Новітні українські кіноміфи: від «Молодості» до Сердючки

29 Жовтня 2008
27346
29 Жовтня 2008
11:21

Новітні українські кіноміфи: від «Молодості» до Сердючки

27346
Новітні українські кіноміфи: від «Молодості» до Сердючки
Кіно – мистецтво не лише інтелектуальної еліти (банально, але ж так!). Поготів, це кіно взагалі, зі свого найпершого зойку, коли лише рушив поїзд братів Люм’єр, було атракціоном для дурників. Тих, хто повірить в оману, «присяде» на ілюзію, витрусить останню копійку зі свого худого гаманця…
 
Але прагматичне ХХ століття без церемоній і без всяких попереджень провело жорсткий вододіл між кіно для «усіх» (тобто для дурнів) і кіно для «обраних» (тобто і для читачів «Главреда»).
 
І можливо, кіно як вид мистецтва та модель масових ілюзій таки щось і втратило від того «прикордонного» перетину?
 
А втратило воно – уже під захід сонця минулого сторіччя – здатність до власного внутрішнього міфотворення. «Міфи» почала творити, ліпити і малювати найнята голота – піар-менеджери, продактплейсмент, мерчандайзинг. Та інша свита. Яка латками покрита, а до мистецтва, власне, ніякого стосунку не має ні боком, ні прискоком.
 
Міфи від кіномистецтва стали чистою синтетикою. Стали брехнею – за дві підупалі (як груди літньої жінки) гривні.
 
Хто вірить зараз, друзі, в те, що Бред Пітт «найкращий актор», або Ніколь Кідман «видатна актриса»? Перший – кращий – у переливах глянцю. Друга – «видатна» – лише у двох картинах, коли поталанило з розумними режисерами. Усі інші – синтетичні міфи!
 
Якщо ж перекидати місток уже до нашого скорботного обійстя, то, можливо, і деякі наші негаразди-проблеми від того, що не зуміли вчасно навчитись якісно брехати… Тобто творити міфи – скажімо, про нове українське кіно (бо про радянське створено казок доволі багато).
 
Кожен порух у цьому новітньому напрямку – або нісенітниця, або відверта дурниця!
 
Міфологізують, скажімо, наш стрімкий рух назустріч «Оскару». Але ж перш ніж забавлятись такими вигадками, потрібно зовсім небагато – взагалі нікому не показувати ті стрічки (наприклад, «Аврору» Оксани Байрак), які віртуально, на думку наших креаторів, могли б претендувати на найвищу нагороду американської кіноакадемії.
 
От не побачили б люди добрі цього «кіна» – і витала б якась таїна у їхній підсвідомості. І чухали б вони свої потилиці, мріяли побачити-потрапити або віддати місяць життя за годину такого перегляду. А так – показали… І лопнув цей міф, як бульбашка з мила. Якщо вже така «Аврора» буде стріляти з нашого берега по Голлівуду, то наша кінореволюція вже дійсно ніколи не закінчиться переможно. (До речі, «монтують» новий кіноміф – про висунення на «Оскар» фільму від Олександра Турчинова та Саші Кирієнка: стрічка називається «Ілюзія страху», і, можливо, уже в самій назві попередження для майбутнього глядача – мовляв, спочатку буде страшно, а потім все мине...).
 
Або ж уже 38-й раз якось дивно міфологізують чудовий місцевий кінофестиваль – під назвою «Молодість». З кожним роком – чомусь – цей міф тане, як березневий сніг. Тому що піар навколо фестивалю будується виключно на персонах поважних, заслужених, але літніх – їхня молодість, згадуючи Єсеніна, пройшла, як з білих яблунь дим. Пригадайте, друзі, кого останні роки супроводжував масивний піар у зв’язку з цим фестом? Депардьє – підтоптаного ветерана французького кіно і видатного виноградаря. Софі Лорен – безсмертно-красиву жінку італійського мистецтва. Цього разу інтрига будувалась навколо вже давно пом’ятого життям Делона – чия молодість лише у ретроспективному перегляді стрічок Вісконті та Клемана. Навіть фільми-відкриття фесту – роботи поважних, але вже давно випробуваних часом майстрів… Або нашого Мащенка –
з його негараздом «Хмельницький». Або шановного Балаяна – з суперечливою цьогорічною стрічкою про райських пташок. Або мега-прем’єру в рамках нинішньої «Молодості» – «Чрезвычайный Черномырдин», яка наводить на дивні думки про концепцію та формат нашого молодіжного форуму, котрий, вочевидь, зачекався на ребрендинг…
 
Вивітрюється «міф», власне, молодіжного кіноогляду. І новий час взагалі мав би перетворити цей захід на суто студійне – в гарному сенсі – молодіжне «збіговисько». Де молодих судять у журі також молоді. Де бюджет фестивалю не залежить від прожерливих апетитів тих, хто встановлює оренду пафосного палацу «Україна» – а це 140 тис. грн! Жах. Отож найліпший піар можливої ідеальної «Молодості» – це концептуальна відсутність літніх зірок, дутих авторитетів, бездарного кіноолів’є, виготовленого кон’юнктурщиками на смак поважного замовника… Тобто простір – без кон’юнктури. Без поважних президентів фесту, без амбіцій бути «як усі». А з можливостями зробити «тільки як у нас» – бідно, але гідно!
 
І нарешті, ще один новітній кіноміф. Ну це вже просто як анекдот на закуску. Майже всі вітчизняні ЗМІ облетіла блага вість про те, що інтелектуальну гордість нашої країни, видатну майстриню свого жанру, народну артистку України (а це вже без всякого гумору), тобто Вєрку Сердючку запросили до Голлівуду – на ексклюзивний проект. Я вже приготувався було кричати: «ура! ура!». Адже не жарт – бюджет майбутньої стрічки понад $100 млн, а кандидатурою нашої виконавиці зацікавилась сама компанія Warner Brothers Entertaiment. А можливий контракт української зірки мав сягнути майже $1 млн – тільки за два (!) дні зйомок, друзі. А це не жарт! Світські телесюжети доносили до нас інформацію про те, як майбутня голлівудська діва вже читає цей сценарій на унітазі (колись я придумав, що він золотий)… І все було б гаразд. Якби не зустрів на тій же «Молодості» гламурного парубка, екс-ведучого телеканалу «Інтер», відомого погодного прогнозиста Олексія Дівєєва-Церковного… «Ти читав? – запитує. – Та, звісно, читав… Тільки що ж це за фентезі?» – «Та це все від мене пішло…»
 
І виявилось, що саме Дівєєв-Церковний і запустив у світ цю піар-технологію про голлівудське майбутнє Сердючки! Його американські знайомі (вочевидь, кінобізнесмени нашого ж роду, з нашого ж городу) вирішили знімати якийсь блокбастер з підозрілою назвою на кшталт «Мамо, а я люблю гея!». І для невеличкого епізоду – співачка-примара у спеціалізованому клубі – думали-гадали: кого б запросити? Як це кого? «Звізду» Євробачення!
 
Тобто навіть не сподівайтесь, що з Голлівуду нас кличуть Спілберг, Лукас або Джеймс Кемерон. Кличуть «свої» ж – які серед чужих… А наші й раді лементувати без приводу – «дорогою» у Голлівуд. І все одно, якщо все це здійсниться, щиро і ще раз радітимемо за нашу Сердючку… Немає творчості – зате будуть нові й нові міфи.  
 
Журнал «Главред»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олег Вергеліс, для журналу «Главред»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27346
Теги:
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Евгений Якун-Заде
5650 дн. тому
Олегу Вергелису давно нужно изготовить футболку с надписью "Я сноб!" И не стесняться своего снобизма! Как Верка Сердючка гордо носит надутый воздухом бюст 6-го размера, так и Олегу следует гордится своим верхоглядством. Старые девы, кому нравится такой литературный стиль, слава богу, еще живут и здравствуют. Согревая ноги резиновым пузырем с кипятком, подогревают воспоминания о юной девственности своей, засыпая на полустранице около культурных размышлизмов о том и о сем Вергелиса в "ЗН". Журналисты разные нужны! Журналисты разные важны! Как Данилко на поп-естраде, так и Вергелис на фабрике медиа-жвачек.
БессОН
5650 дн. тому
А мені, серед почесних гостей кінофестивалю "Молодість", ЗНАЧНО приємніше бачити груди літньої Памели Андерсон, ніж напорозуміння Неллі Уварової...
5651 дн. тому
Вергелис - яркий пример содержания "культурки" в нашей прессе. Умен, образован, элегантен, остроумен, саркастичен (не в меру, но спишем на особенности авторской стилистики)... Непонятно только одно - О ЧЕМ его тексты? Нет, читать приятно - метафоры одна другой забористей - но бесполезно. Разве что интервью получаются хорошо - чем меньше отсебятины, тем лучше...
Ольга
5651 дн. тому
Мда, Олеже. Тобто 62ої (ШІСТДЕСЯТИ ДВОХ!) конкурсних стрічок переважно молодих режисерів Ви і не помітили!-) Не дарма, мабуть, на покази конкурсні не ходили. Кінофестиваль - це передусім ЗМАГАННЯ КОНКУРСНИХ СТРІЧОК МОЛОДІ.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду