Валерій Степаненко: Фільм «Тарас Бульба» і … НАТО

17 Квітня 2009
53350
17 Квітня 2009
18:17

Валерій Степаненко: Фільм «Тарас Бульба» і … НАТО

53350
Валерій Степаненко: Фільм «Тарас Бульба» і … НАТО

Вкотре вже в Україні ламають списи, намагаючись відповісти на споконвічне запитання хто в Україні є "who" та з ким їй бути і куди йти. Останнім часом особливо багато списів було зламано чи принаймні притуплено через фільм народженого у Москві і вихованого у Києві відомого радянського та російського кінорежисера Владіміра Бортка, який є членом Компартії РФ.

 

Саме його фільм, знятий за мотивами другої (цензурованої!) редакції відомої повісті Миколи Гоголя «Тарас Бульба», викликав бурхливий сплеск емоцій та діаметрально протилежні оцінки у ЗМІ та у середовищі інтелігенції. Щоправда, така розбіжність в оцінках визначається, головним чином, політичною орієнтацією оцінювачів: українські патріоти фільм критикували, представники 5-ї колони - хвалили, а недорікуваті хохли, як це заведено в українській традиції, мовчали, зайнявши улюблену позу «моя хата скраю».

 

Відразу варто наголосити, що фільм не є екранізацією, а лише знятий за мотивами повісті Гоголя, про що йдеться у титрах. Це дає право режисеру,- тим більше, що він є одночасно і автором сценарію,- відступати від класичної фабули твору, вводити на власний смак і розсуд нові епізоди, персонажі, події тощо. Всім цим пан Бортко скористався сповна.

 

Щоправда зробив він це досить упереджено, тенденційно, спотворюючи історичні факти, намагаючись потрафити владоможцям та пересічним глядачам своєї нової Батьківщини, для якої імперські великодержавні амбіції завжди переважали поняття честі та елементарної порядності. Та й, з іншого боку, хто дає гроші, той замовляє музику. Відомо ж бо, що значну частину з $25 млн. бюджету фільму було надано Міністерством культури РФ. Хоч це комусь може й видатися дивним, але російське кіно, на відміну від американського, знятого у Голівуді, фінансується державою. Комерційно успішних російських фільмів упродовж року знімається лише декілька.

 

Атож, фільм Бортка перетворює трагедію українського козака Тараса Бульби на трагікомічний фарс у стилі нацистсько-більшовицького агітпропу 30-40-х років минулого століття. Підтверджень тому несть числа. Чи не найбільш притягнутим за вуха є те, що у фільмі ледве не всі українські козаки перед смертю думають виключно «про зємлю русскую і вєру православную». І це тоді, коли «землі русской» у розумінні, яке вкладає у неї режисер, просто не було - земля та називалася тоді як завгодно - Московщиною, Московським князівством чи царством, а зовсім не «землей русской».

 

Тут режисер переплюнув навіть Миколу Гоголя, який, будучи купленим московським царем за 20 тис. рублів, не протестував, відповідно до історичних реалій, проти перетворення у 2-й редакції своєї повісті свободолюбного харизматичного українського козака Тараса Бульби ледве не на вірнопідданого холопа білого московського царя. Також цілком неорганічним є визначення Тарасом Бульбою обличчя щойно вбитого ним сина-зрадника Андрія, як ніби у «дворянина», адже в Україні на той час побутувало слово «шляхта», яке вживається і в сучасній російській мові. Звісно ж, що таке «мовне недбальство» є досить красномовним саме по собі. Добре хоч, що режисер не додумався передавати питоме українське звернення «панове» російським «ґаспада». Але це вже, певне, було в «вабше».

 

І хоч кожна «молода» імперія, до складу якої входять старші за віком та більш цивілізовані поневолені народи, намагається привласнити їх історію та культуру, але, наприклад, «велика» Румунія ніколи не претендувала на історію Древнього Риму, як на свою власну. Хоч паралель тут чітко простежується навіть у назвах: Roma - Рим, Romania - Румунія. Сучасна Московщина, яка привласнила собі чужий для неї старовинний український етнонім «Русь» та стала Росією (так звучить «Русь» на грецький кшталт) безсоромно вважає історію Київської Русі власною історією, а поневолений, асимільований, віками гноблений нею та перетворений на бидло руський (він же український) народ, який іще й досі не спромігся встати з колін, «молодшим» братом. Як кажуть, врятуй нас, Боже, від таких «братів», а з ворогами ми вже й самі якось впораємося.

 

Відомо, що як Річ Посполита, так і Московщина багато залили сала за шкуру українцям. А всесвітньо відомий знаменитий польський письменник, перший лауреат Нобелівської премії в області літератури Генрік Сенкевич (Нобелівську премію він отримав за роман "Quo vadis", у перекладі "Камо грядеші") у своїй славнозвісній трилогії «Пан Володиєвський», «Потоп», «Вогнем і мечем», значна частина подій якої, відбувається в Україні, також вдається до гіперболізації, яка покликана піднести дух позбавленого, - на час написання трилогії, - державності польського народу. Так, наприклад, кумедний веселун та пройдисвіт пан Заґлоба вбиває у бою українського козака - велета Івана Барбатута, який сам та кінь під ним були удвічі більшими, ніж звичайно. Але відомо, що інші представники польської культурної еліти того часу, зокрема, інший знаменитий польський письменник Болеслав Прус критикували Сенкевича за необ‘єктивність та надмірний неприродний ура-патріотизм у його трилогії.

 

А чи хтось хоч один зі знаних представників сучасної російської культурної еліти висловився критично щодо історично необґрунтованого, а, по суті, взятого зі стелі примітивно-шовіністичного ура-патріотизму у фільмі комуніста Бортка? Таких немає...Принаймні про це широкому загалу нічого не відомо... Можливо саме тому український пророк Тарас Шевченко писав «ляхи були - все забрали, кров повипивали, а москалі і світ Божий в путо закували». Можливо саме тому патріотично налаштовані українці хочуть бути з Польщею у цивілізованому рівноправному Північно-Атлантичному Альянсі (НАТО), а не з Росією у, a priori, повністю підконтрольному їй (останньому дурневі на теренах так. зв. СНД відомо, що інакше просто не може бути!) Євразійському Союзі? Адже політика та ідеологія сучасної Росії мало чим відрізняється від чорносотенної великодержавної політики білих царів і Україні там може бути відведена лише роль пасербиці чи молодшої сестри, а не рівноправного члена сім‘ї.

 

І фільм Владіміра Бортка є цьому іще одним свідченням... Тому такий фільм є чи не найкращою агітацією думаючих (хочеться думати, що таких все ж більшість) українців ... за НАТО! Адже у НАТО, на відміну від Росії, брехня не вітається і «за базар надо отвєчать»...

 

Фото: http://artnavigator.dp.ua/kino/653.html

 

«Майдан»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Майдан»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
53350
Читайте також
11.06.2009 16:47
Алексей Мустафин, «Профиль»
29 480
28.05.2009 14:39
Валерий Зайцев
, для «Детектор медіа»
2 152
30.04.2009 11:43
Блог Андрія Окари, Zahid.net
34 041
28.04.2009 11:42
Володимир Яворівський, «Українська правда»
14 453
27.04.2009 22:44
Михаил Чаплыга, «Українська правда»
19 784
27.04.2009 11:47
Артем Захарченко, «Українська правда»
16 659
23.04.2009 11:20
Константин Скоркин, «Реальная газета»
39 946
22.04.2009 18:10
Олеся Омельчук, «Новинар»
34 222
22.04.2009 16:54
Лариса Малюкова, «Новая газета»
23 347
20.04.2009 23:27
Данило Мокрик, Forpost
38 953
16.04.2009 15:02
Андрей Демартино
, для «Детектор медіа»
22 738
16.04.2009 12:35
Світлана Пиркало, «Главред»
40 273
13.04.2009 12:43
Юрій Рудницький, proUA
30 990
11.04.2009 11:43
Ігор Каблак, для «Української правди»
24 244
11.04.2009 11:19
Любов Журавльова, для «Дзеркала тижня»
27 242
11.04.2009 11:16
Катерина Константинова, «Дзеркало тижня»
25 342
10.04.2009 12:31
Михайло Бриних
56 601
01.04.2009 17:08
Ірина Пустиннікова, Інфопорн
39 797
Коментарі
8
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Наблюдающий
5276 дн. тому
Честно говоря фильм не задел за душу, разве, что за исключением нескольких моментов. Может Бортко и тенденциозен и снял пропаганду, а аффтар сего творения (статьи) уж явно не предвзято трактует смысл фильма, ставя его как раз с ног на голову. Можливо саме тому патріотично налаштовані українці хочуть бути з Польщею у цивілізованому рівноправному Північно-Атлантичному Альянсі (НАТО) Не удевлюсь, если в скором будущем поляки снимут фильм о том сколько горя и страданий принесли польскому народу вояки УПА, и вот тогда и посмотрим на реакцию "патріотично настроених українців, які хочуть бути з Польщею"... Или отечественные ура-патриоты уже готовы забыть про "ополячення і окатоличення та заборони української мови і зрівняння її з мовою собак"???
Евген
5468 дн. тому
Дураки вы. Одни дураки сняли фуфло, а не фильм. Который, кстати, россиянам не понравился своей чрезмерной ура-патриотичностью. А другие теперь из-за этого на всю Россию бочку катят. Мы братья, дебильные агитфильмы не повод ссориться.
Злой
5476 дн. тому
Рост дорогой, меня цитировать не надо. Страна от этого лучше не станет.
Бараболя
5477 дн. тому
Дивилась я Тараса Бульбу і аж злість брала за те, як Росія собі переписує чужу історію на свій лад і ще й пропагує непогано.. А що? кому то, цікаво, з чи то взагалі хоча була Київська Русь. Не здивуюся, як за деякий час Росія скаже, що взагалі живемо на їх етнічних земоях і скаже тусувати звідси. А ми шо? - візьмем торби та й підемо...жБо такі ми є: ні не можемо захистися за сво. історію, бо не кожен її знає, і взагалі мовчимо, коли на "нас бочку котять!. А що?Як каже щирий українець, моя хата скраю - я нічого не знаю. Та яке нам ще НАТО,якщо ми за ВЛАСНУісторію і слова сказати не можемо, бо, бач, ми зі всіма народами дружити хочем! А так не вийде, панове! А Владімір Бортко..який, напевно, колись був Володькою у Києві, якраз і такі фільми може знімати...Добре, якщо він вже сам визначився, з яким народом буде себе ідентифікувати.... Згадала собі Володьку Лободу з "Собору" Гончара. Люди не виросли....
рост
5477 дн. тому
Злой // 19.04.2009 01:26:22 "Адже у НАТО, на відміну від Росії, брехня не вітається і «за базар надо отвєчать»...". Ну, у нас на Украине с этим полный порядок, и врем и за базар не отвечаем. А ти старайся, пробуй не врать і за базар отвечать.
Злой
5479 дн. тому
"Адже у НАТО, на відміну від Росії, брехня не вітається і «за базар надо отвєчать»...". Ну, у нас на Украине с этим полный порядок, и врем и за базар не отвечаем.
ола
5480 дн. тому
А з жабою українців приймуть?
Бульбенко
5481 дн. тому
А в НАТО з булавами приймають?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду