Битви екстрасенсів. Перший місяць нового телесезону

1 Жовтня 2008
8999
1 Жовтня 2008
19:41

Битви екстрасенсів. Перший місяць нового телесезону

8999
Битви екстрасенсів. Перший місяць нового телесезону
Перший ударний місячник нового телесезону, який вже вичерпав себе, як звичайно, одних «ударив» по голові незначністю «доленосних» відсотків, інших закрутив ще в більшій рекламонаживній ейфорії. «Нас не наздоженуть!» – говорить «Інтер». А «плюси» вже піт витирають зі втомленого лоба. Свята ж трійця Пінчука – ICTV, СТБ, «Новий» – уже скоро між собою перегризуться за право бути «третім» на п’єдесталі всеукраїнської пошани.
 
Отже, дійсно нічого не змінилося. І все, як у Омара Хаяма, дивлячись на ці продукти, проекти, а також контрпрограмування й контрпропаганду: «О, скількох баранів випасає Аллах...».
 
У нового телесезону, коли ми вже заїкнулися слизнути по його контурах, виявилося декілька кумедних «рецидивів» однієї хвороби, яка давно вже намітилася.
 
Ні, слава тобі Боже, усі живі, усі здорові. Усі процвітають, і сюр швидше в головах (телеглядача), ніж у гаманцях (телевиробника). Однак ці симптоми все ж таки про щось говорять – про якесь роздвоєння (особистості, корпоративності, креативності тощо)… Оскільки всією своєю креативною «сукупністю» український «ящик» існує в системі кривих дзеркал. Причому зрозуміти, де оригінал, а де віддзеркалення, – не завжди можливо. Та й не завжди треба.
 
Ось, скажімо, «Інтер». Гордий переможець рейтингового місячника слави (вересень 2008-го). Дивлюся в нього, як у дзеркало, – до запаморочення. І бачу в ньому... Безсумнівно не свою мрію, а зухвалу програмну кальку (це все до питання про роздвоєння) – з Першого російського телеканалу. Усе під копірку. Усе ми ділимо на двох! Жорстка рейтингова лінійка – серіал, серіал, потім – новини, потім знову серіал-серіал, потім документальний серіал про сльози артистів або безневинних політиків… При цьому дивує, що навіть не приблизно, а таки точно: сканується, часом, один в один увесь програмний продукт! І, як уже одного разу доводилося сказати, не варто чіпляти ордени на груди керівництву каналу за «оригінальну творчість» у масштабах своїх «трохи» замалих бюджетів. Вони чудово вміють – купити-продати (останнього в асортименті поки що, на жаль, не спостерігається!). Ось і дають скажені показники вчасно куплені кальки – «І все-таки я люблю» (до цього – «Тетянин день»), «Полювання на Берію», «Галина» та решта ягоди-малини. Проекти нібито місцевого виробництва, на які робили ставки й пихато чванилися: «зараз як затягну!» – чистий пшик! «Службовий романс» – службовий Провальс. Ніхто не міг уявити, що Руслана Писанка, така комфортна раніше «погода в домі», раптом виявиться такою невдахою-ведучою. Ні тобі кмітливості, загальмованість реакції, а гумор – як у найгірших фільмах Цукера. А її партнер – злий маленький троль Володимир Зеленський – якась жертва власного «перевиробництва». Його стало до того нестерпно багато на «Інтері» й узагалі на українському телебаченні що в «остогидлості» з ним зможе конкурувати лише вельмишановний Савік Шустер. Телетворча діяльність останнього також розглядається в жорстких рамках нашої теорії «роздвоєння».
 
Тут вже, щоправда, й «розтроєння» наспіло. У зв’язку з його резонансним тріумфальним переходом на ТРК «Україна». Клони, які залишив після себе цей Шустер,  – ось справжні симптоми нашої хвороби суспільства! Я лише щиро непокоюся за всіх учасників різноманітних політичних шоу на ICTV, на ТРК «Україна», а згодом і на «Інтері» (там Грановський та Безлюдна створили ерзац-ток-шоу нібито за мотивами «12 розгніваних чоловіків», утім, їхня кількість може й варіюватися). Ви тільки-но поміркуйте, коли їм, цим мирним політстратегам (через яких ми стали заручниками одного підводного човна), закони читати, укази писати, Омара Хаяма часом перегортати. Ну коли?.. Уранці в них – прямий ефір на каналі «Рада». Далі – щовечірній «Шинок 13 стільців» – на «П’ятому». Понеділок – ICTV (з Куликовим). «Інтер» не за горами – з красивими декораціями… І,… Господи, знову Шустер – практично щодня в прямому ефірі у французькому дизайні і, мабуть, з імпортними парфумами, але, хвала Богу, телевізор ще аромати не ретранслює. Тут уже й справді – «роздвоїшся», «розтроїшся», країну в безодню божевілля кинеш! Коли ж коаліцію збирати – якщо суцільні ток-шоу? Одумайтеся, шоумени!
 
І лише «друга кнопка» поки що (на вересневому старті сезону) відстала від бравих товаришів у справі клонування етично шкідливих політичних «форматів». Там знову вирішили танцювати! «Запросіть, запросіть, запросіть…» – хоч кого-небудь! Еліта колишнього танцювального успіху «плюсам» спокою чомусь не дає. Хоча добре те, що закінчується вчасно. Нова наживка для електорату – «Танцюю для тебе» – економістів каналу не порадувала. Народ посопів-посвистів – та й відвернувся! І від зірок цих вкритих мохом. І, найголовніше, від якоїсь непрорахованої цинічної спекулятивності суміжних сюжетів – з тими, хто не зірки. З тими, хто зважився на танець заради «красивої ідеї», «моральної мети», та й задля «власної користі». Любі, та заради таких под-вигів пахати треба, а не коліна викидати. Коли у тебе щось болить – сходи до лікаря або терпи, – а не перед двадцятьма мільйонами населення лий гіркі сльози. Усе це так нещиро й неприродно, що навіть спраглі до танцювального телеперегляду переключилися на чергове «віддзеркалення»… На СТБ – «Танцюють всі!» – молоді й старі, хворі й здорові, худі й товсті. Узагалі, цей канал особливо радує останнім часом. Я вже думав загнутися остаточно там під час невичерпних «битв екстрасенсів». Бо канал потроху почав перетворюватися на якийсь аналог дешевої газети про астрологів, сейсмологів, розумних котів, що говорять, собак і медуз, що лікують. Але раптом зупинилися вчасно. І всі сили спрямували – на «Танці»! І поки, як бачите, не помилилися. Приголомшуючі показники перших випусків. Програма може стати головною подією телесезону 2008–2009 рр.
 
Хоча… стоп-стоп, тут щось не спрацьовує в нашій «теорії» про роздвоєння. За великим рахунком, жодної ж зірки на екрані, окрім лисого Ями, який і зіркою є лише на думку журналу «Viva», для якого зірок просто не напасешся... І спекуляцій на сльозах начебто жодних – все якось стримано, гуманно, по-людськи, а не по-комерційному.
 
І тут, даруйте, насмілюся «продати» рецепт від можливої хвороби… Чогось мені здається, що, існуючи в цих непроглядних дзеркалах телевізійного зоряного «роздвоєння», у цьому нескінченному пеклі паркетного й гламурного дурдому, наш бідненький, хворий, перегодований дурницями телеглядач просто став схильний до алергії… І бідака почав шукати якісь продукти менш попсово-калорійні! Де більше людяності, скромності. Тому полетіли до бісової бабусі рейтинги розпіареної «Фабрики зірок» на «Новому» – ще одного кривого дзеркала із заїждженим «поп». І тому вже з’їдають очі дорогі та заяскраві декорації – у Шустера разом з його «live». І тому бідні «плюси» скоро світом помандрують – тому що скільки «вовка» не годуй, а він «справжнього» хоче… Не синтетики (як у них останнім часом). Не тільки вульгарності в глобальних масштабах. А, часом, простих людських історій. Попит на які й вгадав пан Бородянський із СТБ, ось і молодчина. На його «Танцях» – танцюють усі звичайні земляни. А не ці пихаті фанерні ляльки, від нав’язливості яких не тільки алергія, але й решта всіх хвороб з підручнику медицини. Йдіть до біса вже! Ми хочемо від вас відпочити! Дайте нам спокій! Нас вже нудить від ваших «думок» з будь-якого приводу. Ми хочемо хоч іноді побачити й почути подібних до себе – мирних трудівників з важкими долями, чесних платників податків з планети Земля. Загалом, себе. А не обридлі віддзеркалення в кривих дзеркалах.
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олег Вергеліс, для журналу «Главред»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8999
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
DDD
5683 дн. тому
+1 СТБ рулит!
ага
5683 дн. тому
+ 1
танчик
5683 дн. тому
абсолютно згоден з олегом!
ага
5684 дн. тому
олег. ты отстал от жизни. новый давно уже борется за первое-второе место. рейтинги изуйчай внимательнее. вбили себе в голосу про интер и сидят. а интер то, между прочим, в воскресенье - ЧЕТВЕРТЫМ был. отак от.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду