Голова Комітету свободи слова Ганна Герман звернулась до Президента і Генпрокурора щодо «Молоді Черкащини» (+текст листів)

6 Жовтня 2008
31652
6 Жовтня 2008
10:19

Голова Комітету свободи слова Ганна Герман звернулась до Президента і Генпрокурора щодо «Молоді Черкащини» (+текст листів)

31652
Голова Комітету свободи слова Ганна Герман звернулась до Президента і Генпрокурора щодо «Молоді Черкащини» (+текст листів)
Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Ганна Герман скерувала листи до Президента України Віктора Ющенка та Генерального Прокурора України Олександра Медведька з проханням ужити заходів щодо ситуації із газетою «Молодь Черкащини».
 
Нагадаємо, члени Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації на засіданні 1 жовтня розглянули ситуацію, яка склалася довкола газети «Молодь Черкащини». Нагадаємо, що колектив газети опинився на вулиці нібито після продажу видання. Напередодні засідання комітету на адресу народних депутатів надійшов лист за підписом 10 членів трудового колективу редакції газети «Молодь Черкащини», у якому викладені факти цензури і тиску на журналістів з боку голови Черкаської обласної державної адміністрації Олександра Черевка. Було надано й документальні докази такого тиску.
 
Наводимо листи Ганни Герман повністю:
 
Президентові України Віктору Ющенку
 
Шановний Вікторе Андрійовичу! 
 
Комітет розглянув заяву черкаських журналістів про припинення з 01.10.2008 р.  в односторонньому порядку дії угоди між засновником і власником друкованого видання газети «Молодь Черкащини», головою обласної державної адміністрації        Черевком О. В. з видавником цієї газети  ПП «Прес-експрес 2000», який протягом багатьох років забезпечував інформаційні та поліграфічні потреби у регіоні.   
 
За інформацією журналістського колективу видавника ПП «Прес-експрес 2000» причиною розірвання угоди стало висвітлення газетою  діяльності усіх політичних партій Черкащини, а не лише блоку «Наша Україна - Народна самооборона», як того вимагав голова обласної державної адміністрації. 
 
В результаті фактично без роботи залишилось 12 працівників газети «Молодь Черкащини», професійна придатність яких жодного разу не ставилась під сумнів громадськістю Черкащини. Журналісти позбавлені права на професію, а українське суспільство вперше за час Вашого, пане Ющенко, президентства зустрілося з фактом нахабної цензури засобу масової інформації. 
 
Як з'ясувалось, 23 вересня 2008 року Головне управління з питань зовнішньої політики Черкаської обласної державної адміністрації поширило лист №366/06, який надійшов кожному голові районної державної адміністрації та міському голові кожного міста Черкаської області. У цьому листі в ультимативній формі «на виконання доручення Секретаріату Президента України» вимагається розмістити у комунальних ЗМІ матеріали агітаційного змісту. А саме - статтю Віктора Балоги  «Політична еволюція Юлії Тимошенко ввійшла у фазу системних зрад і постійного обману» та Відкритий лист Степана Хмари на адресу Левка Лук'яненка, який він підписав «з огидою Степан Хмара». 
 
На наш погляд таке розпорядження свідчить про спробу цензури ЗМІ у Черкаській області, яка  визначена законодавством як «втручання органів влади у діяльність» ЗМІ.  
 
У зв'язку з цим Комітет з питань свободи слова та інформації просить Вас, пане Президент, доручити фахівцям провести неупереджену перевірку та дати публічну оцінку діям голови Черкаської обласної державної адміністрації . Для нашого Комітету важливо дізнатись: 
 
1. Чи справді доручення Секретаріату Президента вимагало в наказному порядку розміщувати статті панів Балоги та Хмари у комунальних ЗМІ?
 
2. Чи така практика наказного розміщення статей чиновників та політиків за листом ОДА існує в інших областях України? 
 
Водночас Комітет з питань свободи слова та засобів масової інформації, вбачає у діях голови обласної державної адміністрації Черевка О. В. порушення багатьох норм українського законодавства, зокрема Конституції України та Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні».  
 
Ми вимагаємо проведення службового  розслідування фактів використання  службового  становища  головою  обласної  державної  адміністрації  Черевком О. В. та його участі в діях, що мають визначення як цензура ЗМІ.  
 
Комітет з питань свободи слова та інформації вважає за необхідне просити Вас, пане Президент, на час проведення розслідування, призупинити виконання Черевком О. В. обов'язків голови обласної державної адміністрації Черкаської області. У випадку підтвердження викладених у нашому зверненні фактів, ми будемо наполягати на звільненні його  із займаної посади та порушенні проти нього кримінальної справи. 
 
На наш погляд безпрецедентний грубий адміністративний тиск на журналістів у Черкаській області з боку посадовців дискредитує міжнародний авторитет України і загрожує досягненням суверенної країни у царині свободи слова. 
    З  повагою 
 
Голова Комітету                                                                  Ганна Герман
 
 
Генеральному прокурору України Олександру Медведьку
 
Шановний Олександре Івановичу! 
 
Днями стало відомо про припинення з 01.10.2008 р. в односторонньому порядку дії угоди між засновником і власником друкованого видання газети «Молодь Черкащини» головою обласної державної адміністрації  Черевком О. В. з видавником цієї газети  ПП «Прес-експрес 2000», який протягом багатьох років забезпечував інформаційні та поліграфічні потреби у регіоні.   
 
За інформацією журналістського колективу видавника ПП «Прес-експрес 2000» причиною розірвання договору стало висвітлення газетою  діяльності усіх політичних партій Черкащини, а не лише блоку «Наша Україна - Народна самооборона», як того вимагав голова обласної державної адміністрації. 
 
В результаті фактично без роботи залишилось 12 працівників газети «Молодь Черкащини», професійна придатність яких жодного разу не ставилась під сумнів громадськістю Черкащини. Журналісти позбавлені права на професію, а українське суспільство зустрілося з фактом нахабної цензури засобу масової інформації. 
 
23 вересня 2008 року Головне управління з питань зовнішньої політики Черкаської обласної державної адміністрації поширило лист №366/06, який надійшов кожному голові районної державної адміністрації та міському голові кожного міста Черкаської області. У цьому листі в ультимативній формі «на виконання доручення Секретаріату Президента України» вимагається розмістити у комунальних ЗМІ матеріали агітаційного змісту. А саме - статтю Віктора Балоги  «Політична еволюція Юлії Тимошенко ввійшла у фазу системних зрад і постійного обману» та Відкритий лист Степана Хмари на адресу Левка Лук'яненка, який він підписав «з огидою Степан Хмара». 
 
На наш погляд таке розпорядження свідчить про спробу цензури у Черкаській області, яка визначена законодавством як «втручання органів влади у діяльність» ЗМІ. Водночас Комітет з питань свободи слова та засобів масової інформації, вбачає у діях голови обласної державної адміністрації Черевка О. В. порушення багатьох норм українського законодавства, зокрема Конституції України та Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні».  
 
 У зв'язку з цим Комітет з питань свободи слова та інформації просить Вас провести неупереджену перевірку обставин втручання чиновників в редакційну діяльність газети «Молодь Черкащини» та причин звільнення її працівників, надати правову оцінку діям причетних до конфліктної ситуації посадових осіб і вжити заходів для захисту свободи слова та інших конституційних прав журналістів. 
 
    З  повагою 
Голова Комітету                                                                  Ганна Герман
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
31652
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду