Якщо завтра війна?

23 Серпня 2008
11111
23 Серпня 2008
14:38

Якщо завтра війна?

11111
Якщо завтра війна?
Є у нас така традиція. Щороку напередодні Дня Незалежності в країні розгортається найжвавіша дискусія про спроможність України як держави. Сумно, але факт: із моменту проголошення повної політичної й економічної самостійності минуло 17 років, а кількість тих, хто не вельми вірить у безхмарне майбутнє республіки, все ще велика. І на «рідних теренах», і за їхніми межами. Ще сумніше, що досі чимало тих, хто й зовсім сумнівається, а чи є у країни це саме майбутнє.
 
Розкол у суспільстві, розрізненість еліт, неефективність влади, брак глибоких системних змін, масштабна корупція, невиразна зовнішня політика — ці очевидні загрози безпеці країни лягають в основу тривожних заяв сумлінних політиків і скептичних висновків незалежних експертів.
 
Цього року суперечки про здатність держави в цілому і влади зокрема адекватно реагувати на зовнішні та внутрішні виклики набирали іншого звучання. Після сумних подій у Південній Осетії набуло актуальності нове запитання — чи здатна Україна захистити свою незалежність у разі виникнення реальної загрози її суверенітету та цілісності. У тому числі загрози воєнної.
 
Песимістичні прогнози західних експертів і двозначні заяви російських політиків дозволяють казати про виникнення такої загрози як про реальність.
 
Чи готова до неї Україна? Чи готові до адекватних дій політики і військові? Чи усвідомлює ступінь виникаючої загрози суспільство? Якою мірою воно довіряє здатності влади й умінню збройних сил відстояти право України на існування? Наскільки єдиними є представники різних регіонів, соціальних верств і вікових груп в оцінці того, що нині відбувається, і гіпотетично можливого? Чи змінилася ця оцінка після трагічних подій на Кавказі?
 
Не дуже віримо (але все ж сподіваємося), що відповідальні особи вже вдалися до негайних пошуків максимально точних відповідей на ці архіважливі запитання. Тому що оцінка існуючих ризиків і реальних загроз значно важливіша за пошук міфічних ворогів і псевдопроблем. Якщо можновладці цього не усвідомлять сьогодні, то завтра буде байдуже, чи існує парламентська коаліція, хто повинен бути єдиним кандидатом на президентських виборах і кому дістанеться той чи інший шматок землі або промисловий об’єкт. Паради буде проводити нікому і ні до чого.
 
Недооцінивши ступінь загрози державі, політики ризикують її поховати. У кращому разі, — поховати себе. Можливо, якщо не тягар відповідальності за долю Батьків­щини, то принаймні банальний інстинкт самозбереження допоможе загрузлим у склоках небожителям стати метикуватішими і, найголовніше, мудрішими...
 
Щоб надати нашим читачам можливість самостійно зробити деякі попередні висновки, «Дзеркало тижня» ініціювало проведення соціологічного дослідження. Експерти центру «Тейлор Нельсон Софрез Україна» з допомогою телефонного опитування проінтерв’ювали 1200 респондентів у віці від 18 років, які мешкають у містах із населенням понад 20 тисяч. Рівень похибки не перевищує 3%.
 
На нашу думку, отримані результати становлять собою цікавий матеріал для умовиводів. Ми, традиційно, зупинимося на деяких характерних рисах.
 
Досить цікавою видається думка опитаних із приводу дій Росії і Грузії в ході «п’ятиденної війни» у Південній Осетії. 44,4% учасників дослідження вважають кроки, зроблені Москвою, агресією проти незалежної держави. 41,4% переконані, що йдеться виключно про миротворчу операцію. Тобто діаметрально протилежні оцінки дані приблизно однаковою кількістю громадян.
 
Територіальний розподіл голосів угадати нескладно. Агресором Російську Федерацію називають 72,9% жителів західних областей, 62,5% населення Київського регіону і 58,5% жителів Центру. Натомість миротворчістю дії армії РФ схильні вважати 67,1% мешканців Півдня (в окремо взятому Криму ця цифра становить солідні 73,2%) і 52,2% на Сході. Таким чином, відповідь на це запитання побічно підтвердила думку про збереження розколу в суспільстві. І не підтвердила прогнозів деяких експертів, що події на Кавказі здатні істотно зменшити рівень полярності оцінок.
 
Симптоматично, на наш погляд, і те, що тезу про агресію росіян поділяють 60% респондентів віком від 18 до 19 років. А думку про миротворчу місію армії РФ — 52,3% тих, кому за 60... Висновки робіть самі.
 
Цікаву точку зору висловили опитані, оцінюючи дії Грузії та її керівництва. З одного боку, застосування військової сили стосовно Південного Осетії понад половину респондентів розцінили як акт агресії — 50,9% (у Криму переважна більшість — 74,6%, на Заході — 27,1%). Кількість тих, хто назвав бойові дії, розв’язані Тбілісі, необхідним кроком для збереження територіальної цілісності Грузії, менша. Однак таких також чимало — 38,3%, особливо в західних регіонах (64,9%) і майже половина жителів Києва та Центру (46,7% і 44,5%).
 
З іншого боку, рішення Михайла Саакашвілі про введення військ на територію самопроголошеної республіки з подальшим застосуванням артилерії й авіації, поділяє значно менша кількість учасників дослідження. Тільки 19,5% назвали використання сили нормальною реакцією на обстріл осетинською стороною грузинських сіл. Причому в цьому разі територіальний розкид не занадто великий — від 22,5% у Центрі до 17,6% на Сході. А ось невиправданою емоційною реакцією на провокації з боку Росії такі дії схильні вважати на диво багато опитаних — 57,4%. Характерно, що це думка понад половини респондентів у всіх регіонах України. А якщо бути точним, то 61,5% — у Центрі, 60% — у Києві, 58% — на Заході, 56,3% — на Сході і 53,5% — на Півдні. Рідкісна однодушність.
 
Відповіді на ці запитання дозволяють зробити попередній висновок про підтримку частиною населення країни територіальної цілісності Грузії й водночас про рішучу незгоду наших громадян із діями Саакашвілі, а також про категоричне неприйняття застосування сили.
 
Трохи здивували й відповіді на запитання про головну мету Москви в операції на території Грузії. Те, що буде багато переконаних у прагненні Росії захистити інтереси своїх громадян, прогнозувалося. І все ж цифра в 39% трохи спантеличила. Хоча зворушлива віра наших громадян у чистоту помислів стратегічних партнерів викликає щиру повагу. Причому властиве це всім без винятку віковим категоріям — від 31,1% 20—29-літніх до 50,6% серед тих, кому за 60.
 
Дивно й те, що в переліку відповідей на це запитання на другому місці за популярністю виявилася економічна гіпотеза. 34,5% опитаних переконані, що кінцевим задумом Росії в операції на території Грузії є встановлення контролю над країною. Потрібного для зриву планів будівництва альтернативних нафто- й газопроводів, що йдуть з Азії в Європу в обхід Росії. Так, зокрема, вважають 51,6% жителів Заходу і 45,8% киян.
 
Доволі багато прихильників версії про готовність росіян за допомогою військової сили перешкодити вступу Грузії в НАТО. Цей варіант відповіді обрали 26,3%. Абсолютна меншість прихильників цієї версії проживає в антинатовському Криму — 15,5%, абсолютна більшість — у столиці (38,3%).
 
Прихильникам якнайшвидшого зближення з альянсом відповіді на наступне запитання принесуть повне розчарування. Тільки 18,2% опитаних вважають, що в світлі останніх подій наша країна має формувати процес вступу в НАТО. Ще 13,2% відповіли на це запитання позитивно з певною часткою сумніву. Але при цьому цікаво, що кількість таких порівнянна на Сході й у Центрі, регіонах, що істотно відрізняються за політичним забарвленням, — 10,3 і 12,5%. Вважають себе відносними противниками зближення України й НАТО 11,7%, рішучими противниками — 51,4%. У сумі кількість опонентів альянсу вражає — понад 63%. Звертає на себе увагу й незначна кількість тих, хто не визначився — лише 3,3%.
 
Важлива деталь. Чимало антинатовськи налаштованих громадян — скажемо так, солідного віку. 65,7% противників входження країни в блок — ті, кому за 60. Проте при цьому важко говорити про домінування пронатовських настроїв серед молоді. Категорично за НАТО 23,7% тих, кому від 18 до 19 років і лише 17,8% тих, кому від 20 до 29. Водночас частка рішучих противників альянсу в цих же вікових категоріях становить 37,8 і 44,4% відповідно.
 
На базі наведених вище даних дозволимо собі зробити кілька висновків. Конфлікт у Південній Осетії не змінив ставлення наших громадян до НАТО як до надійної системи європейської безпеки. Про причини судити не станемо. Хоча їх напевно безліч. Починаючи з того, що в Україні нема ефективної системи інформування про НАТО. Закінчуючи позицією, яку зайняли лідери деяких держав — членів альянсу під час південноосетинської кризи.
 
На підставі результатів опитування, проведеного з ініціативи «ДТ», можна зробити попередній висновок і про те, що в цілому не зазнала істотних змін позиція більшості жителів країни стосовно Чорноморського флоту. Навіть після того, як дислоковані в Україні судна взяли безпосередню участь у конфлікті.
 
Дослідження, нещодавно проведені іншим соціологічним центром — Київським міжнародним інститутом соціології (2007 респондентів, похибка від 2% до 3,5%), — начебто продемонстрували, що ставлення до ЧФ піддалося певній корекції. Відповідно до даних КМІС, якщо в травні-червні лише 21,7% наполягали на виведенні флоту з території України після 2017 року, то в серпні ця цифра зросла до 29%. А число прибічників перебування флоту в Криму і після зазначеної дати знизилося з 33% до 26,5%. Втім, кількість тих, хто наполягає на негайному виведенні ЧФ з нашої країни, після осетинських боїв упала на 5% — з 21,6% (до початку червня) до 16,6% (до середини серпня)…
 
А тепер повернімося до нашого дослідження. Відповіді на запитання про місію російського флоту на українських землях заслуговують на особливу увагу. 44,1%, як і раніше, переконані, що ЧФ РФ — це гарантія миру і стабільності в Україні. Однак значно показовішим є інше. Цю думку поділяють не лише 48,8% 60-річних, а й 47,4 (!) тих, кому від 18 до 19 років. І ще одна деталь. Гарантами миру (за даними опитування) російських моряків вважають 33,5% (тобто третина) жителів західних регіонів. Керівникам держави (які форсують приєднання до ПДЧ, висловили готовність посилити систему семивідсоткового контролю за переміщеннями кораблів і постійно нагадують про конституційну заборону на розміщення іноземних військ) слід звернути на ці цифри особливу увагу. І зробити висновки.
 
Чинником нестабільності та зростання сепаратистських настроїв у Криму назвали ЧФ 21,8% (35,8% у Київському регіоні), загрозою втягування України у воєнний конфлікт із третіми країнами — 20,7% (28,2% на Заході). Досить багато (13,4%) тих, хто вагався при виборі однозначної відповіді (показово, що 15,9% — на Сході).
 
При всьому при цьому, ні багато ні мало, 47,1% (!) допускають можливість збройного конфлікту між Росією та Україною. 42,3% вважають такий розвиток подій імовірним (у тому числі, хоч як дивно на перший погляд, 44,1% на Сході). 4,8% переконані в неминучості війни. 49,7% у такий сценарій не вірять. Причому на Сході та Заході таких практично порівну — 48,8% і 48,4% відповідно. Категорично не вірять у війну з РФ респонденти похилого віку — 60,5%. Вірить молодь — 53,3% 18—19-річних і 50,6% 20—29-річних.
 
У світлі наведених даних не видаються одкровенням результати опитування про потребу підвищити обороноздатність країни. 37,9% (у тому числі 32,8% на Сході) рішуче висловилися за збільшення військових витрат. Ще 18,5% на запитання про бажаність зростання витрат на армію відповіли: «Скоріше так, ніж ні». Таким чином, 56,4% (більш як половина населення) переконані, що держава має адекватно реагувати на можливість воєнної загрози.
 
Але демонструючи стривоженість, більшість громадян, проте, випромінюють оптимізм. 38,8% однозначно впевнені, що Україна здатна відстояти незалежність і цілісність. (Рідкісний випадок, коли молодь і ветерани солідарні — так вважають 40,7% респондентів віком від 18 до 19 років і 43,6% тих, кому 60 і більше). 19,8% поділяють цей бадьорий прогноз із застереженнями. У сумі — майже 59%. Нібито має тішити.
 
Однак. П’ята частина (20,4%) настільки ж рішуче переконана, що захистити свою політичну самостійність держава не зможе (характерно, що так вважають 27,7% опитаних жителів Півдня). Ще 15,1% не настільки категоричні, але у відповідній спроможності України сумніваються. Понад третина не впевнених у здатності держави виконати одну з найважливіших своїх функцій — дуже тривожна статистика.
 
Ще цікавішими є думки громадян стосовно того, що саме завадить Україні відстояти державну самостійність і непорушність кордонів. Загрозу в роз’єднаності суспільства бачать лише 20,3% опитаних (21,4 % на Сході й лише 16,7% у Києві). У боєздатності армії не впевнені 22,5% (у тому числі 30,3% на Заході й лише 16,4% жителів Півдня). Основними причинами можливої втрати незалежності й цілісності називають роз’єднаність політичної еліти (41,8%) та непрофесіоналізм влади (45,8%). Цікаво, що серед прихильників першого погляду жителів півдня найменше, а серед прихильників другої — найбільше. І головне. Лише 8% вважають, що завадити залишитися державою нам не може ніщо. Рекордсменами серед абсолютних оптимістів є студенти (18,6% усіх опитаних), молодь до 20 років (17%), жителі західних областей (12,8%).
 
І тяжко повірити, що успішно проведений парад здатен змінити ці цифри...
 
З повними даними дослідження, проведеного центром «ТНС-Україна» на замовлення «ДТ», ви можете ознайомитися тут.
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Сергій Рахманін, «Дзеркало тижня»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11111
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду