«Інтер» і ТРК «Київ» отримали попередження від Нацради

23 Квітня 2008
22140
23 Квітня 2008
13:28

«Інтер» і ТРК «Київ» отримали попередження від Нацради

22140
«Інтер» і ТРК «Київ» отримали попередження від Нацради
23 квітня на засіданні Національної ради з питань телебачення та радіомовлення було розглянуто питання про результати позапланової перевірки загальнонаціональних телекомпаній «Інтер»,  «1+1», НТН, «Україна» і Новий канал, а також муніципального телеканал «Київ».
 
Винесено рішення про попередження телеканалам «Інтер» та ТРК «Київ». Решті телеканалів результати перевірки Нацрада запропонувала взяти до відома, а також вказати керівникам на виявлені ознаки порушення. Спільна ознака порушень для телекомпанії – це порушення  статті 10 закону «Про телебачення та радіомовлення України» (дублювання та озвучення програм українською мовою). 
 
До телеканалу «Інтер», за словами першого заступника голови Нацради Ігоря Куруса, який доповідав із цього питання, основна претензія стосувалась порушення балансу за мовою (за 4 дні перевірки показник коливався від 42-60% української мови в ефірі, тим часом як закон «Про телебачення та радіомовлення» регламентує  75% української в ефірі загальнонаціональних мовників). Також, за словами пана Куруса, «Інтер» самочинно змінив умови ліцензії і не виконував жанрового розподілу програм, передбаченого програмною концепцією каналу».  
 
Відповідаючи на запитання членів Нацради  голова правління  АТЗТ «Українська незалежна ТВ-корпорація» («Інтер») Сергій Созановський заявив, що кінопоказ регламентується не Законом «Про телебачення та радіомовлення», а Законом «Про кінематографію».
 
«На нашу думку, з урахуванням субтитрування, рекомендованого в законі «Про кінематографію», у нас 90% української мови в ефірі», - наголосив він. 
 
Натомість члени Нацради, а також народний депутат Юрій Стець (фракція «НУ-НС»), який був присутній на засіданні Нацради, вказували на те, що  телеканал «Інтер» не є кінотеатром, а відтак на нього розповсюджується не дія Закону «Про кінематографію», а дія закону «Про телебачення та радіомовлення», що регламентує демонстрацію фільмів на телебаченні.
 
Що ж до ТРК «Київ», то, як зауважив заступник голови Нацради Юрій Плаксюк, ця телекомпанія отримувала ліцензію згідно з законом «Про столицю», але виконує цей закон приблизно на 30%. До того ж, на засіданні Нацради згадувалась програма цієї телекомпанії  «Бізнес-ситуація», у якій  ішлося про корумпованість Національної ради. На пряме запитання членів Нацради чи може телекомпанія або підтвердити інформацію, показану в ефірі, або надати її спростування, як того вимагає закон, керівник телекомпанії Дмитро Джангіров наголосив на тому, що він не знає, про яку програму та інформацію йдеться, і  пообіцяв розібратись із цим питанням.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22140
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
юрист
5835 дн. тому
Дебилы из Нацрады не читали Закон «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», где сказано о порядке проведения внеплановых проверок, который они нарушили, а в ст7п7 « На підставі акта, який складено за результатами здійснення планового заходу, в ході якого виявлено порушення вимог законодавства, протягом п'яти робочих днів з дня завершення заходу складається припис, розпорядження або інший розпорядчий документ про усунення порушень, виявлених під час здійснення заходу. Что поделаешь, Законов они не читают.
Бусинка
5838 дн. тому
ТРК "Киев" никому не нужен. Мальчики из окружения Лёни не способны понять, зачем вкладывать деньги в медиа-ресурс. У Дениски Басика и розовощекого Лесика в этом смысле пазлы в головушках не сходятся. Они дорвались до земли и им хорошо. Надо спокойно закрыть этот Дом престарелых и отдать частоту тем, кто в этом что-то смыслит. Не мучайте народ, пенсионерам тяжело ходить на работу. Там 200 человек, они все хотят на Байковое. Ну, в крайнем случае, в колумбарий на Берковцы.
Хома
5840 дн. тому
Гонить геть Джангірових та Бектурсунових і Щастя Україні !
Баба Яга
5840 дн. тому
Вітаємо вчасне включення Ваньок-встаньок. Гризніть деревини...
WSG
5840 дн. тому
Найближчим часом ситуація нормалізується. За трк Київ кинуть кусочок зелі нацрадівцям, а на Інтері вестимуть Падробносі ті ж самі диктори
Гы
5840 дн. тому
Джангиров бусинка
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду