МЗС Росії погрожує Україні погіршенням відносин через Нацраду. Нацрада просить припинити

10 Жовтня 2008
32530
10 Жовтня 2008
17:11

МЗС Росії погрожує Україні погіршенням відносин через Нацраду. Нацрада просить припинити

32530
МЗС Росії погрожує Україні погіршенням відносин через Нацраду. Нацрада просить припинити

Офіційний представник МЗС Російської Федерації Андрій Нестеренко заявляє, що відключення не адаптованих до українського законодавства російських телеканалів в Україні не може не відбитись на відносинах між двома державами, повідомляє «Обозреватель».

 
Зокрема, він назвав канали, трансляцію яких розпорядилась припинити українська Національна рада з питань телебачення і радіомовлення «якобы неадаптированными к украинскому законодательству». «В результате миллионы русских и украинцев в Украине были лишены возможности получать информацию на своем родном языке», - зазначив Нестеренко. Він вважає, що дії Національної ради спрямовані на витіснення російської мови та культури з суспільно-політичного життя України.
 
«Считаем, что дальнейшее попрание гуманитарных прав русского населения Украины, его дискриминация по языковому принципу не может не отразиться на всем комплексе российско-украинских отношений», - сказав Несторенко. За його словами, на адресу керівництва Росії та МЗС РФ надходять численні звернення від українських громадських організацій та громадян, стурбованих ситуацією з російською мовою.
 
«Мы полностью разделяем глубокую обеспокоенность русскоговорящего населения Украины по вопросу ретрансляции российских телеканалов на ее территории. По нашему убеждению, такие шаги представляют собой нарушения соответствующих положений российско-украинских договоренностей о сотрудничестве СМИ двух стран и не отвечают добрососедским и дружественным отношениям наших стран», - сказав російський чиновник.
 
Нагадаємо, серед 83 телеканалів, які Національна рада назвала адаптованими до українського законодавства, 53 ведуть мовлення російською мовою. Претензії ж Національної ради стосуються телеканалів «Первый», «РТР-Планета» та РЕН ТВ.
 
У відповідь на цю заяву прес-служба Національної ради поширила заяву Віталія Шевченка. Наводимо її повністю:
 
Підбурювання з-за кордону до порушення українськими господарниками норм національного законодавства має бути припинене 
 
У Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення із здивуванням сприйнято вчорашню заяву Міністерства закордонних справ Російської Федерації з приводу ретрансляції програм російських телекомпаній у кабельних мережах України, яка свідчить або про нерозуміння європейської практики порядкування в інформаційній сфері, або про свідоме нагнітання політичної напруженості в міждержавних відносинах.
 
Маємо вказати зовнішньополітичному відомству сусідньої країни: наші вимоги щодо обов’язкового приведення зарубіжних програм у відповідність до норм законодавства України стосуються всіх без винятку, а не лише російських телекомпаній, і незрозуміло, чому нашій країні нав’язуються винятки з правил, прийнятних і зрозумілих в усьому цивілізованому світі.
 
Безпідставним і дивним є твердження Міністерства закордонних справ Росії про „витіснення російської мови з громадсько-політичного життя країни”. Національна рада постійно наголошує: не йдеться про мову або зміст зарубіжних телевізійних передач. Навпаки, Національна рада давно вже подбала про задоволення мовно-етнічних запитів українських громадян, які розмовляють російською мовою, обумовивши російськомовні програми і передачі в ліцензіях десятків українських телекомпаній кожного регіону України. Згідно з останніми рішеннями Національної ради, до трансляції в українських кабельних телемережах рекомендовано 60 російськомовних зарубіжних телепрограм. Натомість органи державної влади Російської Федерації не подбали про поширення в кабельних мережах своєї країни програм хоча б однієї української телекомпанії, незважаючи на те, що в Росії проживають десятки тисяч вихідців з України. Сподіваємося, посадовці із зовнішньополітичного відомства звернуть увагу керівництва своєї країни на цей прикрий факт і посприяють вжиттю на державному рівні заходів, спрямованих на недопущення витіснення української мови з вжитку на території Росії та на припинення дискредитації українців Росії за мовною ознакою.
 
Просимо Міністерство закордонних справ Російської Федерації в подальшому відмовитися від сумнівної практики підбурювання суб’єктів підприємницької діяльності іншої країни до порушення норм законодавства, що поширюється на сферу їхньої діяльності. Адже європейське співтовариство давно вже відмовилося від таких прийомів досягнення кон’юнктурної вигоди і вважає неприйнятним підміну професійних понять і правил на догоду однобокій політичній доцільності.
 
Віталій Шевченко, голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
32530
Читайте також
01.12.2008 12:18
Тетяна Борисова
Олексій Руденко, для «Детектор медіа»
46 488
03.11.2008 06:58
Сергей Аксёненко, для «Детектор медіа»
38 379
20.10.2008 10:57
Татьяна Ивженко, «Независимая газета»
41 943
08.10.2008 13:34
Тетяна Борисова
, для «Детектор медіа»
47 054
06.10.2008 14:54
Артем Вакалюк, "Экономические известия"
37 654
Коментарі
11
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сергей
5664 дн. тому
Чем меняться? Это равносильно менять мерс на таврию. У нас нет своего нормального тв. Все покупное или из запада или из России. Ну разве шо самый "чесный" 5 канал. Надо откровенно сказать, что если бы отключили у нас в стране любой наш украинский канал или даже несколько, ну кроме "чесного" 5 канала, никакого волнения и возмущения в обществе небыло бы.
ДИК
5668 дн. тому
меняться нужно - за один канал росиискии в кабеле -один украинский в кабельном росии
дрон
5669 дн. тому
Сравнение с коммуняками некорректно. Спутники ведь никто глушить или сбивать не будет. Тот, кто хочет смотреть рос.телеканалы , может поставить "тарелки". Вся переферия давно ими пользуется. Это городские, привыкшие к халяве поднимают шум. Кстати, у нас еще - "тихе життя". Вот в Маскве и Минску уже больше года с "тарелками" борятся. А мы ж чай не в Иране живем. С другой стороны, вот почему москали не поинтересуются - а все ли украинские кабельщики купили лицензии на трансляцию российских каналов? Не пиратствуют ли?
Старик
5669 дн. тому
Грустно. Всё возвращается на свои круга! При коммуняках глушили иностранные передачи, при нациналистах оключают инностранные передачи. При коммуняках очень "красиво" поясняли эту пакость, нацики так же "красиво" от объясняют. Почему? Большинство нациков во главе Ющенко перекрашенные коммуняки. Был Ющенко вчера красный, сегодня он жёлто-голубой. А завтра он будет какой?
Гость
5670 дн. тому
To Sashko Цитата: "Ставьте "спутник", нечего тут плакать".... Это не нормальное общество, находящееся в состоянии фрустрации (раздвоения), когда "в официале" идет вещание на "мове", а в реале огромная часть населения ставит (или хочет поставить) спутниковые тарелки. На работе все "патриоты", а на кухне "москали". Где-то я это уже видел. Лет двадцать назад. Развитым социализмом называлось. Что происходит? Уже, говорят, идеологически не правильные книги с библиотечных фондов изымают. Дальше костры? Есть так называемый "эффект вареной лягушки". Если лягушку бросить в кипяток, она рефлекторно дернется и выскочит. Но если ее посадить в холодную воду и медленно нагревать, то она, ввиду малой дельты приращения температуры, будет сидеть в воде и сварится. Если бы нас резко опустили в сегодняшнюю действительность лет пять назад, мы бы вилы подоставали и разнесли бы всю улицу Прорезную (про вторую не говорю). А так... Вопрос, собственно не к отдельному индивидууму, а социологический - как надо издеваться над социумом, чтобы он взорвался? Ощущение такое, что взрыв готовят намеренно. Ситуации с Запорожским горсоветом, начхавшим на Нацраду логична, но что дальше? Ввод внутренних войск? Или как? Ведь если человек "русский" (а таких критическая масса), то проблема с его "перепрограммированием" не решаема. Ее можно только затягивать. Ей богу (продаю идею)! Если бы тут нашелся человек с харизмой Жириновского, он мог бы только на теме "Не сметь трогать наши каналы!" создать приличную политическую партию не слабее Зеленых и чес-слово, прошел бы в парламент. Херово, что дело идет к пиф-паф.
laki
5670 дн. тому
А ось українських каналів нема в російських кабельних операторів скоріш за все тому, що у нас і так майже все кіно та в деякій мірі програми звідти. Ще й з запізненням. Конкуренції ж майже ніякої та й рейтингу також.
laki
5670 дн. тому
Ви б ще написали де виключили російські канали, у нас виключення тривало 2 дні, потім ввімкнули, і це на заході України, на запитання чому ввімкнули була відповідь, що нацрада незаконно попросила вимкнути. Що вже говорити про бідний мільйон "Російських громадян" на сході...
Sashko
5670 дн. тому
Я в Россию езжу к братьям-сестрам, это у самой границы с нами, Раньше там в кабельном были чуть не все наши каналы, сейчас (пару-тройку лет уже) нет ни одного. Мой брат себе поставил "спутник", смотрит что хочет (хотя не нас, а спорт). Два вывода. А давно пора перенять российский опыт и запретить ВСЕ российские каналы. Второе. Кому хочется смотреть москалей, ставьте "спутник", нечего тут плакать.
за нацраду
5670 дн. тому
вот именно, родные, давайте обстаивать права украинских телеканалов в россии, а не российских в украине! это вопрос с очень глубокими корнями. а политики типа симоненка и януковича, пытаются политизировать эту тему и заработать передвыборные баллы на старой затасканной теме русского языка и якобы его притеснения. бред! а то что русские медиамагнаты протаскивают за так в украину свой контент да еще и денежки за это гребут, тут информационная безопасность страны никого не интересует, и всякие лозунги типа севастополь - россии! тоже нормально. давайте не будем подражать тупоумным политикам и разжигать межнациональную вражду внутри нашей страны
Сергей
5670 дн. тому
Спросить наверное можно. Только интересно, а что у нас на Украине есть нормальное телевидение. Ладно мы смотрим как полуголые бабы пару часов лазят по экрану, другая стоит и уговаривает им позвонить, ладно у нас население такое глупое , что не могут составить слово из букв М А М А, ладно наш народ никогда не видел Киркорова и никак не может узнать его на фото и т. д. ладно нам сливают все, что не досмотрели на западе, значит и им это надо втюрить. Мы, что так хорошо продвинули свои каналы в Америку и на запад, там , что в восторге от М-1. Грузины и поляки прям не дождуться когда начнутся передачи с Украины?. Причем тут язык?.
5671 дн. тому
Ну хоть кто-нибудь догадается спросить у российских функционеров по поводу того, есть ли украинские каналы в России? Мне рассказывали, что М-1 вылетел из международного пакета ПК-ВС именно из-за украинского языка.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду