Під знаком банку «Родовід», мотузки Пукача і Лозинського в Ізраїлі

21 Серпня 2009
98067
21 Серпня 2009
17:52

Під знаком банку «Родовід», мотузки Пукача і Лозинського в Ізраїлі

98067
Моніторинг теленовин за 3 – 9 серпня 2009 року
Під знаком банку «Родовід», мотузки Пукача і Лозинського в Ізраїлі

3 серпня (понеділок)

 

У понеділок канали починали основні випуски з різних тем. Перший канал починав із теми візиту Патріарха Кирила до міста Рівного. «1+1» та «Інтер» ‑ із теми буревію на Львівщині. СТБ і «Україна» - з теми про захід судна «Берікс» із простроченим м'ясом до Одеського порту. Новий канал починав випуск із матеріалу про погану роботу комунальних служб столиці. ICTV - про зустріч у київському аеропорту футболістів-юніорів після перемоги на чемпіонаті Європи.

 

Канали по-різному висвітлюють продовження візиту Патріарха Кирила. Перший і «1+1» зосередилися на конфлікті з графіком поїздки московського гостя. Його служба каже, що маршрут змінили, оскільки в Секретаріаті президента не гарантували Кирилу безпеки в Рівному. Секретаріат цю заяву спростовує. «Інтер», як і раніше, згладжує тему протестувальників проти візита Кирила і взагалі не згадує про конфліктну ситуацію з графіком поїздки. Не згадують про це також Новий канал, ICTV та СТБ. У репортажному плані СТБ дає матеріал про поїздку більш збалансовано, ніж інші канали. «Україна» взагалі цю тему не висвітлювала.

 

Перший канал, ICTV та «Інтер» повністю незбалансовано подають інформацію про ветування президентом змін до Бюджетного кодексу щодо фінансування підготовки до Євро-2012 (докладно лише позиція президента). «1+1» балансують цю інформацію коментарем опозиційного кандидата Шуфрича (фракція Партії регіонів голосувала за цей закон). Утім, і тут відсутній повний баланс, оскільки нема думки представників БЮТ (у цьому питанні - це першочергові опоненти президента). 100-відсотково збалансовано тему дає лише 5 канал. А СТБ, Новий канал та «Україна» цю тему взагалі не помітили.

 

ICTV незбалансовано і безвідносно до поточної ситуації подає заяву кандидата в президенти Віктора Януковича про те, що влада не повинна втручатися в справи церкви. (Синхрон: «Нинішня влада втручається у справи церкви, політизує церковні справи. Намагається диктувати віруючим, в якому храмі молитися. Цим влада підштовхує країну до розколу. Нам потрібні в державі спокій, мир і діалог. На такій основі треба будувати майбутнє нашої держави».) Це може бути ознакою замовного матеріалу.

 

«1+1» як новину подає інформацію про те, що екс-генерал Пукач назвав імена замовників убивства Гонгадзе. Насправді речник СБУ повідомляв це тоді ж, коли Пукача було затримано.

 

Подаючи інформацію про буревій на Львівщині, канали, як зазвичай, наводять різну кількість постраждалих, не називаючи при цьому джерел інформації. Перший згадує про травмованих, не озвучуючи їх кількості. «1+1» і «Україна» кажуть про трьох постраждалих, «Інтер» ‑ про п'ятьох, СТБ - про чотирьох. Новий канал й ICTV тему взагалі не помітили.

 

Неоднаково мовники подають тему коментаря нового генсека НАТО щодо України. При цьому канали кожен по-своєму (різний зміст!) перекладають синхрон Расмуссена.

 

Перший канал (у студії): «Двері НАТО відкриті для України та Грузії. Хоча нині жодна не готова до вступу, - заявив новий генсек Альянсу Андерс Фог Расмуссен. Він дав першу на посаді офіційну прес-конференцію. При цьому Расмуссен переконує: обидві країни мають усі права отримати членство в Альянсі, за умови, якщо Києв і Тбілісі виконають необхідні зобов'язання». СИНХРОН РАСМУССЕНА: «На даному етапі країни не відповідають нашим критеріям. Тому це гіпотетичне питання. Тим не менше, НАТО ухвалило рішення у грудні минулого року перейти до практичної співпраці з Україною та Грузією. Зараз співробітництво спрямоване на розвиток військового потенціалу та реформування збройних сил обох країн».

 

«1+1» (у студії): «Перший робочий день новий генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен розпочав із заяви щодо України. Її перспективи, а також Грузії, приєднатися до Альянсу в досяжному майбутньому він вважає замалими...». СИНХРОН РАСМУССЕНА«Вони просто не відповідають критеріям НАТО на нинішньому етапі. Тож зараз питання їхнього вступу суто гіпотетичне. Торік у грудні Альянс вирішив надати практичну допомогу Грузії та Україні у розвитку їхнього військового потенціалу та реформуванні збройних сил. Я триматимуся цього рішення. Думаю, це правильний підхід».

 

«Інтер» (у студії): «Новый генеральный секретарь НАТО Андерс Фог Расмуссен рассказал о своих приоритетах. На первой пресс-конференции в новой должности он заявил: своей главной целью считает борьбу с талибами в Афганистане. На втором месте - улучшение отношений с Россией. А по поводу перспектив вступления в НАТО Украины и Грузии - Расмуссен высказался довольно скептически». СИНХРОН РАСМУССЕНА: «На данном этапе Украина и Грузия не отвечают необходимым требованиям. Пока их вступление в Альянс - вопрос гипотетический. Но в декабре НАТО приняла решение о сотрудничестве с Тбилиси и Киевом с целью реформирования их вооружённых сил. Я сторонник именно такого прагматичного подхода к отношениям с этими странами».

 

5 канал (у сюжеті Анастасії Хонякіної): «Пріоритетом у роботі Альянсу стане активізація дій в Афганістані. Друга справа, за яку візьметься генсек, - налагодження стосунків із Росією. Україну і Грузію Расмуссен у НАТО не чекає». СИНХРОН РАСМУССЕНА: «Україна та Грузія не виконали необхідних критеріїв для вступу в НАТО на цьому етапі. Однак у грудні торік Альянс вирішив розпочати практичну співпрацю з Грузією та Україною з метою розвитку і реформування військового потенціалу цих держав. Я згоден із цим рішенням».

 

Розбіжними є деякі фактичні дані у подачі різними каналами теми заходу судна «Берікс» до Одеського порту. Так, наприклад, м'яса на борту судна 200 тонн («1+1» і Новий), понад 200 тонн (Перший, «Інтер»), 220 тонн (СТБ і «Україна»). З Поті судно вийшло шість місяців тому (СТБ і Новий), понад півроку тому (Перший), вісім місяців тому («1+1»), у грудні минулого року («Україна»). «Інтер» стверджує, що термін придатності м'яса збіг ще два роки тому, а СТБ ‑ що сертифікати на м'ясо датовані липнем 2008 року. При цьому «1+1» і СТБ не шкодують епітетів: «сумнозвісне судно» («1+1»), «підозріле м'ясо» (СТБ), «підозрілий вантаж» («1+1» і СТБ). Мовники також розбігаються щодо подальших планів мандрівки корабля: Перший, «1+1» і «Україна» стверджують, що поки не вирішено, куди відправлять судно - або назад до Грузії, або ж до Туреччини. «Інтер» і СТБ твердять, що судно відправлять до Грузії. Новий канал про це мовчить.

 

Ще більш нез'ясованою з повідомлень різних каналів є подальша доля моряків - екіпажу «Берікса». Перший канал стверджує, що «команда нині зійшла на берег. У наступний рейс "Берікс" піде з іншим екіпажем». «1+1» заперечує: «Моряків тим часом обстежать медики, і вони знову підуть у рейс». Хто з них каже правду, визначити важко, оскільки жодний канал не посилається при цьому на джерела інформації. СТБ каже: «Проте невідомо, чи погодиться судновласник замінити екіпаж, якому вже півроку не платить зарплатні». «Інтер», «Україну» та Новий канал подальша доля екіпажу «Берікса» взагалі не зацікавила.

 

Тему про виділення Україні $1,7 млрд кредиту від світових фінустанов на реформування газотранспортної системи цього дня подавали лише на ICTV. Але при цьому припустилися кількох порушень стандартів інформаційного мовлення. У підводці була дуже заплутана математика: «В 14 разів менше, але отримали. Нині експерти оцінюють, наскільки корисним Україні стане черговий кредит світових фінустанов. Нагадаю, Європейський банк реконструкції та розвитку, Європейський інвестиційний банк і Всесвітній банк погодили надати Києву $1,7 млрд кредиту».

 

А далі - на початку сюжету Володимира Горковенка: «Спочатку Україна просила $5 млрд кредиту. Цю суму в Люксембурзі озвучила прем'єр Юлія Тимошенко. Пізніше у Брюсселі керівництво "Нафтогазу" хотіло вже $4,2 млрд. Експерти Євросоюзу провели власні підрахунки і виділили 1 мільярд і 700 мільйонів». Отже, незрозуміло, «в 14 разів менше» ‑ від якої суми малося на увазі. Крім того, в підсумку сюжету автор припускається власного судження: «Рухаючись назустріч реформам, Київ погодився з вересня на 20% підвищити тарифи для населення й активно рятує від банкрутства "Нафтогаз України", збільшуючи його статутний капітал».

 

З інших порушень каналами стандартів інформаційного мовлення в понеділок слід зазначити такі.

 

У сюжеті Івана Блохіна (ICTV) - висновок і оцінка журналіста: «Перемога у фіналі чемпіонату Європи над родоначальниками футболу - англійцями 2:0 для українських юнаків відкриває величезні перспективи». У студійному тексті на тому ж каналі в підводці до сюжету про банк «Родовід» ‑ висновки ведучої Інни Шевченко: «Але без проблем не вийшло. Біля центрального відділення вишикувалася велика черга вкладників, які терміново прагнуть забрати свої гроші. Навіть озвучені прем'єр-міністром наміри Кабміну перевести зарплатні рахунки урядовців до цього банку, аби таким чином дати людям упевненість у подальшій співпраці з установою, не надто спрацювали».

 

На тому ж ICTV - велика кількість журналістських висновків і оцінок у сюжеті Дарки Оліфер: «Чорнобильська аварія завдала величезної шкоди, але майже нічого не навчила ані звичайних українців, ані тим більше чиновників та промисловців. Для них захист довкілля здебільшого тільки порожні слова. Тож не дивно, що екологічних проблем у нас тільки більшає. Одна з ключових - украй низька якість питної води. А від цього на 70% залежить тривалість життя людини. 2005 року мали запровадити європейську систему очищення води та згодом відклали. Тож здоров'я нації відійшло на другий план... Тривожна екологічна ситуація склалася скрізь в Україні. Топ-п'ятірку найбільш небезпечних об'єктів визначили київські екологи. Найнебезпечніше місце Києва - Бортницька станція аерації».

 

У сюжеті Ірини Скосар (Новий канал) - журналістська оцінка: «Тим часом дев'ятирічний Едік, що приїхав до бабусі з Німеччини, вже зробив погану рекламу Україні».

 

Велика кількість недостовірної, без зазначення авторитетного джерела інформації - у сюжеті Дениса Данька (СТБ): «Бармени та охоронці - безперебійні місця продажу наркотиків. Їх міліція не займає. Торгують спокійно, практично у кожному клубі столиці. Продають тільки перевіреним клієнтам - завсідникам клубів. Міліція здебільшого виловлює випадкових наркодилерів, що зазвичай удаються до несумлінної конкуренції із клубними дилерами - збивають ціни. Здають так званих гендлярів ті ж таки охоронці. І з конкуренцією борються, і статистику створюють».

 

У сюжеті Ольги Калиновської (5 канал) - журналістська оцінка: «Студенти оголосили Міносвіти бойкот і за три місяці протестів домоглися свого - антикризову постанову уряд відкликав. Та ще й похизувався цим».

 

Із важливих тем дня лише «1+1», Новий канал і ICTV повідомили про повернення грошей вкладникам Родовід-банку. Лише Перший і «1+1» повідомляли, що у Вінниці студент збив машиною на смерть двох двірників. І тільки «Інтер» повідомив про загибель двох чоловіків від вибуху міни часів війни на Дніпропетровщині.

 

4 серпняівторок)

 

У вівторок головними темами були такі. «1+1» і СТБ починали випуски зі спростування Генпрокуратурою інформації про те, що в камері Пукача знайшли мотузку (цю тему давали й інші канали, крім Нового). Перший канал розпочав свій випуск із визволення судна «Ханса Ставангер» з українцями на борту (ще цю тему дають, але не на перших місцях у випусках «Інтер» і Новий канал). «Інтер» починав основний випуск із матеріалу про продовження візиту Московського Патріарха (тему висвітлювали й всі інші канали, крім Нового і «України»). Новий - із матеріалу про куріння в ресторанах і барах. ICTV - з повідомлення уряду про перевиконання дохідної частини бюджету. 5 канал, навпаки, з інформації про більш ніж 30-відсоткове скорочення української економіки в першому півріччі. «Україна» ‑ з підрахунку збитків від буревію на Львівщині.

 

Висвітлюючи тему спростування Генпрокуратурою інформації про те, що в камері Пукача знайшли мотузку, мовники припускаються різноманітних порушень стандартів. Недостовірно подають інформацію Перший канал («Як відомо, сьогодні деякі ЗМІ з посиланням на джерело в правоохоронних органах повідомили»), «Інтер» («Накануне об этом сообщило одно из украинских изданий») і ICTV («В електронних ЗМІ з'явилася інформація...»). Грішать журналістськими оцінками «1+1» («За сенсаційною інформацією газети «Україна молода...») і «Україна» («Сегодня в СМИ просочилась сенсационная информация...»). Висновки - в студійному тексті на СТБ («У Олексія Пукача було все, аби заподіяти собі смерть»). Лише СТБ і «Україна» не полінувалися взяти коментар у редактора «України молодої», але при цьому жодним чином не поцікавилися, в який саме спосіб газета отримала «сенсаційну» інформацію. Тільки СТБ дає доволі важливий для інформації бекграунд: газету «Україна молода» «очолює односелець і близький друг президента Ющенка Михайло Дорошенко».

 

У висвітленні завершення візиту Патріарха Кирила є деякі фактичні розбіжності. Так, Перший канал, «Інтер» та СТБ стверджують, що на прощу до Почаївської Лаври прийшли 40 тисяч вірян, а «1+1» каже про п'ять тисяч. СТБ припускається в студійному тексті оцінок: «Остання українська молитва Патріарха Кирила викликала ажіотаж».

 

«1+1» помітив цікаву тему про те, що СОТ вимагає від України скасування 13-відсоткового мита на імпортні авто та холодильники. Але при цьому в сюжеті Марії Васильєвої велика кількість журналістських висновків: «По суті, суперечка навколо того, чи скасовувати цю надбавку, узгодиться до проблеми виборів - кому допомогти? Автоімпортерам та шанувальникам автентичних іномарок чи вітчизняним виробникам, які збирають ті ж таки іномарки з готових автокомплектів тут, в Україні?.. Чомусь російські авто під дію мита не потрапили. Мабуть, досі сверблять шишки, набиті в торговельних війнах із Росією». «Звісно, якщо інтереси парламентських груп переважають страх перед конфліктом на рівні СОТ».

 

Оцінки у випуску «1+1» є також у сюжеті Юліани Саух: «Аби встигнути у 2012-му пустити хоча би перший поїзд, його проектування треба замовляти вже зараз. В "Укрзалізниці" - оптимісти». Висновки і оцінки - в сюжеті Сергія Кудімова: «Коли сонце зійшло, з'ясувалося, що у біосферному заповіднику розсадник браконьєрства... Ось ця група у смугастих купальниках, неквапливо прогулюючись морським берегом, збирає мушлі. Інші, побачивши єгерів, згадали про спорт. Намочивши ноги, вони все одно вийдуть сухими з води... Переляканий єгер Кузьмич вирішив махнути на все рукою».

 

Велика кількість оцінок і суджень у студійних текстах Наталії Мосейчук: «Попри гучний провал фестивалю "Свірж", його організатори обіцяють неодмінно здивувати гостей і музикантів наступного року. Нагадаю, цими вихідними перший і найбільший в Україні фестиваль в форматі World Music закінчився скандалом». «Гумор - це національна риса, і щоби про неї не забувало молоде покоління, батьки відправляють їх в життя з усмішкою».

 

Сюжет Османа Пашаєва на СТБ про весілля між представниками різних партійних сил має ознаки замовного. По-перше, більшість наведених прикладів - на користь Партії регіонів. По-друге, коментар представника цієї ж партії Михайла Чечетова не стосується теми сюжету, а є прямим обвинуваченням на адресу політичних опонентів депутата: «В свое время Майдан расколол семьи. То есть Майдан, помаранчевый Майдан, он не только Украину расколол, Ющенко расколол Украину тогда на две части. И сейчас надо будет Януковичу, когда станет президентом, соединять Украину, сшивать левый и правый берега Днепра».

 

Велика кількість журналістських оцінок і висновків у студійних текстах Інни Шевченко на ICTV: «Новий конфлікт назріває у стосунках президента та прем'єра». «Критичною залишається ситуація у комунальній структурі столиці». «Антимонопольний комітет оштрафував приватних перевізників, які минулої зими створили у місті транспортний колапс. Тоді нестача громадського транспорту наробила паніки серед городян». «І досі триває скандал навколо однієї з історично цінних земельних ділянок Києва... Врешті, будівництво зупинили, але техніка та загорожа досі на скандальному майданчику».

 

Оцінки - і в сюжеті Василя Зими (ICTV): «...на місці одного з небагатьох ще залишених незайманих клаптиків мав вирости висотний торговельно-офісний монстр... 2007-го скандальну земельну ділянку столичні депутати продали тому самому забудовникові».

 

Ознаки замовності є в сюжеті Наталії Гусак («Україна»). Попри тему сюжету («кримінальна оборудка дніпропетровського фермера»), не збалансовано розвивається теза про невиконання Кабміном програми підтримки фермерських господарств. Із безпідставними узагальненнями (висновками) на заяву урядовця: «Будь так - сельский бухгалтер не пошел бы на должностное преступление, - считают аграрии».

Журналістські судження - в сюжеті Тетяни Бложко на «Україні»: «Во всем мире стараются сохранить первозданный вид своего города. А Киев - мать городов русских - закатывают в бетон и стекло». «Потому что без истории не бывает будущего».

 

5 серпня (середа)

 

Збитки від буревію на Дніпропетровщині - тема №1 у випусках Першого каналу і «України» (ще цю тему дають «Інтер» та СТБ, інші мовники не освітлюють взагалі, так само лише Перший, «1+1», «Інтер», СТБ та «Україна» помітили цього дня тему буревію на Закарпатті). Теми серйозні, а канали подають їх вибірково.

 

«1+1» у середу починає випуск із малодостовірної інформації про те, що екс-депутат Лозинський начебто переховується в Ізраїлі. Цю ж тему дають (не першою, але досить «високо») у своїх випусках також «Інтер», СТБ, 5 канал і «Україна». «Інтер» та 5 канал починають випуски з репортажу про завершення візиту Патріарха Кирила. Цю тему освітлюють і всі канали.

 

СТБ починає випуск із протесту жителів кримського села Мирне проти будівництва автомагістралі (тема цікава і оригінальна ‑ цього дня про неї не знали інші канали). ICTV - з повідомлення про те, що Україна достроково розрахувалася за російський газ (ще про це повідомили Перший канал та «1+1»). Характерно, що випуск ICTV взагалі стартував із чотирьох незбалансованих повідомлень про «урядові успіхи». Новий канал починає випуск із сюжету про урядову програму по купівлі готового житла для черговиків. Ще цю тему помітили Перший канал, «1+1» і «Україна». При цьому лише «Україна» в сюжеті Інни Христич подає доволі цікавий і важливий для балансу й повноти інформації факт: «Одними из первых были выкуплены недострои частной компании, собственником которой является народный депутат от Блока Юлии Тимошенко» і коментар прем'єрки з цього приводу. Але, крім того, в цьому ж сюжеті є журналістські оцінки і висновки: «Нелишне также будет напомнить и о том, что в свое первое пришествие в правительство в 2005 году Юлия Тимошенко уже обещала расселить жителей так называемых хрущевок в новые комфортабельные дома. Не срослось».

 

Висвітлюючи тему щодо імовірного перебування екс-нардепа Лозинського в Ізраїлі, 5 канал і «Україна» недостатньо дотримали стандарт достовірності, задовольнившись лише посиланням на газету «Комерсант-Україна», яка в свою чергу посилається на «анонімне джерело, близьке до слідства». «1+1» посилається лише на газету, не зазначаючи, звідки та взяла цю сумнівну інформацію. «Інтер» взагалі дає «порожнє» посилання: «Одно из украинских изданий опубликовало информацию...» (при цьому, за версією «Інтера», це було опубліковано «на днях», а за версією інших трьох каналів - саме у середу). Жодний із каналів не спромігся принаймні поспілкуватися з журналістами газети, щоби спробувати дізнатися більше детальних даних, а тоді вже вирішувати, наскільки взагалі такій інформації можна довіряти, щоби давати її в ефір.

 

У студійному повідомленні Наталії Мосейчук на «1+1» журналістська оцінка: «В українському бюро Інтерполу інформацію коментують нечітко». Є синхрон керівника українського бюро Інтерполу. І є посилання на прес-секретаря ізраїльської поліції. «Інтер» зробив короткий сюжет із Ізраїлю. Щоправда, у ньому кореспондент Сергій Аусландер також грішить недостовірними даними: «По некоторым данным, бывший депутат Верховной Рады Виктор Лозинский скрывается здесь... По некоторым данным, он, правда, скрывается в Приднестровье. По другим данным, - здесь, в Израиле». Канал також наводить коментар шефа українського Інтерполу. 5 канал у своїх пошуках звертався до заступника Генпрокурора України і до Міністерства внутрішніх справ. «Україна» наводить думку «эксперта по вопросам международной преступности» (?), не пояснюючи при цьому, в чому полягає компетентність саме цього експерта.

 

У темі завершення візиту Московського Патріарха ведуча «1+1» знов-таки припускається власних суджень: «Патріарх Кирил - інтернаціоналіст і майже українець. Принаймні він зголосився прийняти українське громадянство». «Інтер», на відміну від інших каналів, традиційно цю тему висвітлював однобоко, не повідомляючи про протестувальників.

 

Канали групи Пінчука (СТБ, Новий та ICTV) цього дня продовжують надто ретельно день у день висвітлювати тему видачі внесків вкладникам банку «Родовід» ‑ цього дня інформаційним приводом стало лише те, що Юлія Тимошенко ознайомилася з цим процесом. Ще цю тему давав «1+1».

 

СТБ подає сюжет про визнання прем'єркою того, що реклама «Вони ... Вона - працює» оплачена її командою. Мар'яна Бухан збалансувала сюжет думкою фахового експерта-психолога і думками простих людей.

 

Цікаво, що всі канали свого часу активно висвітлювали тему арешту в Нігерії українського літака зі зброєю, але лише Перший, «1+1», «Інтер» і ICTV повідомили у середу про його звільнення.

 

З інших порушень стандартів. У сюжеті Володимира Звєрова («1+1») - висновки журналіста: «Однак до групового турніру "гірникам" ще бігати і бігати. Потенційна перемога над "Тимішоарою" виведе український клуб у вирішальні стикові матчі, і далеко не факт, що "Шахтар" буде там фаворитом».

 

На каналі ICTV є висновки в студійних текстах Інни Шевченко: «Втім, це вже традиція, адже з напливом туристів і можливістю побільше заробити жителі курортних районів не поспішають ділитися грошима з державою. Тобто податки сплачують неохоче, приватний бізнес не реєструють взагалі. Улов податківців на цей час - майже 200 виявлених порушень. Проте не все так однозначно». У сюжеті Анни Попової та Андрія Шаповалова: «Контрабанда солярки в Україні житиме, допоки зберігатиметься різниця у ціні з Росією».

 

6 серпня (четвер)

 

Перший починав у четвер свій основний випуск відвідинами президентом школи в Овідіополі (ще ця тема зацікавила «Інтер» і ICTV). «1+1» і «Україна» головною темою дня визначили викриття криворізьких медиків, із вини яких масово помирали недоношені діти. Цю тему також давали Перший канал і СТБ, решта мовників її не помітили.

 

«Інтер» почав випуск інформацією про згоду України на призначення Зурабова послом РФ (тему давали всі, крім Нового каналу і «України»). СТБ починав випуск із оригінальної теми про те, що до міста Яворів завезли бочки з токсичними речовинами.

 

Новий канал - із побиття дівчини-агітаторки мером Ужгорода (цю тему давав також «1+1», інші не помітили). ICTV починав випуск темою підсумків вступної кампанії, підбитих Міносвіти. Ця тема також зацікавила не всіх мовників - Перший, СТБ, 5 канал і «Україна» не звернули на неї уваги. 5 канал темою дня вважав загострення конфлікту між Грузією і Росією.

 

Ведуча «1+1» Наталія Мосейчук заплутано і з великою кількістю оцінок і висновків підводить до теми смертей недоношених немовлят у Кривому Розі (насправді, з підводки це незрозуміло): «Рекетири в білих халатах. В Кривому Розі правоохоронці розворушили справжнє осине гніздо. У звичайному муніципальному пологовому будинку жінкам та їхнім родичам доводилося платити буквально за кожний крок - за шпиталізацію, за нагляд, за ліки та маніпуляції. Тому, хто казав, що грошей на це немає, вказували на двері. Проте все це - дрібниця, порівняно з махінаціями із препаратами з реанімації новонароджених».

 

Тему виїзної наради президента з питань освіти в Овідіополі Перший канал дає згладжено, обходячи гострі кути. Критику президента на адресу уряду подають, але незбалансовано, «Інтер» та ICTV.

 

«1+1» порушує стандарт достовірності в повідомленні про згоду України на призначення Зурабова: «Натомість росіяни можуть дати задній хід. За неофіційною інформацією, в Адміністрації Медведєва вирішують, а чи не краще відкласти приїзд пана Зурабова в Україну до президентських виборів». «Інтер» і СТБ дослідили тему більш глибоко, ніж інші канали, звертаючись, зокрема, до експертів і наводячи необхідні бекграунди щодо самого Зурабова.

 

У студійному тексті на Новому каналі щодо побиття дівчини мером Ужгорода Леся Яворівська припускається власних висновків: «Така реакція місцян цілком виправдана. Ужгородський голова вже не вперше є фігурантом бійок».

 

Канали дружно подають матеріали про підготовку параду до Дня незалежності. В підводці до сюжету на «1+1» ‑ традиційні оцінки ведучої: «Парад марнославства або кризі в пащу». І в підводці на СТБ: «Та бажання похизуватися перемогло, і до столиці потяглися Збройні сили».

 

«1+1», ICTV незбалансовано (лише зі слів Юлії Тимошенко) подають тему, яку можна сформулювати дослівно (як у студійному тексті на «1+1») «уряд простягне руку допомоги» вкладникам Надра-банку і Укрпромбанку. Відносно збалансовано цю тему подає СТБ.

 

Лише ICTV і 5 канал повідомляють про те, що Україна отримала черговий транш кредиту МВФ.

 

На ICTV Юлія Тимошенко цього дня була гостем програми. Насправді це було так зване спеціальне інтерв'ю прем'єра трьом каналам - ICTV, «1+1» та 5-му. Питання до прем'єр-міністра ведучої «Фактів» Олени Фроляк і журналістів «1+1» та 5 каналу були доволі беззубими, зокрема з великою кількістю позитивних оцінок у бік уряду, наприклад: «...привід у нас сьогодні прекрасний, позитивний. Це стабілізація одного із системних банків України. Люди почали отримувати депозити, гроші. Люди заспокоїлися. Це дуже важливо в сьогоднішній ситуації».

 

Також був явно не новинним хронометраж подачі інтерв'ю на цих трьох каналах. На  ICTV це було майже 10 хвилин(!), на «Плюсах» ‑ дві з половиною хвилини, 5 канал дав інтерв'ю у вечірньому праймі повністю. Неофіційна інформація з каналів свідчить про те, що фактично відбувалося «нагинання» менеджментом цих каналів керівників новин заради, нібито, виконання домовленостей з командою Юлії Тимошенко.

 

Схожий на замовний матеріал на ICTV й про те, що (дослівно) «Юлія Тимошенко продовжує опікуватися міжнародним центром «Артек».

 

Канали «Інтер» та «Україна» продовжували досліджувати імовірність перебування екс-депутата Лозинського в Ізраїлі.

 

Лише «1+1» і «Україна» помітили тему про те, що в Запоріжжі на пляжі п'яний молодик наїхав автомобілем на дівчину.

 

7 серпня (п'ятниця)

 

Цього дня мовники бачили тему №1 нарізно і оригінально (всі перші теми випусків, окрім першої теми «України», не подавали конкуренти). Перший канал: в Україні рекордні ціни на бензин (не зовсім нова інформація, адже інші вже давали цю тему раніше). «1+1»: 11 буковинців захворіли на лептоспіроз. «Інтер»: неоперативна тема пологового будинку в Кривому Розі (яку більшість давали ще у четвер). СТБ: невідомі перетворили сімферопольський Вічний вогонь на мангал. Новий канал: у кризу продажі автомобілів упали більш як на 70%. ICTV: дев'ятимісячного хлопчика знайшли на вокзалі у Запоріжжі. 5 канал: туристичний сезон у Криму менш людний, ніж торік. «Україна»: про імовірне перебування Лозинського в Ізраїлі.

 

Остання тема була єдиною, до якої цього дня зверталися більшість каналів. Перший канал (у сюжеті Андрія Татарчука й Ігоря Меделяна) з цього приводу звертається не за адресою - до СБУ, яка не має повноважень щодо слідчих дій за межами України. «1+1» подає недостатньо достовірну інформацію, з посиланнями: «неофіційні джерела повідомили», «одне з ізраїльських інтернет-видань повідомило». Так само «Інтер» посилається ‑ «одно из интернет-изданий сегодня сообщило». Не більш достовірно подають інформацію на ICTV: «про це пишуть ізраїльські ЗМІ». «Україна» ж у студійному тексті припускається журналістських висновків-оцінок: «Более того - даже непонятно, какая из структур в Украине занимается поисками экс-депутата».

 

Більша частина інформаційних мовників також продовжували відстежувати тему конфлікту в Ужгороді, де мер побив дівчину-агітатора. В сюжеті Дмитра Литвиненка (СТБ) на цю тему - журналістські висновки: «В Україні поки що жодного з політиків не притягали за розпалювання міжнаціональної ворожнечі, хоча спроби і були. Можливо, через непокараність антисемітська карта знову і знову використовується як засіб у політичній боротьбі». «Хто може постраждати, так це репутація України. Бо на такі інциденти завжди звертають увагу за кордоном». Новий канал подає інформацію незбалансовано (без думки самого ужгородського мера).

Перший, «1+1», Новий канал і ICTV продовжують ретельно висвітлювати тему закупівлі урядом житла для черговиків. Можна зазначити, що як для такої ретельності, в цих матеріалах не вистачає правильного співвідношення, адже всі відомості подають міркування прем'єр-міністра Тимошенко і думки щасливих новосельців. Жодний із каналів не спробував дослідити тему глибше, зокрема з'ясувати природу і «ціну» тих 2 млрд грн., які було виділено Кабміном на таку популярну для прем'єра (і кандидата в президенти) програму.

 

На Першому каналі - незбалансований сюжет Людмили Вакарчук про звинувачення представниками УПЦ (КП), що візит Московського Патріарха мав суто політичний характер.

 

У сюжеті Олександра Загородного («1+1») і в підводці до нього журналістські судження та оцінки: «Якщо з фасадів зникають зірки ‑ отже, це комусь потрібно». «Кожен готель, який захоче отримати свої зірочки, перевірятимуть півмісяця як чиновники, так і громадські організації. Це, щоб перед усім світом не було соромно за свої готелі... До прикладу, п'ять зірок у Києві можуть собі дозволити люди багаті або для яких понти дорожчі за гроші... Погодьтеся, п'ятизірковий готель ‑ то є п'ятизірковий». У сюжеті Юліани Саух («1+1») не дотримано співвідношення думок, у дискусійному питанні про лікування наркозалежних метадоном представлено лише сторону противників такого методу.

 

8 серпня (субота)

 

У суботу канали переважно згадували про роковини військового конфлікту в Південній Осетії, Перший канал і «1+1» навіть розпочали власне з цієї теми свої випуски. «Інтер» починав повідомленням про прибуття звільненого судна «Ханса Ставангер» до Кенії. ICTV - з продовження теми конфлікту в Ужгороді. 5 канал - із незначної авіакатастрофи над Гудзоном. «Україна» ‑ з неякісного харчування в притулку для людей похилого віку на Миколаївщині (цю тему, до речі, ще напередодні подавав Перший канал).

 

У підсумку протягом тижня в ефірі телеканалів був ряд матеріалів, які мають непрямі ознаки замовності:

 

Перший канал         3

5.08     Кабмін скуповує житло для черговиків

6.08     Президент в Овідіополі

7.08     Кабмін скуповує житло для черговиків

 

«1+1»                         5

5.08     Кабмін скуповує житло для черговиків

5.08     Виплати вкладникам Родовід-банку

6.08     Кабмін допоможе вкладникам банку «Надра» і Укрпромбанку

6.08     Інтерв'ю Тимошенко

7.08     Кабмін скуповує житло для черговиків

 

«Інтер»                      0

 

СТБ                           3

4.08     Весілля та шлюби партійних опонентів

5.08     Виплати вкладникам Родовід-банку

5.08     Реклама «Вона - працює»

 

Новий канал            2

5.08     Кабмін скуповує житло для черговиків

7.08     Кабмін скуповує житло для черговиків

 

ICTV                          6

3.08     Янукович про церкву

3.08     Виплати вкладникам Родовід-банку

5.08     Тимошенко: металургія зростає

5.08     Виплати вкладникам Родовід-банку

6.08     Кабмін допоможе вкладникам банку «Надра» і Укрпромбанку

6.08     Тимошенко опікується «Артеком»

 

5 канал                      1

6.08     Інтерв'ю Тимошенко

 

«Україна»                 1

4.08     Кримінальна оборудка дніпропетровського фермера

 

Велика кількість матеріалів на «1+1», Новому каналі та ICTV про діяльність уряду робиться з порушенням стандартів. Матеріали містять лише фактаж позитивного характеру, урядову позицію представляє в них виключно Тимошенко (яка є кандидатом в президенти), крім того, вони незбалансовані (беруться лише окремі факти і думки на користь однієї сторони, а саме урядової), часто затягнуті за хронометражем. Це все є непрямою ознакою їх замовності.

 

Крім того, були також матеріали з іншими грубими порушеннями стандартів інформаційної журналістики:

 

Перший канал           8

«1+1»                          24

«Інтер»                       10

СТБ                            8

Новий канал              4

ICTV                          17

5 канал                       4

«Україна»                   4.

 

«Детектор медіа»     

 

Моніторинг здійснено в рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», який «Детектор медіа» реалізує спільно з Інститутом масової інформації.

 

Фото - http://www.huffingtonpost.com/

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Детектор медіа
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
98067
Читайте також
30.10.2009 11:13
Елена Геда, «Коммерсантъ-Украина»
35 096
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду