Мін’юст: зберігання порнографії у медичних цілях не є злочином

22 Червня 2009
17750
22 Червня 2009
18:16

Мін’юст: зберігання порнографії у медичних цілях не є злочином

17750
Мін’юст: зберігання порнографії у медичних цілях не є злочином

Закон «Про внесення зміни до статті 301 Кримінального кодексу України» (щодо кримінальної відповідальності за зберігання порнографії) забороняє зберігання порнографії лише з метою збуту чи розповсюдження, наголошують у Міністерстві юстиції України, коментуючи закон у зв'язку з резонансом і «численними некоректними трактуваннями норм цього законодавчого акта в засобах масової інформації».

 

Зберігання порнографії без наявності такої мети, тобто для власного використання або ж, наприклад, відповідними фахівцями у медичних цілях не становить складу злочину і не може бути підставою для притягнення до кримінальної відповідальності. В іншому випадку переслідування за такі дії порушуватиме конституційну заборону втручатися в особисте і сімейне життя особи, встановлену статтею 32 Конституції України.

 

«На практиці це означає, що в кожному конкретному випадку відповідними правоохоронними органами має бути доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду, що особа, яка зберігає предмети порнографічного характеру мала на меті здійснити їх збут чи розповсюдження. Доказом такої мети може бути наявність великої кількості примірників одного і того ж твору або наявність відповідних цивільно-правових угод на продаж чи на переміщення цих творів», - пояснили в Мін'юсті.

 

Згідно з тлумаченням міністерства, внесення запропонованої зміни до Кримінального кодексу України забезпечує приведення національного законодавства у відповідність до міжнародно-правових зобов'язань України. Йдеться про статтю 1 Міжнародної Конвенції про запобігання обігу порнографічних видань та торгівлі ними, а також статтю 3 Факультативного протоколу до Конвенції про права дитини щодо торгівлі дітьми, дитячої проституції і дитячої порнографії, положеннями яких встановлена заборона на зберігання з метою продажу або розповсюдження предметів порнографічного характеру, в тому числі створених з використанням образу дитини.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17750
Читайте також
01.07.2009 10:40
Костянтин Воздвиженський, ZaUA.org
17 497
25.06.2009 14:51
Сергей Сухобок, proUA.com
38 961
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Гадя
5414 дн. тому
Будем надеяться, что всё будет именно так, а не как всегда...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду