Орест Білоскурський: GFK Ukraine не вимірює телеперегляд усієї України

28 Жовтня 2008
5207
28 Жовтня 2008
17:41

Орест Білоскурський: GFK Ukraine не вимірює телеперегляд усієї України

5207
Орест Білоскурський: GFK Ukraine не вимірює телеперегляд усієї України
Як уже повідомляла «ТК», 24 жовтня Індустріальний телевізійний комітет отримав кінцевий звіт про проведення міжнародного аудиту панелі системи телевізійних дослідження GfKUkraine, який тривав з 18 червня по 11 вересня. Аудит проводила французька компанія Centre d'Etude des Supports de Publicitе.
 
Результати аудиту прокоментував Орест Білоскурський, голова Технічного комітету асоціації «Індустріальний телевізійний комітет», керівник відділу досліджень телеканалу ICTV, директор із маркетингових досліджень та аналізу аудиторії компанії «Старлайт-медіа»
 
Перш за все, варто похвалити Технічний комітет за те, що вибрав саме цю компанію аудитором української телевізійної панелі. Незважаючи на те, що це був четвертий чи п’ятий аудит, проведений на замовлення Індустріального телевізійного комітету, за його результатами ми дізнались дуже багато нового і цікавого про нашу панель.
 
Це була перша повноцінна перевірка роботи панелі GFK Ukraine, яка включала в себе, окрім усього іншого, і реальне відвідування сімей, у яких встановлені піплметри. Таким чином, тепер ми точно знаємо, що панель не віртуальна, а існує, і живі, справжні люди натискають на кнопки.
 
Що ж до отриманих результатів, то перший висновок, який я зробив для себе – це те, що наш технічний комітет ІТК працював не у повну міру, надто сильно довіряв і покладався на оператора панелі GFK Ukraine, тим самим усуваючись від прийняття важливих методологічних рішень. Звіт аудиторів наштовхує нас на те, що технічний комітет повинен більшою мірою залучатись до методологічної роботи над панеллю. Для цього нам необхідно буде навчитись брати на себе відповідальність за суто технічні рішення, залишаючи прийняття політично-лоббістських рішень на керівний орган ІТК.
 
Інший важливий висновок, який нас сильно стурбував – те, що зараз ми насправді не вимірюємо телеперегляд усієї України. Якраз через те, що технічний комітет ІТК було усунуто від побудови вибірки і покладався на GFK Ukraine, аудит виявив, що близько 40% населених пунктів із населенням до 50 тисяч мешканців не мали практичної можливості потрапити до вибірки. Таким чином, наша вибірка виявилась не репрезентативною для всіх маленьких населених пунктів, а лише для легкодоступних.
 
Технічний комітет зі свого боку припускав, що в Україні є важкодоступні села, але те, що їх виявиться 40% від усіх населених пунктів із населенням до 50 тисяч, виявилось розчаруванням. Отже, тепер є причина замислитись про те, яку, власне, всеукраїнську панель ми маємо.
 
Що ж до інших завдань, які ставились аудиторам, то отримані результати підтвердили високу якість роботи оператора панелі.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5207
Теги:
Читайте також
05.08.2009 11:35
Орест Білоскурський, для «Детектор медіа»
58 423
24.09.2008 18:36
Отар Довженко
20 419
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Знаток
5654 дн. тому
логика Ореста читаема - заявить что выборка "города 50 тыс.-" не репрезентативна, далее отказаться от оплаты данной услуги (лоббирование интересов некоторой группы каналов)
5654 дн. тому
на самом деле 40% среди сел, а не 40% среди населенных пунктов 50-. а это большая разница
5654 дн. тому
а когда отбирают домохозяйство, в первую очередь спрашивают любят ли они интер :)
Бугага
5655 дн. тому
Все и так знают, что рейтинги - "липовые"! Здесь ещё мягко об этом сказано...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду