Інший бік розслідувальної журналістики

28 Травня 2008
40999
28 Травня 2008
13:39

Інший бік розслідувальної журналістики

40999
Група волонтерів закидає програмі «За Вікнами» (СТБ) перекручування фактів у сюжеті про Глинський дитячий будинок. На їхню думку, наведена у розслідуванні негативна інформація дискредитує ідею доброчинності.
Інший бік розслідувальної журналістики
Журналістські розслідування – один із найпопулярніших журналістських жанрів. В Україні цей жанр став досить популярним на телебаченні. Зокрема, торік на СТБ було відкрито проекти «За Вікнами», а цього року на «Інтері» – «Агенти впливу». Ще у пам’яті глядачів – проекти ПЦ «Закрита зона» та деякі інші спроби. Утім, до якості розслідувальної журналістики у експертів чимало претензій.
 
Зрозуміло – щоб технологічно все відшліфувати, потрібен час. Та й досвід, як кажуть, прийде з часом. Але це не звільняє тих, хто робить програму, від відповідальності за поширену, як правило – ексклюзивну інформацію.
 
Звичайно, метою розслідувальної журналістики є розкриття й оприлюднення якихось кричущих неподобств. Тому журналістські розслідування апріорі не можуть подобатися тим, кого в сюжеті виводять на чисту воду. І тут журналіст, як лікар, повинен не помилитися, відрізнити справжню хворобу від «уявної». Навіть подію, безпосереднім свідком і учасником якої ти є, можна потрактувати неправильно – надто ж коли йдеться про такі матеріали, як зйомки прихованою камерою і т.п.
 
Днями на адресу «ТК» надійшов лист від Андрія Ярмоленка і представників «Лідерської програми 83-Київ», які скаржилися на необ’єктивність журналістів і творців програми «За вікнами»: «12 травня на телеканалі СТБ в програмі “За Вікнами” пройшов неправдивий сюжет про Глинський дитячий будинок Роменського району Сумської області. В сюжеті було сказано, що дітей із цього закладу тільки за бажанням керівництва за будь-яку провину відправляють до психіатричної лікарні. Це нахабна брехня!».
 
Автори листа стверджують, що працюють із цим дитбудинком уже два роки і підняли його практично з нуля. Зробили з напівзруйнованих бараків комфортабельні будиночки, провели комунікації тощо. Хвалять вони в листі й директора Сергія Крикуна, який «дуже турбується про дітей і віддає їм всю свою душу».
 
«Нам дуже боляче було дивитися цю програму, – пишуть у листі. –. Ми вклали і вкладаємо в цих дітей дуже багато сил та часу. А всю нашу роботу і роботу директора просто обганили журналісти в гонитві за дешевим піаром. Для нас захистити наш дитячий будинок – це справа честі! Програма руйнує всі наші намагання допомогти дітям, створюючи негативне ставлення людей до питання допомоги дітям».
 
Автори листа не заперечують, що в Україні існують проблемні дитячі будинки, але те, що розповів СТБ про Глинський дитячий будинок, на їхню думку, неправда.
 
Ведучий програми «За Вікнами» Богдан Кутєпов відкинув усі звинувачення, зазначивши, що будь-хто може зробити висновок щодо справедливості критики, просто переглянувши цей сюжет програми «За Вікнами».
 
«Відзняті матеріали свідчать самі за себе. Там однозначно є порушення прав дітей, – стверджує Богдан. – Причому дітей із обмеженими розумовими здібностями. Я розумію таку реакцію на наш сюжет. На наші сюжети часто таким чином реагують. У понеділок 26 травня о 22.25 ми продовжуватимемо цю тему. У нас буде невеличкий матеріал – продовження, в якому ми покажемо реакцію обласного управління освіти. Ми не відмовляємося від жодного слова, що прозвучало в нашій програмі, і готові за це відповідати навіть у судовому порядку. Ми готові відстоювати свої права, оскільки ані хвилинки не сумніваємося в об’єктивності наших матеріалів».
 
В сюжеті, відео якого, за словами Богдана Кутєпова, невдовзі викладуть на сайті СТБ, розповідається про те, як вихованців б’ють, безпідставно лікують у психіатричній лікарні, а дівчаток примусово стрижуть «під нуль». Причому діти не знають, від чого їх лікують і чим саме. Самі ж діти на камеру стверджують, що їх часто лякають психушкою – за бійки, паління тощо.
 
Директор дитячого будинку Сергій Миколайович Крикун переконаний, що журналісти СТБ не розібралися в ситуації і подали викривлену інформацію. За його словами, сюжет було зроблено за ініціативою одного з вихователів дитячого будинку – Олега Миколайовича Картавого, який підтвердив це на зборах трудового колективу. На запитання своїх колег, навіщо він це зробив, він відповів, що йому захотілося сенсації.
 
«У нашому закладі навчаються 118 вихованців. Діти мають діагноз Ф-70 (легка розумова відсталість), деякі мають різні побічні ефекти, – схвильовано розповідає «ТК» Сергій Миколайович. – Згідно з положенням про надання психіатричної допомоги таким дітям, вони двічі на рік повинні отримувати стаціонарне лікування. Наші діти не всі проходять курс лікування, а тільки ті, які цього потребують. Щодо показаних у сюжеті дітей, які знаходилися на лікуванні, то одну дівчину в лікарню поклала мати. Ще одна – Ліда – лікувалася від алкогольної залежності (цю дівчину ще два роки тому поставили на облік районного наркотичного відділення).
 
До речі, Ліда на запитання начальника районної служби у справах дітей (яка відвідала її за місцем проживання на другий день після виходу сюжету), чому вона знаходилася в лікарні, то вона відповіла, що на лікуванні за вживання спиртних напоїв. А під час зйомок про це не сказала, тому що їй Олег Миколайович наказав цього не розповідати. Ще один герой сюжету, Василь (йому 18 з половиною років), якого рік тому судили за пограбування, сам написав заяву на лікування. А в сюжеті все подано зовсім по-іншому».
 
За словами директора дитячого будинку, у них проводилося службове розслідування обласним управлінням освіти, також приїжджали місцеві журналісти. І, як виявилося, у сумських журналістів зовсім інша думка, ніж у журналістів СТБ. Та й після службового розслідування, наголошує пан Крикун, директора не звільнили.
 
Стосовно лікування дітей Сергій Крикун запевнив «ТК», що у них є виписки, в котрих зазначено всі діагнози. Тож твердження, мовляв, достатньо одного рішення директора, щоби покласти дитину на лікування, не відповідає дійсності, підкреслює Сергій Миколайович. Також він стверджує, що побиття дітей взагалі не було. Стосовно ж підстригання, то, за його словами, тут склалася своєрідна ситуація. Ці дівчата обіцяли, каже пан директор, що в разі втечі з дитячого будинку вони, коли їх знайдуть і повернуть, підстрижуться. Тому, повернені до дитячого будинку після втечі і нічних пошуків, дівчата самі взяли ножиці і підстригли одна одну.
 
«Потім медсестра підрівняла їм зачіски, – розповідає директор. – Відео, коли дівчата розповідали про цю пригоду, знімав Олег Миколайович Картавий. Він їм підказував, що потрібно розповідати. А коли ж вони запитали його – для чого це, він їм навіть не пояснив».
 
Автор сюжету про дитячий будинок Наталя Франчук розповіла «ТК», що вони дійсно отримали інформацію від одного з вихователів. Але для того, щоб усе зняти на приховану камеру, вона замаскувалася під волонтера. «Зараз дівчинка, яку побили, підстригли і яку ледь не відправили у психушку, подала заяву слідчому прокуратури. Заява таємним чином зникла, і вона написала її ще раз. Більше того, особисто міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко і Катерина Ющенко (Фонд Україна-3000”) зацікавилися цим питанням. Вони хочуть захистити дітей і вихователя, який надав інформацію».
 
Наталя обурена тим, що за підсумками службового розслідування обласного управління освіти директора не звільнили, хоча за ним числиться чимало прорахунків у роботі: «Він не заперечує факт побиття і підстригання дітей. За цим фактом обласне управління освіти визнало роботу школи незадовільною, винесла догану заступникові директора, а щодо виховательки, яка брала участь у підстриганні дітей, поставило питання про доцільність подальшого перебування на роботі. Але вона написала заяву за власним бажанням, ще коли розслідування не закінчилося. Хоча, згідно із Законом України “Про освіту”, за жорстоке поводження з дітьми, в тому числі побиття і підстригання, взагалі мають звільнити. Але обласне управління освіти просто винесло догану».
 
Волонтери дитячого будинку звинувачували журналістку в тому, що вона не мала права знімати дітей, але вона запевнила «ТК», що має підписаний вихованцями дозвіл, що вони не проти використання їхньої інформації та їхнього зображення на телеканалі СТБ. Крім того, дітям уже є 18 років: «Ці спонсори не викликали в мене довіри. Вони не відповіли, яку організацію представляють, сайту в них також немає. Вони просили в мене розписки дітей, але я їм відмовила. Мені здається, що це адвокати, які збирають документи для суду, а ніякі не волонтери».
 
Директор дитячого будинку назвав волонтерів (авторів листа) ініціативною групою з Києва, яка їм постійно допомагає. «Чотири роки тому, коли я прийшов сюди працювати, становище в закладі було жахливе. Не працював харчоблок, не було протічної (ні холодної, ні гарячої) води, котли вийшли з ладу, теплотраса була розкопана. Я звертався по допомогу у різні інстанції. Ця група людей зі столиці допомогла нам із ремонтом, і тепер допомагає постійно. Ось на день захисту дітей мають привезти обладнання для дитячого майданчика», – зазначив Сергій Миколайович.
 
Андрій Ярмоленко розповів «ТК», що їхня ініціативна група складається з 30 осіб, а взагалі таких об’єднань, які займаються допомогою дітям, дуже багато. «Ми люди з різними професіями, з різними політичними поглядами, колись ми всі проходили тренінг із особистого розвитку, а після нього зібралася група людей, які колективно можуть вирішувати якісь соціальні проблеми. Ми вирішили допомагати дітям. Для цього залучаємо спонсорів. Протягом двох років займаємося допомогою Глинському дитячому будинку».
 
За словами Андрія, вони надали фінансової допомоги на суму 140 тисяч у. о. «Коли ми туди вперше приїхали, там взагалі було жахливе становище, крапала вода зі стелі, не було ніяких комунікацій. Ми здійснили комплексні ремонтні роботи, полагодили дах. Тепер у кожному будинку окреме водопостачання й опалення. Ми завезли різне обладнання. Наші діти перебувають у значно кращих умовах, ніж в інших дитбудинках України. Ми вже два роки з ними співпрацюємо, добре знаємо керівництво і кожну дитину». Зараз ініціативна група волонтерів має на меті втілити в життя програму «Україна – країна майстрів». Ідея програми – навчити вихованців дитячого будинку початків професії і по закінченню школи допомогти влаштуватися на роботу.
 
 
На думку Андрія Ярмоленка, те, що показав СТБ - «якась нісенітниця». «Нам вони відповіли, що вони сюжет зробили, а решта їх не цікавить. А якщо щось не так, і ми доведемо це в суді, то вони будуть відповідати», – сказав він.
 
Головна мета волонтерів не воювати з журналістами СТБ, а дати їм зрозуміти, що не можна вбивати у людей віру в позитивні наслідки допомоги знедоленим дітям. «Не потрібно губити позитивний настрій і емоції. Тому ми хочемо 1 червня – в День захисту дітей – зробити публічне звернення до депутатів і ЗМІ, до Пінчука. Ми не один рік переконуємо громадськість, що треба допомагати дітям. Це не повинна бути одноразова допомога. Деякі депутати привезуть до дитячого будинку один-два телевізори і думають, що вони врятували всю Україну. Так і журналісти – зроблять сюжет про те, що все погано, тому що все погано. Канал можна зрозуміти, йому потрібні рейтинги, але нехай вони їх роблять не на дітях». Тепер Андрій Ярмоленко ставить під сумнів і решту сюжетів «За вікнами». За його словами, постраждати могли герої й інших сюжетів.
 
26 травня продовження цієї теми у черговій програмі «За Вікнами», як зазначали Богдан Кутєпов та Наталя Франчук, чомусь не було. «Мабуть таки дійшли волонтери до Пінчука», – вирішила я.
 

Наступного дня ми поцікавилися у заступника голови правління з питань інформаційного мовлення Олексія Мустафіна, чому не вийшов заявлений сюжет, який мав розповісти про результати службового розслідування. Він запевнив «ТК», що «продовження обов’язково буде».

 

 

«ТК» отримала офіційний коментар від телеканалу СТБ щодо цього матеріалу:
 
- Главная задача программы «За Вікнами» - привлекать внимание общества к его, общества, проблемам. Каждый ребенок, независимо от того, вундеркинд он или нет, имеет право на дом и любовь тех, кому он доверился. И право на защиту от жестокости  взрослых. Вопрос доверия – одна из ключевых проблем благотворительности. Репутация людей, которые работают с детьми и претендуют на помощь спонсора, должна быть безупречной.
 
К сожалению, волонтеры из «Лидерской программы 83-Киев» (письмо от этой группы за подписью Андрея Ярмоленко цитируется в материале Светланы Остапы «Інший бік розслідувальної журналістики») восприняли сюжет о жестокости в детдоме как личное оскорбление и клевету на дело помощи детдому. 
 
Сумма, вложенная спонсорами в развитие Глинского детского дома за несколько лет - 140 тыс. долларов – вызывает только уважение и восхищение огромной работой, которую сделала волонтерская группа. Однако,  это вовсе не отрицает наличия доказанных фактов нарушения прав детей. Служебное расследование, проведенное областным управлением образования, подтвердило факты избиения и насильственного «пострига» детей, более того, управление признало работу школы неудовлетворительной.
 
Телеканал СТБ, как и обещал, вернется еще раз к этой теме в одной из ближайших выпусков программы «За Вікнами».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
40999
Читайте також
22.10.2008 13:03
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
23 263
10.05.2008 16:53
Світлана Остапа
33 675
25.04.2008 16:04
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
13 645
04.04.2008 15:06
Николай Рашеев
, для «Детектор медіа»
25 676
02.04.2008 18:25
Виктория Гранина
, для «Детектор медіа»
8 722
21.03.2008 16:27
Борис Бахтєєв
,для «Детектор медіа»
14 863
15.01.2008 13:25
Мустафа Найем
для «Детектор медіа»
32 336
Коментарі
49
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Андрей Ярмоленко
5802 дн. тому
2 insider мы не крутые и некогда не стремимся выставлять себя круче других. еще раз повторюсь что еслибы не сюжет то вы бы сидели в своем кресле и нас не знали в своих розовых очах. а так приходится добиваться правды. время покажет кто прав. может до вас дойдет (я надеюсь) что от того кто кого на место поставит детям легче не станет. я в очередной раз призываю к объективности. а защищаем мы друг друга также как бы вы защищали своих родных и близких людей, друзей. и из сложившийся ситуации нужно искать выход который пойдет на пользу детям. а сейчас есть неадекватная реакция общественности уже есть отказы спонсоров помогать детям так как люди доверяют журналистам пусть даже их сообщения и необъективны. и от такой работы страдают не те кто виноват в нарушениях а непосредственно дети, сюжеты недальновидны и зачастую не учитывают всех возможных последствий. наказали выгнали виновных а клеймо на детском доме остается и журналисты не "парятся" по поводу того чтобы восстанавливать репутацию.
insider
5802 дн. тому
до речі, переглягув коментарі - ЛПшніки навіть тут свої принципи втілюють - масований потім односторонніх коментів, підтримка один одного. чуваки! в ви не пробували записати в Ротарі-клаб? там таких люблять:)))
insider
5802 дн. тому
а, Богдан, став їх на місце. роль цих лідерських груп - не просто благодійність, а такі собі мотиваційні тренінги. типу показати, які ми круті пацани і наскільки ми розкручуємо інших
Андрей Ярмоленко
5803 дн. тому
Лично готов вам рассказать про все что мы делаем.!
Детские дома, род-дома, очень много работы ведется по детской онкологии, проект по беспризорным детям............ спросите у своих друзей ЛПишников каждый вам расскажет очень много .
Только просьба ОБЪЕКТИВНО! рассказывать.
нам очень часто не хватает поддержки сми чтобы привлечь внимание общественности к решениям проблем.
мы очень много тратим сил на борьбу с бюрократами и чиновниками.
давайте объединятся и вместе делать мир лучше.
я с вами не воевать пришел хотя вы всячески пытаетесь меня (нас) унизить.
надеюсь на ваше благоразумие, и понимание.
Богдан Кутєпов
5803 дн. тому
Мої контакти - мобільний, домашній телефони, електронні адреси - є на моїх аккаунтах в "Одноклассниках.ру", "Вконтакте.ру", LiveJournal та инших соціальних мережах. Щоб дізнатися, чи зареєстрований я на тому чи іншому форумі - досить набрати в пошуку "kutiepov". Я ніде не реєструюся під псевдонімами, нікнеймами, ніде не ховаю справжнього прізвища. І ніде не ховаю особистої контактної інформації. Отже, не варто хизуватися ЛПівцями. Ви кажете "Посто не мешайте нам делать добро своими необъективными сюжетами." А я вам відповім: не заважайте своїм "добром" робити нам об'єктивні сюжети. А ми ще подивимось, наскільки ваші "соціальні програми та проекти" насправді соціальні. І всім про це розкажемо. Робота в нас, знаєте, така.
Андрей Ярмоленко
5803 дн. тому
Богдан как и большенство ваших сюжетов вы выбрали из всего объема информации - только самое плохое и заявляете как всегда про "объективность", а где хорошее?. Вы не спрашивали себя как я узнал ваши прямые контакты. Среди ваших знакомых, коллег и друзей :) десятки ЛПишников (так просто аббревиатура "Лидерские Программы"). поздравляю среди ваших знакомых, коллег и друзей десятки "придурков" которые делаю мир вокруг себя лучше. процентов 80 социальных программ и проектов были созданы нами. Посто не мешайте нам делать добро своими необъективными сюжетами.
Богдан Кутєпов
5803 дн. тому
Так от. Статечний і ввічливий Олександре Попов, тепер я починаю розуміти, що й до чого. Особливо, перечитавши ще раз Ваші аргументи: "колись ми всі проходили тренінг із особистого розвитку". Так от. Програма "За Вікнами" розслідувала діяльність багатьох таких "Тренінгів особистісного росту". Можете переглянути: http://stb.ua/e107_plugins/videotv/videoview.php?view.5165 Вважаю дискусію вичерпаною.
Андрей Ярмоленко
5803 дн. тому
снова забыл подписаться .
5803 дн. тому
2 єжабль. это не словоблудство это цель, которая позволит улучшить ситуацию, это наши действия. мы всеми правдами и неправдами запускаем проект "Украина страна мастерства". цель проекта развитие на базах детских домов мастерских и специальных учебных программ по профессиональному развитию детей. чтобы выйдя из детского дома дети имели профессию и могли устроится на работу. а на работу можно устроится, есть договоренности с предприятиями о заинтересованности в программе и заверения про намеренье трудоустраивать детей. Сам канал СТБ помогал нам с этим проектом еще 2 года назад, снимали рекламный ролик и пытались привлечь внимание общественности. Цель программы дать детям уверенность в завтрашнем дне цель в жизни и инструмент ее воплощения. Мы не возим "подачки" мы делаем все чтобы дать детям "удочку" для жизни. Даже профессиональный психолог не скажет вам что творится в душе у ребенка который знает что он никому не нужен что у него нет шансов получить образование.... а вы все сидя в мягких креслах и теплых квартирах - рассуждаете кто прав кто виноват. Мне доказывать ничего не надо я знаю к чему стремлюсь и чего добиваюсь я вижу результат своей работы и всех друзей. А ваше демагогия и полемика ничем не лучше депутатской ее результат также равен нулю. 2 Александр давайте без оскорблений в них нет никакого смысла. каждый всеравно останется при своем.
Александр Попов
5803 дн. тому
Флудилы, {CENSORED} свою оторвите и поедьте сами посмотрите, дети концерт подготовили, они хотят быть нужными!!! прятаться за клавиатурой и сопереживать - отличное занятие.
Да им и апельсины не нужны, дети ждут внимания, востребованности.
Александр Попов
5803 дн. тому
Богдан,твоя сучья формулировка " І якби не сюжет Франчук, їздили б ви туди з апельсинами довго-довго, а так би й не довідалися, що там відбувається." отражает поверхностное отношение к сути вопроса. Детей там 120 человек разной степени умственной отсталости и около 20 воспитателей с очень низкой зарплатой и домашними проблемами (если половозрелую девочку с пристрастием к спиртному и побегам побрить коротко, можно уберечь от необратимых последствий. Верьте в лучшее). Могут быть злоупотребления, и вместе с тем они влияют на детей таким образом и хотят им добра. Тебе выбирать, снимешь ты популистские сливки или подключишься к улучшению. Кстати, там дефицит оборудования в мастерских, дети могут получать навыки и профессию уже, соберитесь, СТБ, поставьте либо швейные машины либо токарные станки, список нужд в интернате есть. Апельсины кушай сам, поправляй здоровье, надеюсь характер у тебя улучшится и ты снова будешь способен совершить поступок! При всем при этом с уважением, Александр.
єжабль
5803 дн. тому
Андрей Ярмоленко, що за дурне словоблудство? До чого тут загальнонаціональна програма, якщо конкретних дітей ображають і б'ють?
Андрей Ярмоленко
5803 дн. тому
Богдан для вас ситуация очень проста и понятна. но на самом деле все во много порядков сложнее, и ваши простые рассуждения весьма поверхностны, что касается комиссии, я знаю, что расследование еще ведется, и я не знаю про результаты, какой комиссии вы говорите. Нам надо время на анализ ситуации. И в отличии от корреспондентов которые только говорят - мы принимаем меры. И еще раз повторю что ситуация намного сложнее с точки зрения понимания и анализа, нельзя так легко говорить "виновен", "не виновен". В своей работе мы сталкивались с случаями "расследование" которых занимало много времени и сил чтобы докопаться до истины и истина была очень далеко от поверхностного анализа. Можно долго бороться со следствиями проблемы, но это ничего не даст пока остается причина. А ее очень трудно найти. И нужны года кропотливой работы всей страны и общества, а не усилий 3-х десятков альтруистов или бригады журналистов. Нужно поднимать вопрос не про локальные действия а, про общенациональную программу. Но нашим политикам нет времени до этого. К сожалению, в нашей стране много таких "СТАЛИНОВ", когда власти всеми правдами и неправдами пытаются закрыть детские дома чтобы не портили статистику районов.. Про "вопрос детских домой" можно написать пару томов "войны и мир", только легче от этого никому не станет, это никому не надо.
Сталин
5803 дн. тому
ВСЕХ РАССТРЕЛЯТЬ!!!
Богдан Кутєпов
5803 дн. тому
Повторюю: "Служебное расследование, проведенное областным управлением образования, подтвердило факты избиения и насильственного «пострига» детей, более того, управление признало работу школы неудовлетворительной". І якби не сюжет Франчук, їздили б ви туди з апельсинами довго-довго, а так би й не довідалися, що там відбувається.
Богдан Кутєпов
5803 дн. тому
Зверніть увагу на кінець матеріалу Телекритики: "Сумма, вложенная спонсорами в развитие Глинского детского дома за несколько лет - 140 тыс. долларов – вызывает только уважение и восхищение огромной работой, которую сделала волонтерская группа. Однако, это вовсе не отрицает наличия доказанных фактов нарушения прав детей. Служебное расследование, проведенное областным управлением образования, подтвердило факты избиения и насильственного «пострига» детей, более того, управление признало работу школы неудовлетворительной. Телеканал СТБ, как и обещал, вернется еще раз к этой теме в одной из ближайших выпусков программы «За Вікнами». "
Андрей Ярмоленко
5803 дн. тому
Забыл подписаться в предыдущем сообщении :)
5803 дн. тому
да Богдан мы туда ездили без предупреждения и не раз. а год назад там небыло дорожек и асфальта и чистой одежды у детей небыло. нечего было красить и нечего одевать. сейчас есть и это сделали добрые люди и им за это огромное спасибо и низкий поклон. пафосные апельсины? возможно.... особенно когда дети их видят пару раз в год, по больше бы такого «пафоса». По поводу усыновить или удочерить я пока не планировал, семьи еще нет собственной, зато есть много людей, которые хотят и им приходится годами оббивать пороги чиновников, чтобы получить разрешение. Еслибы этот процесс был проще то проблема былабы значительно меньше..... Я призываю к тому чем сам занимаюсь, заниматься благотворительностью может каждый, от обычного студента кем я раньше был до руководителя средней компании кем я сейчас являюсь. Я тихо и спокойно занимаюсь этим уже больше 2-х лет и дальше буду. И не надо мне рекламы, пафоса, еслибы не сюжет никтобы и не знал про то что мы делаем и к чему стремимся. Богдан и все гости и участники мы можем долго заниматься словесным пон...м и страной советов только результат от этого "0" для детей. Прошу предлагать конкретные решения или предложения. нет времени тратить на болтовню.
зритель
5804 дн. тому
Ящик апельсинов, старая одежда... Фи, как мелко! Андрей, а ві не хотите усыновить или удочерить хотя бы одного ребенка из этого детского дома??? Или еще круче, запретить родителям бросать детей, потому что они отличаются от от общепринятых норм? Хотя, бросают ведь и здоровых... Всем запретить! Видите, как ситуацию можно довести до абсурда? Хватит считать, кто, что, сколько и зачем сделал для этих деток. У каждого, в конце концов, своя дорога в этой жизни. Главное, чтобы брошенным деткам хоть чуть-чуть стало лучше. И если их бить перестанут да транквилизаторами кормить - слава Богу! Вы ведь не знаете, сколько детей с легкой умственной от талостью в результате лечения превратилось в реальных идиотов! И вряд ли узнаете - такие секреты наши "врачи" умеют хранить.
Богдан Кутєпов
5804 дн. тому
Чудово. А готуються там, мабуть, аж з вівторка. Асфальт пофарбували, діток замість дрантя в чистеньке перевдягли. Андрію, скажіть, а ви пробували поїхати туди не лише без пафосних ящиків-апельсинів і духових оркестрів - а взагалі без попередження?
Андрей Ярмоленко
5804 дн. тому
Уважаемые журналисты. Наталья Франчук, Алексей Кутепов… Хотим вас пригласить поехать с нами в воскресенье в Глинский детский дом. (320 км. От Киева) Руководство детского дома и дети приглашали нас в гости, они готовят выступление по случаю праздника дня защиты детей. Также цель визита пообщаться с руководством интерната и детьми без скрытых камер, подсказок, открыто и честно. Обсудить существующую ситуацию как результат получить объективную картину. Ограничений в участниках нет! Поехать может каждый, кто хочет помочь детям. Канал СТБ мог бы выделить денег хотябы для нескольких ящиков апельсин для детей, которые сотрудники канала смогут лично раздать каждому ребенку. (всего 120 детей) Время сбора воскресенье 01.06.2008 в 8.00 возле выхода из метро Бориспольская . В 8.15 выезд. Подробности по телефону 8-067-4028125 С Уважением Андрей Ярмоленко.
Сергій Смальчук
5804 дн. тому
Для "Героя, "мля" без гонорару": Якщо Ви, одухотворьонний, думаєте, що гонорар плюс "лішніх 300 $" не можна заробляти у іншому місці (приміром, у тій же прес-службі когось з бідних політиків), то глибоко помиляєтесь. Хоча, Ви ж очевидно, в темі і точно знаєте, що на ТБ платять мільйони. А іноді навіть мільйони плюс "лішніх 300 $. Але ідея, насправді, класна. Дійсно, якого це дідька журналісти працюють за зарплатню? До речі, пропоную і Вам, хто б Ви не були, віднині працювати винятково на доброчинній основі. Приміром, якщо Ви репортер, подайте приклад. Можливо, я помилився і Ви двірник, так давайте будемо прибирати сміття на халяву, а санттехніки хай безкоштовно чистять від лайна каналізації. Яка різниця. Всі - так всі. І до дідька ті гонорари?!...
Чарльз
5804 дн. тому
...То чи стане ж тоді Вам ДУХУ...... вопрос не в наличии "духа" а в том, насколько вы нуждаетесь в лишних $300.))))))))) "герои", мля, на гонораре.
Андрей Ярмоленко
5804 дн. тому
Оксана в воскресенье мы в очередной раз едим в детский дом :) везем подарки, оборудование + хотим немного времени провести с детьми. Также хотим поговорить с ними сделать собственную оценку ситуации. По поводу аудита - если вы думаете что там ктото кудато чтото украл то можете поехать с нами и все увидеть собственными глазами. Куда что потрачено что сделано и где еще нужно работать... Воскресенье 8.00 метро Бориспольская.
Олексій Кутєпов ДЛЯ арес
5804 дн. тому
Шановна (ий) досла (ий) "арес", прОшу, змінюйте системну проблему! )) БУДЬ-ЛАСКА, - ДО СТАНКА! Монополії на професію ще ніхто не запровадив! Побачимо реакцію на ваші матеріали, скільки хвилин глядач протримається на сюжеті ДОСВІДЧЕНОЇ (-ОГО) розслідувача. Чи може ви вже журналіст (ка)? Тоді чому ж не підписуєтеся власним відомим ім'ям??? Соромно за слова відповідати? То чи стане ж тоді Вам ДУХУ провести гучне розслідування, наприклад, як журналістка СТБ? ... Ото ж бо й ВОНО! А нам молодим - вистачає сили і духу виводити на чисту воду тих пройдисвітів, які "ЗАЙМАЮТЬСЯ" "СЕРЙОЗНИМИ" "СПРАВАМИ".
Оксана
5804 дн. тому
Гм, а у меня этот скандал вызвал только одно предположение: кто-то очень не хочет, чтобы был проведен аудит того, куда потрачены спонсорские деньги...
2арес
5804 дн. тому
Железная логика. )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Возраст всегда был последним аргументом, когда нечего сказать.
Кутєпов старший
5804 дн. тому
Смальчук, впізнаю стиль)))
арес
5804 дн. тому
А проблема у тому, що журналісти у більшості в Україні за віком - ще діти. ТА і більшість і за досвідом теж. Тож і ставлення - відповідне. Чого оті діти до мене чіпляються? Я ж поважний (на) посадовець. ПРоблоема системна - до журналістів ставляться як до дітлахів які просто заважають своєю метушнею займатися серйозними справами.
Олена Солодовнікова
5805 дн. тому
Мене особисто дратують такі "наїзди" посадовців. Радій, що тебе не звільнили і швидко виправляйся, а не вступай в безтолкові дискусії. В Мінстерстві на такі сюжети тільки обажаються, і нічого не роблять(в більшості випадків). Якщо вже показали ваш черговий баг -- виправляйте його! Таким чином, як журналісти ми після таких сжетів отримуємо купу ворогів в депертаментах і міністерствах, і в рідкісних випадках, щось зсувається з мертвої точки. Ось це - пригнічує.....
Олексій Кутєпов
5805 дн. тому
Ах, так. Забувся підпис поставити...
5805 дн. тому
Я не захищаю брата, але... секундочку... А хто це взагалі вигадав таку нісенітницю, що основне завдання журналіста - безпосередньо у програмі давати конкретні РЕЦЕПТИ, шляхи вирішення проблеми і тут же братися їх утілювати і "ДОКИ, СТЕРВО, УСЕ НЕ ВИКОНАЄШ, СЮЖЕТУ В ЕФІРІ НЕ БУДЕ ?!?!? І будувати картину псевдодійсності, що, мовляв, усе в нашій країні так "чудово і весело"??? Що чиновникам тепер можна нарешті РОЗСЛАБИТИ свої... стегна, бо їхню роботу за них зроблять журналісти і волонтери? ТАКІ серії прагнуть побачити любителі "мильної опери" в ефірі??? І чому волонтери подумали, що мета сюжету - зганьбити їхній труд? А, можливо, матеріал якраз адресувався панові Павленку і його міністерству, яким МИ, шановні платники податків, щороку платимо величезні гроші (Прочитайте Закон "Про держбюджет"). А також пузатим товстосумам, які, можливо, нарешті перестануть дерибанити країну і зрозуміють, що в їхніх кишенях гроші тих дітей! Можливо, волонтери просто хотіли, щоб нарешті показали і їхню працю? Так, можна зрозуміти таке бажання. Але ж істинно цінується ТІЛЬКИ "добро заради добра", все решта - ПОКАЗУХА (але, зважте, я не стверджую, що волонтери займаються саме цим). Шановні, прокинтеся!!!!! ОЦЕ кажемо вам усім ми, журналісти. Хто має адекватний розум, не ляже спокійно спати після такого сюжету. Словом, не плодіть ілюзій і не кидайте праведної справи, якщо таку робите. Словом, дякую програмі "За вікнами" за правдиве викриття, а волонтерам за небайдужість. Даруйте за ПАФОС, припекло...
Сергій Смальчук
5805 дн. тому
Чомусь на думку прийшов Кен Кізі зі своїм "Польотом над гніздом зозулі"... Невже бідним "психам" так погано було у психлікарні? Тут тобі і терапія, тут тобі і лоботомія... Головне, все ж заради їхнього блага... А вони - "дурні" - того й не втямили...
ту што што
5805 дн. тому
сприйняття річ індивідуальна... кому на що мозоку вистачає. щиро співчуваю=(
што-што
5805 дн. тому
Леся Штогрин зробила реально класний сюжет про няньок. Плюс у неї губи дуже красиві.
леся штогрин
5805 дн. тому
Я щось не розумію... Хіба основне завдання облити когось брудом? ми ж типу за спільну справу?! в чому трабл? я теж можу писати слізливі тексти про дітей. Але я цього не роблю. Бо патетика зайва. Бо від "лиття" публічних сліз, опускання журналістів і возвишення власних подвигів - цим дітям краще не стане!! ніяк. Якщо ви допомагаєте цьому інтернату - прекрасно!!! честь і хвала....це ВАш подвиг і Ваша місія...яку я поважаю. та мені здається, ви не можете зрозуміти - є глобальніші проблеми за фінансову і матеріальну допомогу. Можна купити іграшки, але ними не дозволятимуть гратися. Це ставлення персоналу, яке грошима не зміниш!! Я теж можу ставити запитання - Ви хвалите персонал? ДЕ ВИ БУЛИ КОЛИ ДІВЧАТ СТРИГЛИ ПІД НУЛЬ???!! ЦЕ ж ФАКТ!!!!!! …але не в цьому мета. Просто треба глобальніше - психлікарня і транквілізатори - це НЕ ЛІКУВАННЯ!!!! Ви про це не думаєте? можете боротись проти цього?! Цей сюжет - був бодай СПРОБОЮ!!!! Чому така агресивна реакція? За що Ви боїтесь? Ніхто ж не применшував Ваших заслуг. Кожен допомагає як може – я знімаю сюжети, Ви збираєте гроші і їздите до дітей. Давайте пам»ятати, що у нас СПІЛЬНА МЕТА і не принижуватись. Добро не любить ницості.
5805 дн. тому
Богдан, я волнтер, который "наскоками " посещает этот детский дом. Прошу, не говорите, что Наталья провела болше времени в этом детском доме, нежели мы. Вы сейчас продолжаете сеять информацию, которая только у ВАС, рождается в голове. Вы встретились с волонтерами и говорили с ними о том, каким образом они помогают детям за 320 км от Киева????? Может этим опытом стоит поделиться и выиграют все: и дети, что живут без родителей и человек, что поделиться своей любовью и заботой. Ведь, что бы помочь этим деткам, не обязательно иметь большие деньги, у тебя в шкафу, могут висеть вещи, которые ты уже пару лет не носишь, в кладовке стоять баян, который почти новый, а выбросить жалко, нитки, книги и многое, многое другое. Им все надо. Поделись и ты сам почувствуешь, как вернется к тебе любовь. Богдан, так вам же не это интересно. Почему вы решили, что мы наскоками и оставляем деньги. Ну, как после этого, я могу верить вашей программе, если, вы не встретившись с нами, рассказываете каким образом мы все делаем. Если бы я могла помочь пол Украине, я бы это сделала, а так я могу помочь только маленькому островочку одиноких детских судеб и могу не одна, а благодаря добрым людям. Знаю точно, этот материал будут читать, те кто отозвался и отзывается на нашу просьбу помочь детям, мы продолжаем наше дело. И никогда и никто из нас не кричал на пол Украины, что мы ее спасаем. Почему вы говорите за нас? Просто моя позиция-мне не все равно, что происходит со мной рядом и если я могу помочь, я это делаю делами, я не могу по-другому. И нам было не просто завозить в этот дом за столько км стройматериалы и делать ремонты, и туалеты в корпусах, чтоб ночью детки не выходили на улицу, и крышу, чтоб с нее не капало, и асфальтировать дорожки, потому как дети ходили по старым дверям, которые были уложены на землю,компьютеры собирать по городу и перевозить туда, и книги собирать по домам , и музыкальные инструменты и закупать столярные инструменты и многое, многое другое. Это то, что мы сделали и делаем для этих деток и работы у нас еще очень много. Я про этот детский дом, коллектив, деток могу рассказывать много. Они мне дороги! Я очень уважаю ваш канал, людей которые на этом канале работают, сама, действительно, смотрю мно
Андрій Ярмоленко
5805 дн. тому
«Богдан Кутєпов А волонтери, певно, не в усьому обізнані. От треба було пожити тривалий час із цими дітьми, як це зробила під прикриттям наша журналістка Наталя Франчук. Може б і вони подивились на світ ширше.» Богдан мі дивимось на це значно ширше і вже дуже тривалий час, і не ремонти для нас головне або гроші, хочя і це дуже важливо. Для цих дітей важлива турбота і підтримка. Мі робимо все можливе щоб діти не почували себе «суспільним непотребом». А почували себе впевнено у майбутньому. А що робите ви Богдан ? Ви готові витратити свій власний час на те щоб зробити для конкретної дитини добро. І за це вам ніхто не заплатить а просто вирахують з зарплатні пропущені трудові години. Ви готові годинами, днями … роками. Ходити по різним інстанціям, службовцям, благодійникам ….. для того щоб отримати допомогу для дітей які не ваша далека рідня і навіть не знайомі…. Ви готові пробиватись через зневіру людей яку ви всіляко примножуєте своєю роботою. Ми раді що ви продовжуєте але прохання продовжувати робити все можливе щоб спонукати людей на доброчинність, на турботу та любов до дітей. В той час коли за вікном вашого теплого помешкання йде дощ і дме вітер є десь дитина в дитячому будинку де дме протяг и капає вода зі стелі . Дитина про яку забули всі, батьки, держава, та можновладці заклопотані передвиборчими перегонами.
анечка фройд
5805 дн. тому
Елена, с Вами трудно не согласиться, но все же. Я как зритель хочу видеть ПРАВДИВУЮ, ОБЪЕКТИВНУЮ трансляцию объекта репортажа. А не выуживание сенсации их шестого пальца средней ноги. Итог подобных "сенсаций" это, как правило, три невеселые вещи: непоправимый репутационный ущерб объекта материала прочно завоеванный имидж дешевки у канала и портаченные на разборки недели для всей съемочной группы. хорошо, хоть что тех кто причастен к этому...эээ ... репортажу. совесть не мучает. по вполне понятной причине отсутствия.
Ірина
5805 дн. тому
Я розумію, що дитячі будинки нашої країни, то є тема актуальна і що в дитячих будинках дітям не солодко, але дітей відправляють туди в крайніх випадках, коли розуміють, що дома їм ще гірше. Для чого в цій передачі піднімалась ця тема? Чи в ній дали відповіді на якісь актуальні питання, чи вирішили, як цього запобігти? Вилили негативну інформацію на будинок, розповіли, як все погано і які пагані люди працюють, ВСЕ. То є місія журналіста. А тепер, в останніх своїх розслідуваннях довести, що були праві, накопати ще бруду. Люди, Будинок то велика сім"я і напевно можуть бути різні випадки, як і в кожного у нас дома, але кожна інформація повинна використовуватись з цілью.Яка ціль цієї програми - зняти директора??????? Чи таким чином можливо привернути увагу до біди нашої країни? Ні, тільки до рейтингу програми. Волонтерам буде дуже тяжко шукати й далі гроші для цього будинку, а Держава на жаль допомогти в цьому питанні не може.
Елена
5805 дн. тому
(продолжение) Я просто призываю нести ответственность за свои действия. И отвечать за их последствия – в долгосрочном периоде. И если есть возможность, а у телеканалов она есть – ВЛИЯТЬ и ТВОРИТЬ созидательный продукт, вдохновлять телезрителей на созидательные действия и намерения, сеять идеи о том, что объединяет и созидает. И тогда гораздо проще будет разбираться с негативом быстро, переключая энергию в созидательное позитивное русло. И преумножать все то светлое и доброе, что есть вокруг :))) Всем любви, добра и понимания
Елена
5805 дн. тому
Богдан, Ирина, Глория, Кузьма, и все-все-все, Спасибо за неравнодушие и за проявление внимание к этому вопросу. Больно читать и саму статью, и комментарии, мне очень близок этот вопрос. И все же я скорее склонна согласиться с Глорией, что у КАЖДОЙ стороны есть свои веские доводы. Я бы повернула общение в другое русло. Наверняка большинство слышало о метафизическом законе, который говорит о том, если какому-то факту или явлению уделяется больше внимание, то это факт / явление усиливается. Почему из всего спектра возможных тем – ремонт в, казалось, Богом забытом интернате (который собирались закрывать 2 года назад из-за бедственного положения), девчушка-талант из средних классов этого интерната, которая потрясающе танцует (настоящий самородок, который мог бы прославить Украину, если бы она нашла поддержку известных танцевальных школ), девочки из старших классов, которые сами моделируют и шьют себе платья, что (факты) сделано директором и воспитателями на благо этих 118 деток, почему выбрана ТОЛЬКО эта тема? Интересовалась ли Наталья Франчук, а что хорошего, позитивного, созидательного есть на этом маленьком островке жизни? Во что верят эти детки, о чем они мечтают, что им нужно? Наверное, такие законы жанра либо конкретно этой передачи, акцентировать внимание только на этом? Либо приходится констатировать, что мы находимся на такой эволюционной ступеньки развития, когда резонанс у нас вызывает только НЕГАТИВ? Ну а что дальше? Что будет дальше после этого сюжета? Какие чувства вызовет, к чему побудит людей, смотрящих передачу? Испытать ужас, сказать себе «слава Богу, это где-то далеко, не со мной» и лечь спать? В стране, где тысячи бездомных детей, где государство и власть имущие тратят сотни миллионов на игры в перевыборах, вы считаете самым лучшим и правильным – продолжать множить эту грязь? Да, она есть, о ней нужно говорить и не замалчивать, ну а что СОЗДАВАТЬ??? Опра Винфри – спорная личность, миллиардерша, которая в Штатах сделала _модным_ помогать другим. Она сама создает БЛАГО_ТВОРИтельные проекты и вовлекает других людей в это. Ее сюжеты разные – и о бедах, и о победах, но последнего все же больше. Может, стоит помнить об этом? Я просто призываю нести ответстве
Глорія
5805 дн. тому
як не дивно, але у цьому протистоянні всі можуть мати рацію. Я вірю журналістам СТб, молодці, що ризикнули. Створені умови для перебування дітей - це добре, але спонсори можуть і не знати, що у їх відсутність робить директор. регіональні журналісти дійсно "пригодовані" владою і заабули про свою місію бути на сторожі, де треба. мінісімї взагалі нема справи до такого. у них на сайті - одні спортивні новини.ганьба.
2Ирина
5805 дн. тому
Судя по Вашему посту, Вы не особо разбираетесь в рейтингах)))
Iryna
5805 дн. тому
Богдан, я не знаю, нашли ли вы хоть одну копейку на то, чтобы помочь другим людям, но уверяю ВАС: "лишати гроши", это взгляд СТБ на вопрос, за которым стоит длительная работа многих людей. Попробуйте с журналистами СТБ заняться благотворительностью "под прикрытием" и узнаете, кто из власть имущих и сколько даст вашим журналистам на ремонты крыш, покупку унитазов в детские дома.Сюжет получится очень сенсационным :) СТБ пора признать, что добрых дел в мире значительно больше, чем "сенсаций", благодаря которым создаются мифические рейтинги, призванные впечатлить потенциальных рекламодателей.
скотникова
5805 дн. тому
Бачила сюжет. Навіть якби там звук був відсутній - від побаченого волосся дибом стає. Що там ще перекручувати?
кузьма
5805 дн. тому
да, за викнами молодцы
я
5805 дн. тому
Вірю Богдану!
Богдан Кутєпов
5805 дн. тому
"...як виявилося, у сумських журналістів зовсім інша думка, ніж у журналістів СТБ". Покажіть мені обласних журналістів, які, відвідавши заклад із місцевими чиновниками, потім готують критичний і справді об'єктивний матеріал не на їхню користь. Я знаю таких випадків небагато: "Аккерманські вісті" (Білгород-Дністровський), ще кілька видань у регіонах можуть собі це дозволити. Але це, радше, виняток із правил. Робота інвестигейтора невід'ємно пов'язана з контрверсіями. У кожному конфлікті є щонайменше дві опонентні сторони. І комусь із них може здатися, що інформація викривлена. Що ж, ми виважено готуємо кожен наш матеріал. Проблем із темами нема, в запасі кільканадцять сюжетів, тож в етер СТБ не виходить казна-що. А волонтери, певно, не в усьому обізнані. От треба було пожити тривалий час із цими дітьми, як це зробила під прикриттям наша журналістка Наталя Франчук. Може б і вони подивились на світ ширше. А не лише наскоками приїздили, лишали гроші, ремонтували приміщення - і вважали, що рятують пів-України. А ще ліпше - кожен має совісно виконувати свої обов'язки. Журналісти програми "За Вікнами" так і роблять. А ви?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду