Андрій Шевченко про реєстрацію інтернет-видань як ЗМІ

19 Червня 2009
26109
19 Червня 2009
12:30

Андрій Шевченко про реєстрацію інтернет-видань як ЗМІ

26109
Нещодавно на розгляд Верховної Ради було представлено законопроект «Концепції державної інформаційної політики». Суттєву частину в документі присвячено інтернет-виданням. Проект закону та його перспективи прокоментував спеціально для Коломия ВЕБ Порталу журналіст та народний депутат від БЮТ Андрій Шевченко.
Андрій Шевченко про реєстрацію інтернет-видань як ЗМІ

Приємний сам факт появи такого документу. Це показує, що ми рухаємося вперед, тому що раніше головним завданням було відстояти свободу слова, захистити принципи журналістики. Зараз ми вже доросли до того, що прийшов час говорити про осмислену інформаційну політику України. В проекті закону закладено важливі напрямки для розвитку медіа-структури в державі й багато інших здорових європейських речей, його реалізація зробить можливим формування єдиного національного інформаційного простору. 

 

- Я побачив, що в законопроекті закладені дуже правильні речі про суспільне мовлення. Там є рух до роздержавлення преси. Це наше давнє невиконане завдання, яке давно треба було зробити, - з неприхованою радістю в голосі прозвучало від Андрія Шевченка, але далі пробігли і мінорні нотки. - З іншого боку, як завжди, є великий ризик, що це все залишиться лише красивими деклараціями. Можна написати геніальну концепцію, всіляко прикрашену - від цього не міняється суть. А суть така: що Україні, крім красивих декларацій, потрібні конкретні документи про роздержавлення преси, про створення суспільного мовлення, про гарантії для роботи журналістів. Це все хотілося би бачити. Натомість ми бачимо, що минулої п'ятниці Верховна Рада «завалила» закон про суспільне мовлення в першому читанні. Це означає, що навіть сама філософія створення суспільного мовлення відпадає. На жаль, закон (йдеться про законопроект Андрія Шевченка про внесення змін та доповнень до закону «Про систему Суспільного телебачення і радіомовлення України» прим. автора), який я зареєстрував, набрав лише 202 голоси. Мені здається, що в таких конкретних кроках можна судити чи готова до осмисленої інформаційної політики в нас країна чи ні. 

 

В законопроекті «Концепції державної інформаційної політики» фігурує Інтернет. Всі віртуальні медіа-ресурси дуже зацікавлені в розумінні нових правил на інформаційному просторі. Пан Андрій дещо розтлумачив основні положення та напрямки руху в подальшому. 

 

- Там задекларовано дуже правильну ідею вільної реєстрації інтернет-видання як засобу масової інформації, що є дуже прогресивним кроком. Що він означає? Якщо є редакція, то вона зможе добровільно зареєструватися як ЗМІ та отримати всі ті права, які має будь-який журналіст на телеканалі чи в газеті. А з іншого боку, це може означати додаткову відповідальність за зміст того, що буде з'являтися, наприклад, на Коломия ВЕБ Порталі. Я думаю, що це дуже важливий момент і він показує, що ми не стоїмо на місці, що ми живемо в третьому тисячолітті, що нарешті в держави доходять руки до того, як підтримати людей, які працюють в Інтернеті. 

 

За словами Андрія Шевченка кожна функціонуюча редакція, яка готова взяти на себе відповідальність за інформацію, яку надає, зможе отримати ліцензію в держави, яка надасть офіційний статус ЗМІ. Решта редакцій зможе працювати як і раніше безперешкодно без ліцензії. Хотілося проговорити ще деталі, про які в Концепції, звісно, не йдеться, але які вона передбачає, як-то кажуть «читаючи між рядками». На думку Андрія Шевченка, держава не мала б втручатися в питання використання власних матеріалів та запозичених. Це особисте питання кожної інтернет-редакції, питання її компетентності та професіоналізму. 

 

Інтернет-видання, які пройдуть через державну реєстрацію, будуть контролюватися відповідними державними органами. В першу чергу, говорячи про контроль, йдеться про відповідальність редакції за поширення порнографії чи наклепів. Тобто, якщо редакція входить в правове поле, то вона має відповідати за зміст поширюваної інформації. 

 

- По цьому законопроекту «Про Концепцію державної інформаційної політики» в мене прогноз позитивний. Я думаю, Верховна Рада його перечитає і прийме, тому що в ньому нема нічого такого, що могло би збурити сесійну залу, - оптимістично наголосив журналіст. На питання про прогнози щодо термінів прийняття законопроекту Андрій Шевченко відповів, що найреалістичніше долю Концепції буде вирішено народними обранцями восени. В разі її прийняття ще належить створити політико-правову базу та розробити цілий ряд правових актів, на яких цей документ би тримався та функціонував. 

 

Концепція є урядовим законопроектом, хоча над ним працював держтелерадіо, але «освячений» та внесений він до парламенту урядом. Це не є якийсь унікальний документ. Вже подібний проект в Україні розроблявся, але тоді ще мабуть не прийшов його час... Концепція є важливою з точки зору стратегічного мислення. Завжди в Україні є проблема не з наявністю чи відсутності стратегії, а з конкретним втіленням її в життя... 

 

Фото: «Коломия»

 

Оксана Рижук, «Коломия»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Оксана Рижук, «Коломия»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26109
Читайте також
31.08.2009 15:15
Вячеслав Пиховшек
, для «Детектор медіа»
23 633
17.06.2009 16:48
Аксель Постинетт, РБКdaily
53 074
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Anonymous
5416 дн. тому
Отличная статья!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду