Олександр Роднянський: «Я розчарований не українським ринком, а телебаченням загалом»

4 Грудня 2008
75507
4 Грудня 2008
18:55

Олександр Роднянський: «Я розчарований не українським ринком, а телебаченням загалом»

75507
Про «Заселений острів», своє ставлення до змін на «1+1» та наміри повернутися до режисури.
Олександр Роднянський: «Я розчарований не українським ринком, а телебаченням загалом»
Минуло два місяці відтоді, як засновник телеканалу «1+1» Олександр Роднянський цілком відійшов від свого дітища. Цього тижня він приїхав до Києва, щоб презентувати трейлер до найбільш масштабного фільму російського кінематографа останніх десятиріч – «Заселеного острова». На цю стрічку продюсер Роднянський витратив чотири роки. А коли вперше запропонував майбутньому режисеру фільму Федору Бондарчуку екранізувати книгу Стругацьких почув у відповідь лише одну фразу: «Це неможливо». Про «Заселений острів», своє ставлення до змін на «1+1» та наміри повернутися до режисури він розповів в ексклюзивному інтерв’ю «МедіаБізнесу».

- На тлі фінансової кризи вихід великобюджетного «Заселеного острову» виглядає доволі оптимістично. Зрозуміло, що цей проект задумувався давно, але як вплинула економічна ситуація на фільм?
- Важким був останній період фінансування «Заселеного острову». Ті банківські кредити, на які ми розраховували, були відмінені. Зрештою, ми мусили дофінансувати фільм власним коштом.

- Про «Заселений острів» Ви якось сказали, що це спроба зробити щось близьке жанрово до «Володаря перснів». Ви розраховуєте на таку ж кількість «Оскарів»?
- Я ж не дівчинка-старлетка, щоб мріяти лише про «Оскари». Хоча це було б непогано – лукавити не стану. (Посміхається). І все ж таки наш фільм і «Володар перснів» – різножанрові. «Володар перснів» – казка, яку можуть дивитись діти. «Заселений острів» від нього відрізняється радикально. Він радше має відношення до сайфай, тобто до фантастичного жанру, а своїм напрямком і аудиторними інтересами близький до фільму «Матриця».

- Які прибутки Ви хочете отримати від прокату?
- Якщо казати про середній результат, то я сподіваюсь на 70-75 мільйонів доларів за два фільми. Але це без врахування міжнародних пропозицій.

- А де крім України та Росії планується прокат?
- Цього разу ми підписали угоду з відомою голлівудською агенцією William Moris Agency, яка займається стратегією розвитку та маркетингом фільму на міжнародних ринках. Тому у питаннях прокату ми всіх відсилаємо до них. Наш агент із WMA Майк Сімпсон представляє також інтереси Квентіна Тарантіно, Роберта Родрігеса, Гаса Ван Сента. Стосовно країн, в яких планується кінопрокат, безумовно, це будуть Японія, Корея, Китай, Індія, Німеччина, Франція, Велика Британія і навіть США. Хоча в Сполучених Штатах він буде не в кількості 3 тисячі копій, як це зазвичай є в дуже великих американських фільмах.

- Які проекти Ви збираєтеся реалізувати разом із письменницьким тандемом Дяченків?
- Час від часу я робив телевізійні проекти, які для себе називаю HBO style. Тобто такі, що масштабом амбіцій і всього, що стосується якості, розраховані на довге медійне життя. Щось подібне хочу запустити і зараз. Це будуть мінісерії на фундаменті дуже відомих книжок. Перша з них стосується Києва це – «Белая гвардия» Булгакова. Зараз Дяченки пишуть по ній сценарій для великого бюджетного серіалу.

- І водночас Ви заявляли, що будете братися за меншу кількість проектів – чому?
- Кіно я займаюся перш за все через інтерес до нього, але мене абсолютно не цікавить студійна діяльність. Тобто, коли студія оголошує на рік план – 20-30 фільмів, це значить, що інші продюсери будуть продукувати для неї фільми. Скажімо, як Джеррі Брукхаймер для компанії «Дісней». А мені цікаво те, чим займається Джеррі Брукхаймер, а не компанія «Дісней». Тож для себе я підрахував, що разом зі своїм другом, якому повністю довіряю – Сергієм Мелькумовим (свіпродюсер «Заселеного острову»  – авт.), – ми можемо зробити більш менш якісно від трьох до п’яти фільмів на рік і 16 годин серіалів такої якості, про яку мріємо. І ми будемо робити цю кількість. Все –  більше нам не до снаги.

- Якщо говорити про медіабізнес в Україні. Чи збираєтесь повернутись на телебачення?
- В Україні? Ну, якщо щось вигадаю. Я взагалі не українським ринком розчарований, а телебаченням загалом. В середині 90-х мені подобалось телебачення. Більше того – здавалось корисним. Це не високі слова: просто я звик займатися тим, у що вірю. Ми вірили свого часу в «1+1», не просто як у перспективний з точки зору бізнесу, а й як у такий, що був викликаний потребою часу та суспільства. (…) Нині телебачення здається мені конвеєрним. Це така частина сфери послуг, і не випадково більшість бізнес-видань пишуть про нього у частині, що стосується сфери послуг, на теми або рекламного часу, або рекламного ринку. Зрушення можливі із появою цифрового мовлення, адже відбудеться не просто зміна носіїв, а й зміна взаємовідносин глядача і мовника.

- Але з переходом на цифру розмиються правила гри на цьому ринку.
- Погана новина для багатьох тих, хто зараз називає себе професіоналами буде в тому, що у будь-кого з’явиться технологічна можливість здійснювати мовлення з власної квартири, так само, як це зараз можна робити в інтернеті. На прикладі інтернету легко пояснити, як зміняться правила. В мережі сьогодні безліч людей пишуть книжки, але професійні літератори залишаються і заробляють на життя своїми текстами. У такий спосіб буде розвиватися і телебачення. Переможцями стануть ті, у кого є креативна, професійна та бізнес експертизи, ті, хто запропонують щось дуже професійне і орієнтоване на чітко визначений сегмент аудиторії. Нарешті стануть можливими найфантастичніші телевізійні плани.

- Оцініть зміни, які відбулися на каналі «1+1» із приходом нового керівництва.
- Не хочу впадати в радикальну екзальтацію стосовно того, що було. Канал не був ідеальним. Але за брендовими ознаками «1+1» створювався як проект сучасного, інформаційно насиченого, дискусійного, українського, інноваційного телебачення. Наші ведучі не могли бути людьми з вулиці, вони мали бути трохи більш обізнаними і освіченими. Ми шукали нові форми і жанри, обов’язково їх пробувати. Часом це вдавалося нам не дуже успішно. Але «1+1» був одним із небагатьох каналів, який розвивав ідею того, якою має стати сучасна Україна. 

Із втратою орієнтирів багатьма людьми і «1+1» змінився радикально. Сьогодні це один із розважальних каналів. Без необхідних для розважальної індустрії інноваційних проектів. Там немає сучасних форматів, сучасних популярних ведучих, нової технології. Немає нічого, щоб відокремлювало і в інший спосіб позиціонувало телеканал. Це формат таблоїду. Особисто я його не дуже люблю і ніколи не працював у таких форматах. Але на фундаменті каналу, який впливав на громадську думку, будувати таблоїдний формат вважаю помилкою.

- Це позиція акціонерів каналу?
- Вони виходять зі свого досвіду в країнах Східної та Центральної Європи, а я завжди намагався їм пояснювати, що українська конкуренція не схожа на конкуренцію в Чехії чи навіть у Румунії. Це конкуренція стовідсотково схожа на російську і навіть більш жорстка. А в Росії можна сподіватись тільки на свої сили, тому що жоден із відомих американських форматів – чи то серіали, чи то формати телевізійних ігор – не працюють добре. Глядачам цікаво дивитися локальне виробництво. Тоді як в Чехії і в Румунії в прайм-тайм окрім їхніх дешевих теленовел, на мою думку, значно менш цікавих, ніж наші, можна побачити і американське телебачення. В Україні в прайм-тайм таке важко уявити. Найголовніший ресурс телевізійної конкуренції – власні ідеї, а їх, на жаль, дуже мало сьогодні.

- Стосовно акціонерів «1+1». Що зміниться з приходом на канал Ігоря Коломойського? Для чого це йому?
- Важко коментувати цей прихід. Хоча він і був останній рік акціонером СМЕ. Мені здається, що у нього не вистачатиме часу, щоб займатися менеджментом або якось впливати на конкретику діяльності телевізійного каналу «1+1». Це може бути вигідним йому тільки з точки зору захисту своїх бізнес-інтересів, як це сьогодні прийнято в Україні. Адже нині всі без винятку телевізійні канали є піар-відділами великих фінансово-промислових груп або угрупувань. А чому (такого відділу – авт.) не має бути в «Приваті»? Має бути і буде.

- Ви сказали, що у «плюсів» нема нічого оригінального. Але одна з останніх заяв генерального директора «1+1» Олександра Ткаченка – про наміри каналу знімати серіали власного виробництва.
- Мені здається, що це якісь абсолютно лукаві піарні заяви. «1+1» був каналом, що одним із перших в пострадянському просторі ще в 1997 році зняв серіал власного виробництва – «День народження Буржуя». Після цього ми робили стільки, що легше сказати, чого не робили. Проблема ж полягає не в тому, щоб заявити, а в тому, щоб навчитися робити їх якісно. Я не вірю в те, що глядач буде дивитись щось із виключно патріотичних міркувань. Він буде дивитись те, що є якісним. Сьогодні конкуренція абсолютно інша. У випадку «1+1», я можу помилятися, але мені здається, що це скоріше за все будуть адаптації румунських форматів.

- Але якщо говорити про українські телеканали чи можуть вони виконати таку ж роль, яку колись зіграли на ринку російські канали. Маю на увазі роль голлівудських мейджорів?
- Ну, російські телевізійні канали ще не мають рівня голлівудських мейджорів. Свого часу вони просто відповіли на якийсь важливий виклик аудиторії. І не випадково вони і популярні: щось там таке у них є… вони виконали роль об’єднання суспільства. Як це відбулось – не коментую політичний бік справи. Але сьогодні існує якась сукупність людей, об’єднана базовими пріоритетами. Мені не дуже подобається сучасне російське телебачення, але воно фундаментально більш якісне і творче, ніж українське.

- Чому?
- В Україні немає не просто творчого лідера, яким був довгий час «1+1», а й телевізійного каналу, який би об’єднав всю країну. Наше телебачення віддзеркалило всі проблеми політикуму і навіть подвоїло їх. Нам бракує серйозної творчої конкуренції, дружньої професійної дискусії. Не в жанрі коментарів на форумах різних інтернет-ресурсів, куди часто дописують психічно, сексуально та інтелектуально нездорові люди. Нам потрібна дискусія, яка існувала в творчих колективах. Я працював на «Київнаукфільмі» і там, коли вперше показували фільм, збиралася сотні людей і обговорювали його. Достатньо жорстко обговорювали, але ми почувалися частиною команди, яка хоче успіху всій студії. Цієї творчої атмосфери на українському телебаченні нема.

- Як Ви вважаєте, в нинішній ситуації продакшн-компаніям краще займатися аутсорсингом чи вкладати гроші у виробництво?
- Мені здається, що продакн-компанії мають сенс тільки в тому випадку, коли вони є не фінансовими центрами, а центрами прийняття творчих та професійних рішень. Тому що тільки це може зробити їх конкурентоспроможними. Інших способів нема. Адже як мовник, я дивлюсь сьогодні не просто на людей, що мені подобаються, а на компанії, яким можна доручити виробництво того чи іншого проекту, і одержати якісний телевізійний серіал або програму.

- Маєте плани повернутись до режисури? За який фільм взялися б – документальний чи художній?
- Це дуже складне питання. Не планую, але думаю, що це може статися. Є перший крок до повернення, тому що зараз я опинився у дуже цікавій компанії з молодим режисером і продюсером Олександром Шейном (продюсував фільм «Ейфорія») і з класиком нашого андеграунду Борисом Юханановим. Утрьох ми робимо фільм, який називається російською «НаЗидание». Назва пов'язана з прізвищем Зідана і з футболом, як не дивно. Тому, якщо я повернуся як режисер, то безумовно з документалістикою. Мені здається, що сьогодні можна зробити документальний фільм, який з’явиться на екранах кінотеатрів.

- Цьогоріч Ви не проводили фестиваль неігрового кіно «Контакт». Плануєте повернути його у наступному році?
- Я хотів би. Але, думаю ми з друзями візьмемося за це тільки тоді, коли у нас буде відчуття, що це комусь потрібно. Неправильно робити такі заходи для галочки, щоб прийшов президент чи хтось із великих політиків. Подібні фестивалі в першу чергу мають бути цікавими молодим людям. Я зараз, до речі, буду головувати в журі арт-док фесту в Москві. Минулого року там люди буквально «висіли» скрізь, щоб подивитися фільми. Тому побачимо: якби і у нас так було, то ми, безумовно, робили б «Контакт». Перетворювати його на спонсорсько-меценатський проект це – не для мене.
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Тетяна Харченко, «Медіабізнес»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
75507
Читайте також
15.09.2009 18:16
Олег Вергеліс, «Дзеркало тижня»
38 999
01.07.2009 11:35
Ольга Чернілевська, для «Детектор медіа»
34 344
08.05.2009 16:31
Олексій Зубенко
, для «Детектор медіа»
26 483
22.01.2009 13:03
Андрей Демартино
50 468
20.01.2009 12:12
Денис Жарких
, для «Детектор медіа»
29 603
30.12.2008 07:55
Олексій Зубенко
36 823
07.11.2008 22:57
Ольга Клінгенберг, «Дзеркало тижня»
31 015
19.08.2005 11:05
"Профіль", спеціально для "Української правди"
1 583
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
правый крайний
5612 дн. тому
четкие ответы, понятный и профессиональный анализ, вежливая откровенность... спасибо, Александр Ефимович. спасибо, Телекритика.
не играй Бетховена, Леша!))
5617 дн. тому
В городе Донецке жили два брата Поташниковы, Зяма и Сема, а потом разъехались: один укатил в Америку, другой - в Израиль. Американский брат стал музыкантом, израильский - в киоске продает журналы и, между прочим, совсем не жалеет. И вот однажды продавец журналов Сема Поташников получает новый американский журнал, где на глянцевой обложке фотография его очень печального братца, сидящего за решеткой. Вай-мэй! Катастрофа! Продавец Сема бросает работу и летит к телефону. В Америке раздается звонок, трубку поднимает сам брат. - Алло, Зяма, тебя уже выпустили? - Откуда? - Из тюрьмы! Пауза. - А меня туда не сажали. - А фотография? - А, фотография... Это я играю на арфе, а меня сфотографировали сквозь струны. - А почему ты такой тоскливый? - Сема, ты меня удивляешь! Ты хочешь, чтобы на Бетховене я смеялся?..
Всі міняються
5617 дн. тому
"Всі міняються". У цьому короткому словосполученні, якщо вдуматися, є подвійний сенс - змінюватися і мімікрувати. Я, наприклад, вже втомився роками слідкувати за мімікрією Роднянського і ось лише зараз, почитавши це інтерв"ю, я вперше за багато років побачив, що він почав дійсно змінюватися. Тому варто побажати йому успіхів!
валерій
5618 дн. тому
Це - правда: в Україні немає каналу, який би об2єднав націю. і більше немає каналу, який би піднімав інтелектуальну планку. Треба віддати Роднянському належне - попри всі політичні манки він робив такий канал. А тепер що? Подивився Макарова на Першому - така собі телепопса, зроблена без особливих потуг, так, в півніжки. Може і Терещенко із Безулик прийдуть на перший - але бедьмо відверті: їх ніхто, крім рідних та близьких не буде дивитись.
ассь
5618 дн. тому
Что уж, Лёша - выбрал бабки, сдал проект - чего уж теперь...а началось всё с твоей первой сдачи - с 98-го года, с Вадика...Аферист он, конечно, и предложение сделали те и такое, что нельзя отказаться, но вот так и биография прошла - от одного подобного предложения к другому...Почитай в последней "Русской жизни" о твоем кореше великом биологе Эрнсте - там на эту же тему красиво...
Стуф
5618 дн. тому
Розумна людина каже розумні речі. Без нього Плюси перетворилсь в мінуси...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду