Микола Савельєв: Хочу побачити Андрія Садового в суді

8 Травня 2008
42852
8 Травня 2008
12:35

Микола Савельєв: Хочу побачити Андрія Садового в суді

42852
Головний редактор львівської газети «Ратуша» Микола Савельєв відповів на коментар міського голови Львова Андрія Садового, в якому мер розтлумачує, як потрапив в антирейтинг «ворогів преси». Подаємо коментар Миколи Савельєва у повному обсязі:
Микола Савельєв: Хочу побачити Андрія Садового в суді

Щодо так званої заяви Андрія Садового про те, що внаслідок «змін, які ми пропонували здійснити в «Ратуші», один чоловік позбувався можливості «освоювати» по півмільйона бюджетних коштів на ЗМІ щороку», можу сказати – пан Садовий, очевидно, має на увазі мене. Міська рада постійно ховається за якимись обтічними формулюваннями. А мова йде про принциповий конфлікт. «Ми фінансуємо газету «Ратуша», а вона пише свої статті проти Львова», – каже Андрій Іванович. Хай він мені покаже хоч одну таку статтю! «Проти Львова» ми не написали жодної. Більшість наших публікацій – проти Андрія Садового і його оточення, проти корумпованості міської влади, проти розкрадання грошей певними структурами... На жодну з них не було реакції, окрім спроби мого незаконного звільнення (що це було незаконне звільнення, доведено судом), а також припинення фінансування газети.

 

Андрій Іванович – чоловік принциповий: він заявив, що не дасть на газету ні копійки, а коли ми почали голодування, підписав розпорядження про виділення 156 тис грн на «Ратушу», а вже через тиждень він підписав рішення сесії про 304 тис. грн… Якщо ти вважаєш, що ця газета незаконно отримує ці гроші, ти маєш право, як міський голова, не підписувати такі рішення, накласти вето на рішення сесії. Якщо ж підписуєш, то даєш ці гроші не просто так, а базуючись на чомусь. Оскільки ці суми були узгоджені депутатськими комісіями, їх виділення газеті є законним. А хто відповів за те, що «Ратушу» не фінансували, що у нас було відключене світло, газ, Інтернет, люди 5 місяців не отримував зарплати? Ніхто! Адже Андрій Іванович і вся його свита звикли не відповідати за свої дії та бездіяльність!

 

Якщо Андрій Іванович так дбає про економію бюджетних коштів, то з якої радості він поміняв ділянку міської(!) землі, про яку писали всі ЗМІ, на 10 новеньких автомобілів «Toyota» для міської ради? Чому він її не продав з аукціону, а гроші за неї не поклав до міської скарбниці, якщо він так дбає про інтереси міста?

 

Я вважаю, що багато вчинків Андрія Івановича – підлість. Спробую мотивувати свої слова: на одній з прес-конференцій він сказав: «Чого ви переживаєте за газету «Ратуша»? У нас є інформація, що там отримують зарплату в конвертах». А це вже – предмет для розгляду правоохоронних органів. Це брехня і наклеп з уст міського голови, і за це ми подали до суду. Мені б дуже хотілося побачити Садового чи когось з його представників в суді: нехай вони це доведуть!

 

А Президентові навіщо брехати? Андрій Іванович заявляє в пресі і перед Президентом, що всі проблемні питання навколо ділянки під стадіон до «Євро-2012» вирішено. Як же вони можуть бути вирішені, якщо мав розпочатися судовий процес щодо власне цієї ділянки? В Донецьку і Дніпропетровську Ющенко побував на стадіонах, а у Львові не пішов, бо нема там на що дивитися! Або якісь мудрі люди сказали Президентові про те, що Садовий його обдурює. Я вважаю, якби не Микола Кміть, то про підготовку до «Євро-2012» у Львові можна було б забути. Пригадуєте, що колись казав Садовий: мовляв, до мене в черзі стоять десятки інвесторів. Є з них хоч один?

 

Знаю дуже хороший анекдот про ворону, яка летіла в літаку і постійно ногою щось притоптувала. Її спитали, що вона робить, а вона каже – вимахуюсь. Ото і всі звірі почали робити, як вона, і, в результаті, відлетіло дно літака і він почав падати. Ворона їх питає, а ви що літати вмієте? Ні? А чого тоді вимахувались?

 

За два роки Садовий не дав жодної прес-конференції. Мене не цікавить тлумачення прес-служби Львівської міської ради, я хочу його очі в очі спитати, чи правда те, що написала газета «Коментарі», що в нього 10 млн доларів багатств? Неправда? Тоді хай пояснить, звідки має статки, хто керує його підприємствами, поки він працює бургомістром. Садовий не буде вічним мером, дасть Бог, його каденція закінчиться, якщо знов львів’яни «не лохануться». І чи тепер, чи в четвер, але ці питання йому таки поставлять. Заради інтересу – підніміть його передвиборчі обіцянки: на першій зустрічі з редакторами газет обіцяв кожні два тижні влаштовувати великі прес-конференції. Як виявилось, нема довкола чого їх влаштовувати, і мер пішов у тінь.

 

До речі, зв’язки Садового з бізнесом Києва і Донецька ні для кого не є секретом. Колись писали про те, що він був у Януковича в Іспанії, коли останній там лікувався. Замість відповіді Садового на такі закиди чомусь всі мали обмежитися відповіддю прес-служби міськради. Я не хочу слухати прес-службу! Бо, в разі чого, Садовий завжди може сказати, мовляв, це не я казав, це прес-служба помилилася, в неї й питайте.

 

А як можна мерові не піти у Львові на прес-конференцію, а на прямий ефір до Савіка Шустера? Невже там журналісти кращі, ніж ми? Напевно, ні. Річ в тому, що кожен фронт має бути гарно підготовлений, а саме в Шустера Садовий знає, про що його питатимуть, за дві-три доби до ефіру. Над цим працюють люди, які тягнуть Садового у велику політику.

 

Пригадуєте, була така потужна журналістська акція «Антируїна». Журналісти зібралися, заблокували трибуну, щоб спитати в Садового, хто допустив псевдореставрацію площі Ринок, через яку вона ледь не була зруйнована. Ох, сказав Садовий, зараз ми вам ого-го, як відповімо… Ця акція відбулася восени 2006 року, а зараз 2008 рік. Хто був покараний за цю руйнацію, за втоплену в бетоні львівську бруківку? Ніхто.

 

Більшість проблем, які виникають, Садовий просто заговорює. Це така тактика! Йому, як не дивно, все прощають депутати міськради, мовляв, Андрій Іванович нормальний пацан, ми з ним домовимося з багатьох питань.

 

До речі, мене також цікавить, на яких підставах фірмі «Епіцентр» надали земельну ділянку в кілька разів дешевше, ніж фірмі «Метро», хоча вони розташовані майже в одному місці? На яких підставах питання про виділення ділянки ТзОВ „Патриаком» на території Львівського мехсклозаводу пройшло без обговорення в депутатських комісіях, було винесено на сесію, і чому Садовий його лобіював? Що особисто він з того отримав? Чому дирекція з підготовки святкування 750-річчя Львова сиділа в приміщенні Львівської міськради, а Садовий потім заявив, що він не має до цієї громадської організації жодного відношення… Смішно, правда!? І всі сприймають це на хі-хі.

 

Або, чи бачили серйозні журналістські розслідування про те, звідки взявся бізнес Садового? Що таке «Галицькі інвестиції» і яка його роль у них? Кому були продані їхні акції?

 

Як кажуть, решта мільйонів можуть бути зароблені чесно, але перший мільйон обов’язково крадений. Так от мені хотілося б поговорити з Андрієм Івановичем про його перший мільйон. Бо ті всі байки, які він розказує, мовляв, я заробив, коли возив ваги, в Польщі стояв торгував ними… Насправді, вагами торгували сотні, а то й тисячі людей.

 

Мене цікавить, чому він не відповів на публікацію в «Суботній пошті» про перекидку грошей в «Галицьких інвестиціях», чому не було обурених виступів Андрія Івановича, коли кілька газет написали про 30 тис. грн з міського бюджету на двері для одної з львівських шкіл?

 

Також Садовий казав, що словаки реставрували вул. Словацького. Насправді, це робила одна луцька фірма. А яким чином вийшло так, що 1 м кв ремонту цієї дороги обійшовся місту в 232 долари? Люди добрі, та це ж золота дорога! Це явно відмивочна корупційна схема. Чому Марія Желіско, людина Садового, яка була до цього задіяна, раптом пішла на пенсію? А де кримінальні справи? Андрій Іванович казав, що буде відповідати за людей, яких привів.

 

Яке питання, крім ковзанки і фонтану, у Львові вирішено? Хочу нагадати, що вже пішов третій рік царювання Садового. А де 1 мільярд інвестицій, які мали прийти з Заходу? Нема їх, а дуже б хотілося. Андрію Івановичу його психологи чи психіатри (чи в кого він там консультується), очевидно, не радять виходити у прямий ефір, оскільки в дискусії з журналістами він слабкий, вже кілька разів проколовся. Наприклад, одного разу він сказав, що виставить каву людині, яка читає газету «Ратуша». І тут до нього несподівано почали дзвонити сотні людей і проситися на каву! Саме тому він боїться спілкування з людьми, адже знає свої слабі точки, а які не знає – йому підкажуть. Та, надіюсь, ще настане такий час, коли журналісти матимуть змогу попитати його вживу!

 

Довідка ЗІКу.

 

Після появи цього дивного рейтингу мені дзвонили багато знайомих і зі здивуванням питали, що це може означати. Я їм кажу: завжди, якщо не знаєте про що йдеться, то йдеться про гроші. Внаслідок тих змін, які ми пропонували здійснити в «Ратуші», один чоловік позбувався можливості «освоювати» по півмільйона бюджетних коштів на ЗМІ щороку. Натомість ці гроші мали розподілятись рівномірно між усіма виданнями Львова. От вам і причина усіх цих подій, – так 7 травня прокоментував ЗІКу своє «почесне» шосте місце у другому всеукраїнському антирейтингу «ворог преси» міський голова Львова Андрій Садовий.

 

За словами мера, на жаль, такі зміни щодо розподілу коштів не були підтримані сесією міської ради, і фінансування «Ратуші» продовжили.

 

«Хотів би я побачити, в якому ще місті світу міська рада фінансує газету, яка не лише не виконує для міста жодної функції, закладеної в статуті, але й друкує виключно негативну інформацію про місто, яке її годує. Мені шкода, що медіа-профспілка, яка складала цей рейтинг і яку я поважаю за її діяльність на захист свободи слова та журналістів, банально потрапила на гачок. В даному випадку мова не йде про стосунки влади з пресою, а про звичайне ефективне використання бюджетних грошей», – наголосив Андрій Садовий.

 

Варто зазначити, що цей коментар Андрія Садового надійшов від прес-служби Львівської міської ради одразу після того, як на сайті ЗІКу з’явилася новина про те, що пан Садовий не може прокоментувати, по-перше, чому його віднесли до першої десятки ворогів українських ЗМІ та, по-друге, своє місце у переліку мільйонерів Львівщини, звідки у мера взялися статки в 10 млн доларів США? (Оцінка тижневика «Коментарі»).

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
ЗІК
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
42852
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
вав
4244 дн. тому
просто садовий вміє заробляти гроші, а савельєв ні
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду