Ігор Курус: Мінтранс хоче передати телевізійні мультиплекси у галузь зв’язку

4 Грудня 2008
18497
4 Грудня 2008
18:15

Ігор Курус: Мінтранс хоче передати телевізійні мультиплекси у галузь зв’язку

18497
Ігор Курус: Мінтранс хоче передати телевізійні мультиплекси у галузь зв’язку
Ігор Курус, перший заступник голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, прокоментував факт ухвалення Кабінетом Міністрів постанови «Про затвердження державної програми впровадження цифрового телерадіомовлення», підготовлену Міністерством транспорту та зв’язку. Як відомо, аналогічну програму запропонувала уряду і Нацрада, яка завжди наполягала на своїй ключовій ролі щодо впровадження цифрового телебачення в Україні.
 
«Мінтранс забив у державну програму лише два мультиплекси, а це означає, що зможе транслюватися лише орієнтовно 15 каналів. А як же решта? Всі інші мультиплекси вони, очевидно, хочуть передати у галузь зв’язку. Таким чином позбавити громадян України можливості отримувати більшість програм з ефіру, тобто безкоштовно, а це означає навічно пов’язати їх відносинами з кабельними операторами. Це цинічно», - заявив пан Курус.
 
Щодо долі цієї постанови Ігор Курус сказав, що, по-перше, опублікованої постанови ще ніхто не бачив, а по-друге, навів приклади інших урядових документів.
 
«Я б не робив зараз ні оптимістичних, ні песимістичних прогнозів. Ось дивіться, Мінтранс не так давно так само з голосу на Кабміні протягнув постанову про використання телевізійного частотного ресурсу операторами CDMA. І що? Вийшов Указ Президента, який оскаржив ці дії та спрямував у Конституційний суд відповідне подання щодо відповідності Конституції деяких положень цієї урядової постанови. Тому до цього треба спокійно ставитися. Вони зробили свою справу, показали, що їм плювати на народ, а важливо лише отримати кошти на побудову 400 веж і  ресурс у вигляді Концерну РРТ. Вони це зробили. Подивимось, що у них з цього вийде», - наголосив перший заступник голови Нацради.
 
Як відомо, на нараді 2 грудня у Державному департаменті з питань зв’язку  заступник Міністра транспорту та зв’язку України – директор Держзв’язку Олег Проживальський прокоментував прийняту Кабінетом Міністрів постанову «Щодо впровадження цифрового телерадіомовлення в Україні» і закликав комерційних мовників до створення консорціуму «на добровільній договірній основі», який будуватиме за гроші телеканалів мережу цифрового мовлення в Україні.
 
Це була вже друга зустріч представників телеканалів та Мінтрансу щодо цифрового мовлення (попередня відбулася у листопаді), проте й вона закінчилася лише взаємним обміном пропозиціями. 
 
За оцінками представників каналів, якими вони поділилися з «ТК» на умовах конфіденційності, пропозиція Мінтрансу викликає багато конкретних технічних запитань. До того ж вона не узгоджується з інтересами та бізнес-планами телеканалів. На думку представника однієї з великих медійних груп, Мінтранс намагається «втягнути мовників у війну з Нацрадою», при цьому уникаючи будь-яких зобов’язань зі свого боку.  
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18497
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Profi
5613 дн. тому
Шо Курус..бабло из под носа уплывает ? Ну ниче , ниче.. тебе еще раз интеровцы "за смену логотипа" чемоданчик занесут и ты успокоишься ;)
brildi
5615 дн. тому
Я не понял, Нацрада отдала места каналам на конкурсной основе в четырех мультиплексах, а Минтранс их обрубил до двух? И что теперь делать каналам, которые получили место в тех двух не вошедших мультиплексах?
Александр
5615 дн. тому
и что будет в итоге - полный стопор в развитии цифрового телевидения. За этот год очень многое произошло, как, это другой вопрос. Главное что не топтались на месте, что шли в перед.
Уничтожитель дебилов
5618 дн. тому
Игорек, у тебя хорошо получалось открывать и закрывать дверь за Холодом, шел бы ты заниматося этой работой, а не лез в связь, где ничего не понимаешь
Pinguin
5618 дн. тому
То. что Нацраде указали на ее место- не следствие происков концерна и Минсвязи, а следствие некомпетентности, безответственности и бестолковости самой Нацрады. Как тут не вспомниш..."жадность фрайера сгубила..."
давно пора
5618 дн. тому
Отдать коммуникации соответствующему ведомству связи, а не {CENSORED}
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду