Експерти: Черновецький – у центрі уваги українських ЗМІ, а канали знов продаються «пакетами»

30 Квітня 2008
12270
30 Квітня 2008
16:05

Експерти: Черновецький – у центрі уваги українських ЗМІ, а канали знов продаються «пакетами»

12270
Експерти: Черновецький – у центрі уваги українських ЗМІ, а канали знов продаються «пакетами»
Найбільше уваги провідних телеканалів, друкованих ЗМІ, FM-станцій та інтернет-сайтів була присвячена чинному київському міському голові Леоніду Черновецькому. Про це повідомив голова комітету «Рівність можливостей» Олександр Чекмишев на прес-конференції «Вибори Київради і міра: рівність можливостей, маніпуляції, джинса», що відбулася 30 квітня 2008 року в інформаційній агенції «Інтерфакс-Україна».
 
За підсумками моніторингу центральних телеканалів і газет, радіо та інтернет-видань, який проводився 21-27 квітня асоціацією «Спільний простір» та комітетом «Рівність можливостей», виявилося, що основні обсяги ефірного часу, присвяченого темі виборів київського міського голови та депутатів міськради були переважно у нейтральній тональності. Зокрема Леоніда Черновецького нейтрально згадували удвічі більше, ніж усіх інших кандидатів разом узятих. Позитивно телеканали представили його ушестеро активніше за Олександра Турчинові. А ось негативні сюжети були переважно про Віталія Кличка. Такі ж результати і щодо представлення кандидатів до Київради. Абсолютним лідером був Блок Леоніда Чернівецького, його представляли у сто разів активніше, ніж «Нашу Україну». А лідером негативу були БЮТ та блок Віталія Кличка.
 
Об’єктом моніторингу були такі телепрограми: «ТСН» та «ТСН. Підсумки» («1+1»), «Новини» (Перший національний), «Факти», «Факти з Оксаною Соколовою» (ICTV), «Вчасно» НТН, «События», «События недели» (ТРК «Україна»), «Подробности» та «Подробности недели» («Інтер»), «Час новин» (5-й канал), «Новини» («Сіті»), «Новини» та «Новини-тижневик» (ТРК «Київ»), «Вікна-новини» (СТБ), «Репортер» (Новий канал).
 
Подібно до телебачення висвітлювали вибори й FM-станції (радіо «Київ FM», «Ера», «Народне радіо», «Русское радио «Украина», «Ренесанс», «Бізнес-радіо»).
 
Преса порівняно з телебаченням та радіо була поляризованішою у симпатіях. Знову лідером позитиву був Леонід Черновецький. А лідерами негативу майже з однаковими обсягами газетної площі стали: Віталій Кличко, Олександр Турчинов та Леонід Черновецький. Експерти аналізували «Вечірній Київ», «Газету по-київськи», «Газету по-українськи», «Дзеркало тижня», «Сегодня», «Україну молоду», «Факты и комментарии», «Хрещатик». «Дивно виглядає, коли такі поважні видання, як «Факты» і «Сегодня» передруковують дослівно матеріал газети «Хрещатик». Зрозуміло, що тут не обійшлося без фінансового чинника», – заявив Олександр Чекмишев.
 
Інтернет-видання були найбільш критичними та поляризованими. Тут абсолютним лідером за обсягами негативної інформації став Леонід Черновецький, позитивної – Олександр Турчинов, Віталій Кличко та Леонід Черновецький. Моніторилися сайти «Українська правда», «Кореспондент», «Главред-столиця», «Обоз-кияни», «Pro.UA», «Обком».
 
«Якщо на попередніх виборах ми моніторили загальнонаціональні ЗМІ, то цього разу охопили також і муніципальні. Щодо останніх, то не можна говорити навіть про приблизний баланс. Це мені нагадує ситуацію 2004 року, коли Янукович був у 200 разів більше представлений на телебаченні, ніж Ющенко. Стилістика матеріалів у муніципальних ЗМІ подібна до виборів 2004 року. Таке враження, що зараз у виборчих штабах працюють ті ж люди, що й тоді. Величезні кошти витрачаються на пряму рекламу та джинсу, за нашими даними, до 100 тисяч доларів», – повідомив Олександр Чекмишев. За його словами, загальнонаціональні телеканали продають свої послуги «пакетом», до якого входять позитивні сюжети в новинах, запрошення до студії, розлогі підводки до сюжетів і «правильно» розставлені акценти. Такий пакет, за наявною у пана Чекмишева інформацією, коштує від 2 до 5 млн. доларів.
 
На прес-конференції також були оприлюднені результати моніторингу прихованої політичної реклами, прозорості комунікації між гілками влади, конституційного процесу і суперечності між українськими регіонами, з якими можна докладніше ознайомитися на сайті  http://prostir-monitor.org.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12270
Коментарі
8
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Во дает...
5830 дн. тому
Это ахметовские подстилки "Факты" и "Сегодня" - уважаемые издания? Ну, АФФТАР ЖЖОТ... Да они выполнят команду Ринутушки - всеми силами спасать Космоса. Потому что всем киевлянам понятно: если все будет хоть сколько-нибудь объективно, Кличко побеждает с большим отрывом.. И вся эта блядская космическо-СКМмовская свора будет поганой метлой выброшена из Киева.
я
5831 дн. тому
Ну независимо от того, кого показівают по телевизору - я все равно за Кличко
dolfin
5831 дн. тому
DimOK, karabas Вот не надо нам пасторов. Хватит. За Турчинова хоть бы 2 процента проголосовали - и то верноподданые Юлькины. опозрится он и даст возможность Космосу у власти остаться.Если Юлька умная - она снимет его в пользу Кличко.
Avantyrist
5831 дн. тому
А я за Кличко буду голосовать, давно уже пора порядок в киеве навести. А то клан Черновецкого уже корнями врос в свои кресла и вовсю пользуется "добром киевским"
Lola
5831 дн. тому
Ну и толку от этой рекламы, киевляне давно свой выбор сделали. А от Черновецкого сейчас уже просто тошнит, везде его морду показывают
Киянин
5831 дн. тому
Ну правильно, бо Черновецький зкупив все телебачення наперед і гроші мішками завозив на телеканали
DimOK
5832 дн. тому
Турчинов? Нам не нужен розумный мэр))) Лёнька хоть смешной! НАша семья не за горилл и не "Медведевых" Тимошенко! Мы за ЛЁЁЁЁНЬКУ))))))
karabas
5832 дн. тому
вокруг черновецкого ажиотаж, как был вокруг омели - все уверены, что он пройдет. а мэром будет турчинов. киевляне своевольничать любят )))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду