Український суд позбавив Єжи Гоффмана авторських прав на власні фільми

29 Жовтня 2008
15482
29 Жовтня 2008
10:01

Український суд позбавив Єжи Гоффмана авторських прав на власні фільми

15482
Український суд позбавив Єжи Гоффмана авторських прав на власні фільми

В Україні жодна компанія, яка займається прокатом фільмів, а також жоден телеканал не виконують міжнародного законодавства про авторські права, зокрема, не виплачують авторської винагороди за фільми режисерам, операторам, художникам, композиторам і виконавцям ролей. Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив фахівець у сфері інтелектуальної власності, директор Всеукраїнської організації колективного управління правами в аудіовізуальній сфері «Гільдія кінорежисерів 24/1» Сергій Кулаков.

 

За його словами, в сфері захисту авторських прав в Україні склалася унікальна ситуація – через те, що у Міністерстві культури було видано наказ про визнання активами, взяття на баланс і врахування майнових прав інтелектуальної власності на фільми, «всі права інтелектуальної власності на фільми, зняті в Україні, належать державі». «Гільдія кінорежисерів 24/1» неодноразово подавала до судові позови до Міністерства культури, яке, по суті, стало власником авторських прав. Зокрема, позови стосувалися фільмів Єжи Гоффмана «Знахар» і «Вогнем і мечем», картини Віктора Греся «Чорна курка або Підземні жителі», мультиплікаційного фільму «Острів скарбів» Давида Черкаського. Але під час розгляду позовів суди визнали, що ні Гоффман, ні Гресь, ні Черкаський не є суб’єктами авторського права, внаслідок чого не можуть розраховувати на авторські винагороди.

 

«Це вперше відбулося в моєму житті. Легально суд незалежної та вільної держави позбавив мене авторського права на мої фільми. На жаль, таке беззаконня стосується всіх моїх колег в Україні та колег, які працюють у країнах колишнього Радянського Союзу та соціалістичного табору» - так висловився з цього приводу Єжи Гоффман.

 

А художник-постановник фільму «Чорна курка або Підземні жителі» Олексій Левченко назвав ситуацію «корупційною змовою проти митців».

 

Як повідомляє УНІАН, раніше Єжи Гоффман заявив, що Державний департамент інтелектуальної власності при Міністерстві освіти та науки, а також Міністерство культури та туризму ущемляють його авторські права, надаючи можливість різним телекомпаніям показувати кінофільми «Вогнем і мечем», «Знахар» та ін. без сплати авторської винагороди.

 

Пан Гоффман зазначив, що спільно з авторським складом пройшов усі судові інстанції в Україні аж до Верховного суду, проте відстояти свої права не вдається, оскільки «доказів, які підтверджували б авторські права на фільми "Вогнем і мечем", "Знахар", недостатньо».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15482
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду