Роля Митця - Роздуми про сучасну українську лiтературу

9 Вересня 2008
22197
9 Вересня 2008
09:05

Роля Митця - Роздуми про сучасну українську лiтературу

22197
Роля Митця - Роздуми про сучасну українську лiтературу
Вiдповiдь на статтю Таміли Соколик "Не будь «сучукр»!"
 
17 рокiв тому збулася вiковiчна мрiя Українцiв: наш Український етнос наздобув нацiональну соборну державнiсть. Сталося так, як у пiснi: А ми ж тiї московськi кайдани розiрвали!
 
Але роки бiльшовицької окупацiї залишили по собi бiду: мiльйони етнiчних Українцiв залишили рiдну мову та й заговорили по-чужинськи. Як же ж нам врятувати отих нещасних, обдурених сов'єтами? Як вiдiрвати їх вiд Мальчiша-Кiбальчiша та Іванушкi-Дурачка i пригорнути до бандерiвцiв i мельникiвцiв? Як повернути їх до забутих Українських предкiв?
 
Для такого, свiдомий Український лiтератор мусить йти у ногу з часом, а не ховатися, як страус у пустелi. Письменник має розповiдати молодi про її проблеми: наркоманiв, проституток, рокерiв, брейкерiв, панкiв та гомосексуалiстiв. Питання лише у тому, як це робити? Може, вихваляти такi явища?! Ото вже нi! Хiба схвалив би таке козак Голота? А Хмельницький з Мазепою? А Степан Бандера?
 
Тож, треба показувати молодим людям, що негiдно таке робити. Наставляти їх на правильний, нацiональний шлях. Я й сама лiтераторка, i завжди так роблю.
 
Припустимо, якщо молодий автор пише про проститутку - мусить наприкiнцi роману показати, що вона покаялася у такому життi i добровiльно вступила до Лiги Українських Жiнок. А як пишемо про наркомана - той мусить вiдмовитися вiд споживання таз званої "трави" i записатися до "Просвiти", чи радше до Конгресу Українських Нацiоналiстiв. А якщо у лiтературi постає самогубець чи самогубка, так нашi Українськi лiкарi мусять їх врятувати i перевиховати у козацькiй традицiї.
 
Творити iншу лiтературу, анiж таку - є встид i зрада етнiцних цiнностей, пропаганда сексу, насильства i нездорових вiдносин. Нецензурна лайка мусить складати не бiльш як 7,34% вiд загальної кiлькостi слiв.
 
Справжня лiтература базується на традицiї. На приклад, отой автор "Русалiв днiстрових" мав би привести своїх героїв до серйозних мiркувань. Показати не тiльки неправомiрнiсть шукання Галки, що "всiм дає" i якої немає в селi, а й навчити їх iншому виходу для своїх проблем. Чому б замiсть Галки вони не знайшли б у сiльськiй книгарнi "Лiсову пiсню" Лесi Українки? Чим не вирiшення їхнiх молодiжних бiд?
 
Писати Українською - велика вiдповiдальнiсть. Автори не мусять ставитися до того легковажно. Адже кожен наш письменник - потенцiйний спiвець Української Нацiї!
 
Олександра Шелковенко
м. Санкт-Петербург
http://sasha-shlo.livejournal.com/
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олександра Шелковенко, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22197
Читайте також
08.09.2008 15:04
Юка Гаврилова, для «Детектор медіа»
17 868
04.09.2008 16:31
Таміла Соколик
, для «Детектор медіа»
23 282
Коментарі
9
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Милославський
5705 дн. тому
Яка ж це провокацiя? Це повнiстю у стилi Українського Реєстрового Козацтва (Всеукраїнська громадська організація) - http://www.kozactvo.org.ua/news/090306_u.php Мабуть хтось з їхнiх активiсток писав.
Ольга
5705 дн. тому
Это стеб или провокация? Или и то, и другое одновременно?
Можна отослатьслать в попу?)))
5706 дн. тому
"Нецензурна лайка мусить складати не бiльш як 7,34% вiд загальної кiлькостi слiв." :-))0 Ура. Теледикторам можна матюкаться в эфире и посылать на ху политиков, приглашрнных в студию :)))
с харькова
5706 дн. тому
:)) "с Питера" - это у вас на массиве так говорят?
Авторка, нажаль, написала це серйоздно
5706 дн. тому
Сюдячи із її записів в ЖЖ. "Але iнколи й хочеться написати щось брудне.............Не можу ж я увесь час бути правильною та чемною................А ще, як я серйозне пишу, то майже нiхто й не чита :((((( а тут за пару годин - бiльш як 20 коментарiв......................." "А я оцінюю не як високу літературу, а саме як ПОРНОГРАФІЮ. Чи ви вважаєте, що порнографія мусить бути банальною і нецікавою? Для чого її тоді писати?" Только у неё выходит одна интеллектуальная порнуха, которую мы сейчас прочитали. Очень умиляет, когда невмеямая нимфоманка собирается учить адекватніх людей уму разуму. И такой опус могла сочинить только "свидомая" украинка с Квебека, но не с Питера :)
трошки митець
5706 дн. тому
Якщо авторка написала це серйозно, то є всі підстави вважати її несповна розуму. Якщо це прикол, то не дуже вдалий, як на мій погляд.
Цікавий
5706 дн. тому
Це хтось з наших приколюється чи дійсно пані з Санкт-Петербургу? Не здивуюся, якщо і справді пані з діяспори - вони там люди своєрідні. А якщо стьоб, то не смішно, більше схоже на провокацію. А може, у мене несформований смак?
Slavko
5706 дн. тому
Так зараз же ж знайдеться таких "Таміл-стовпів-моральності" когорта, які й цей стьоб сприймуть за чисту монету... Нездатність сприймати сарказм, іронію, гротеск - ознака несформованого смаку, або повної його відсутності... Хай краще "фентезі" до сивої старості читають...
realysilverfish
5706 дн. тому
"ТАКЕ" схвалив би хіба що козак ГоПота :)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду