ФЕПу Павловського замало однієї СДПУО

6 Листопада 2001
561
6 Листопада 2001
10:15

ФЕПу Павловського замало однієї СДПУО

561
Росіяни таки зроблять вибори Україні. А може, і саму Україну. Офіційно підтверджено другий факт співпраці російських монстрів пропаганди з українською партією в рамках передвиборчої кампанії. У зв'язках ФЕПу з СДПУ(О) зізналася глава правління Фонду ефективної політики, шеф-редактор сайту Страна.
ФЕПу Павловського замало однієї СДПУО
Ру Марина Литвинович.

Структура демонічного Гліба Павловського, коронованого пресою на головного політтехнолога Кремля, судячи за відповідями Литвинович, має намір окопатися в Україні всерйоз і надовго. Працювати тут вони хочуть, як мінімум, весь 2002, який оголошено в Росії роком України, збираються напрацювати контракти на 2003, а там вже недалеко до виборів президентських. Що буде далі – невідомо.

По суті, Фонд ефективної політики декларує бажання стати своєрідним конкурентом посольству – зайняти нішу неофіційних контактів України і Росії у всіх мислимих сферах. Можливий другий варіант – ФЕП хоче всіх переконати, що прагне цього, а має намір проводити іншу політику. Яку – невідомо. Коротше кажучи, за відповідями Литвинович варто бачити або те, що вона і сказала, або ж бажання сформувати потрібну громадську думку. І взагалі, з цими технологами треба бути дуже обережними. Як з чаклунами – не помітиш, як опинишся під ковпаком.

ФЕП допомагає Медведчуку

Отже, ФЕП вважає за потрібне підтвердити зв'язки з СДПУ(О). "Ми консультуємо їх з точки зору виборчої кампанії і поточної політичної ситуації. Консультуємо щодо загальних речей, щодо сценарію [передвиборної] кампанії", - розповіла Литвинович УП.

За її словами, консультації проходять по телефону, також ФЕП готує для СДПУ(О) якісь "папери". Вона також зазначила, що "як такого контракту" між ними немає, а "є домовленості" між першими особами. Хто на кого вийшов, говорити не хоче: "Зв'язки були різні давні". Вона додала, що як і у всіх проектах, головний стратег залишається незмінним – президент ФЕПу, Гліб Павловський.

Глава правління Фонду також вважала за потрібне повідомити, що зараз з технологів у Києві сидить "невелика група – до 10 осіб", присутній тут і майстер провокацій, співвласник ФЕПу Марат Гельман. Вона також не знає, скільки їх послуги коштують СДПУ(О). Ще говорить, що не в курсі, чи взагалі консультують вони ес-деків за гроші чи ж безкоштовно – в обмін на якісь послуги, наприклад.

За її словами, ідеї ФЕПу, підготовлені для передвиборчої кампанії СДПУ(О), ще не використовувалися. Робитися це буде після початку "виборчого процесу", тобто 1 січня 2002. Зрозуміло, жодних заготовок у своїх відповідях вона не торкалася, хоч зазначила, що "технологій ми не приховуємо". "Ми будемо пропонувати такі методи, які діють". За її словами, "ідеї вже є". Здавалося б, нічого конкретного, але в той же час Литвинович чомусь вважала за потрібне додати: "Ворогам Ющенка я порадила б створити неофіційний сайт екс-прем'єра".

"Неофіційний сайт" – це, для тих, хто не в курсі, - псевдоофіційна сторінка, на якій розміщують критичну інформацію про політику або партію. Бажано, щоб і доменне ім'я було схоже на справжнє. У 1999 році в рамках PR-підтримки кандидата в мери Москви Сергія Кірієнка ФЕП створив сайт-аналог сторінки Лужкова, де вивісив всю дискредитуючу московських градоначальників інформацію з відкритих джерел.

ФЕП не вважає за потрібне приховувати, що буде вдаватися до нетрадиційних методів пропаганди – тому що "всі їх будуть використовувати". У той же час Литвинович гордиться, що Фонд не займається чорним PR. Однак, не згодні з цим при бажанні можуть пригадати зовсім свіжий приклад. На сайті ФЕПу Страна.Ру було розміщено інформацію про звільнення глави "Газпрому" Олексія Міллера. Акції компанії почали стрімко падати. Минув якийсь час, ФЕП новину зняв, а потім вибачився за поширення неперевіреної інформації і недбайливих журналістів. Павловский навіть обіцяв провести внутрішнє розслідування. Тим самим було створено прецедент, коли навіть солідні ресурси можуть вводити в оману публіку і отримувати при цьому непрогнозовані та небажані (або, навпаки, прогнозовані та бажані) результати. Достеменно розібратися, чи був в цьому казусі з Міллером злий намір, публіка так і не змогла.

ФЕП дає безкоштовну рекомендацію

ФЕП вважає за потрібне повідомити, що крім партії Медведчука, допомагає в Україні ще одній партії і кільком народним депутатам. Кому саме, Литвинович не уточнила, хоч все таки змилувалася і сказала, що неназвана партія – точно не "Яблуко". А те, що в пресі просочилося інформація про зв'язки ФЕПу з ес-деками, зі слів Литвинович, це не їх провина і тільки шкодить їх діяльності.

Литвинович вже місяць перебуває у Києві, до цього відстежувала інформацію в Москві, тому "немає проблеми, що ми чогось не знаємо або не розуміємо". Вона вирішила на прохання УП оцінити шанси українських політичних blue chips.

Отже, рідний Медведчук разом з СДПУ(О) "точно походять в Раду". Можливості ес-деків на виборах вона вважає за потрібне оцінити в 10%. "Це - точно їх потенціал". Надію нації" у ФЕПі не люблять. "Я думаю, [рейтинг] Ющенка буде падати. У нас так було з Примаковим. Існує образ "Ющенко – рятівник країни". Це створює великі надії, які можуть не бути реалізовані", - важає за потрібне прокоментувати Литвинович.

Комуністи, на її думку, зберуть свій традиційний електоральний урожай. А ось в перспективи НЛО, на створення якого залучені їх колеги-росіяни Щедровицький і Осторовський, Литвинович не вірить. "Не бачу ніші" серед виборців, зазначила вона.

Адмінресурсна ТУНДРА, на її думку, "точно візьме 4"%, хоч сьогодні "вони трошки провисли". "Можливо, вони роблять помилку, що не зіграли на тому, що займають центристську нішу", - говорить глава правління ФЕПу.

Щодо Тимошенко виразної відповіді УП не почула – Литвинович почала щось розказувати про те, що перспективи екс-віце-прем'єрки залежать від того, "як Ющенко розбереться з Рухами".А всім політичним силам без винятку вона вважає за потрібне рекомендувати використовувати інтернет і не слухати радників, які розказують, що у мережі мало користувачів: "Інтернет як зброя і інструмент дуже ефективний". Нині, сказала Литвонович, краще за інших мережу собі на користь експлуатує "Яблуко". Взагалі ж, швидше за інших позитивну роль інтернету схоплюють "праві і центристи".

ФЕП сам вибирає клієнтів

ФЕП говорить, що не має звички хапати будь-якого клієнта, що трапився на дорозі. Для Фонду Павловського, виявляється, "ідеологія замовника є принциповою". Відмовитися співпрацювати ФЕП може примусити або партійна приналежність, або хвіст грязних грошей, каже Литвинович.
Ес-деки, як видно, у всьому Фонд Павловського влаштовують. А ось з Ющенком вони б не співробітничали. "Ми не будемо працювати проти Росії і там, де замовник міг би суперечити інтересам Росії. З Ющенком ми б не працювали, оскільки його щедро фінансує Захід, він - націоналіст", - говорить Литвинович.

ФЕП покриває Україну

Накоментувавшись про майбутні вибори, Литвинович вважала за потрібне сказати, що цим інтереси ФЕПу в Україні не обмежуються. Свою увагу на південно-західного сусіда Росії Фонд Павловського звернув після того, як Путін оголосив 2002 рік "роком України". Раз Кремль займається роком України в Росії, то ним займається і ФЕП. "Нас цікавить те, що цікавить Путіна", - коротко і зрозуміло пояснила вона.

Така офіційна версія. Україна у центрі уваги ФЕПу вже кілька місяців. Так, Литвинович вважала за потрібне повідомити, що через інтернет-сайт Украина.Ру ФЕП транслює українські телеканали ще з серпня. А в жовтні цю технологію просто зробили відкритою для всіх. До цього ж мовлення відбувалося по каналу всередині ФЕПу, і дивитися "1+1" або "Интер" можна було тільки на комп'ютерах у Фонді. Наша задача – розібратися, "як правильно подружити Україну і Росію в новій політичній ситуації". Саме так вважала за потрібне сказати Литвинович. "Нас цікавлять різні сфери – бізнесу, культури, політики. Ми займаємося підготовкою російського медіа-центру, який буде майданчиком для прес-конференцій, заходів щодо україно-російської проблематики".

Зараз в Україні ФЕП займається формуванням інфраструктури для контактів між країнами, створенням "суб'єктів", які будуть реалізовувати співпрацю України і Росії. "Пришли потоптатися і показати обличчя. І дай Бог, щоб через два роки мати клієнтів", - вважала за потрібне сказати саме ці слова глава правління ФЕПу, додавши, що вона особисто вже "два місяці впритул займається" Україною.

Литвинович не захотіла говорити, чи поширюються плани ФЕПу на президентські вибори-2004. І при цьому вважала за потрібне додати, що Фонд ефективної політики "відрізняється від PR-контор тим, що ми не консультанти, а гравці".

Саме складне тепер – розібратися, яке відношення до реальності має вищесказане. Однак і без цього зрозуміло, що ФЕПу від України щось потрібно. Як мінімум – гроші. Як максимум – участь і вплив на політичні процеси в Україні.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
561
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду