників проекту, підхоплює: «Років 15 ми шукаємо героя свого часу. Треба шукати серед відморозків, бо вони всюди й тільки вони органічні». Мудацтво, жлобство й інші потворні реалії популярнішають. Скажімо, навесні Антін Мухарський оприявнив арт-проект «Жлобство», нещодавно в кіно крутили комедію про «ЛОпуХІВ», знайомі хапаються за боки від «Файної Юкрайни», тепер «Мудаки» вродилися. Кого саме мають на увазі режисери, знімаючи «про звичайних людей»? «Різниця між мудаком і жлобом принципова, - каже Володимир Тихий. - Жлоб - людина без освіти, без смаку, яка через брак цих речей поводиться невиховано. Мудакові не бракує освіти чи грошей. Це соціально-культурні нігілісти, яким начхати на цінності. Це стиль, філософія». А також - імідж. Може, й цілої держави? «Ми не збираємося творити імідж. У нас соціальне завдання - звернути увагу глядача на проблеми, - резюмує генеральний продюсер. - Якщо когось обуримо - теж добре. Може, зніматимуть своє й інше».

 

Наголошують, що знімати легко: нема грошей, інвесторів, а отже, й чужих вимог та приписів формату. Плівку замінили «цифрою», оператори мають власну техніку, продакшн і постпродакшн роблять дружні компанії, знайомі актори теж грошей не беруть. Українське кіно реінкарнується в малих формах.

 

Незафіксоване покоління

 

Денис Іванов, директор компанії «Артхаус Трафік», вважає, що «покоління, яке виросло в незалежній Україні, ніде не зафіксоване. Зараз можна зробити фільм, який принесе гроші від глядача, а не базуватиметься на державній допомозі чи інвесторах, зорієнтованих на поганий смак. «Мудаки» і є конкретно кіном покоління: воно життєздатніше, ніж багато іншої сучасної продукції».

 

Утім українські арабески - зовсім не чорнушні. «Більшість фільмів - комедії», - пояснив директор «Артхаус Трафік». Володимир Тихий додає: «Ми відійшли від традиційного українського кінотрагізму. Намагаємося стримано жартувати». Автура проекту ще формується: зняли чотири фільми, приходять нові режисери, дати прем'єри поки нема. Мета - зняти півторагодинний матеріал, вивезти його на відомі кінофести (в Каннах, Венеції) й пустити на великих екранах. «Артхаус Трафік» уже три роки постачає в Україну барвисті збірки короткометражок Future Shorts від однойменної лондонської кіномережі. Арабески ж мають стати окремим, цілком українським проектом.

Після презентації глядачам представили нову добірку Future Shorts, паралельно показали фільм Тихого «По дорозі» із проекту «Мудаки (Арабески)». Аудиторія реготала і майже після кожної короткометражки плескала.

 

Наостанок лишається запитання: чи може подібний проект зробити режисера більш відомим? Ми поставили його режисерці Вірі Яковенко («Народжені в Україні», «Повернути Віру», «Ігри в солдатики», «Контракт»), яка знімає для «Мудаків» фільм «Бажаєш таксі?». «Відомість - не перша мета, - вважає режисерка. - Це вже, можливо, гра на професійне виживання: проект, який протиставляється формату, продукції для телеринків. Він має привернути увагу до режисерів і може пізніше дати нам змогу перейти на бюджетні проекти».

 

Враження

 

Рада Загорська, музикант:

 

  • - Дуже цікаво. Розширює свідомість.

 

Олександр Ігнатуша, учасник проекту «Мудаки»:

 

  • - Це свобода, якої нам не вистачає. У придумках, засобах, ідеях. Авторів часто не обходить, зрозуміють їх чи ні. Ми про це думаємо завжди. Я їм заздрю.

 

Валентина Іщен­ко, акторка:

 

- Не­однозначно, але сподобалося. Особливо фільм Воло­димира Тихого. Коротко. Браво.

 

Любко Дереш, письменник:

 

- У мене цей тиждень був перенасичений кіном, тому насолоджувався дуже вибірково: Мішелем Гондрі, бельгійським фільмом «Один день із життя». Хитросплетіння сюжету, обернена й паралельна дія... Побачив, що не тільки я цим живу.

 

Андрій Москаленко, хімік-органік:

 

- Мені сподобалося все. Люди ж старалися.

 

Анна Грабська, «Україна молода»

 

Фото - http://www.umoloda.kiev.ua

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Анна Грабська, «Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
35715
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
dima
5300 дн. тому
"“Мудаки (Арабески)” – перший український альманах короткометражок." - от тільки це не перший альманах.... до цього був кіноальманах МІКНУстів: "Дивне кохання".... і це лише те, що мені відоме - а позиціювання "першості" - вистачить від "Штольні".... )
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду