Комітет з питань свободи слова надіслав Нацраді рекомендації щодо її мовної політики (+текст)

18 Квітня 2008
22361
18 Квітня 2008
17:14

Комітет з питань свободи слова надіслав Нацраді рекомендації щодо її мовної політики (+текст)

22361
Комітет з питань свободи слова надіслав Нацраді рекомендації щодо її мовної політики (+текст)
Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації склав та надіслав до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення рекомендації щодо приведення у відповідність із чинним законодавством підзаконних нормативно-правових актів Національної ради. Документ розроблено відповідно до рішення, прийнятого під час засідання комітету 16 квітня за участю топ-менеджерів всеукраїнських телеканалів.
 
«Нацрада, встановивши відмінні від вимог чинного законодавства нормативи обсягів мовлення українською мовою, на нашу думку, грубо порушила Конституцію і чинне законодавство, оскільки, відповідно до Основного Закону, застосування мов визначається законом (ст. 10 Конституції України), і виключно законами України має визначатись порядок застосування мов (ст. 92 Конституції України)», - йдеться у тексті рекомендацій.
 
Таким чином, ідеться далі у документі, запровадивши відмінні нормативи, аніж ті, що передбачені Законом України «Про телебачення і радіомовлення», Нацрада вийшла за межі своєї компетенції і перебрала на себе повноваження Верховної Ради України, яка, відповідно до Конституції, має виключне право визначати порядок застосування мов у певних сферах суспільного життя, встановлювати певні обмеження, визначати інші особливості функціонування мов в Україні.
 
Відтак, комітет рекомендує скасувати рекомендації Нацради щодо поетапного збільшення української мови на телебаченні і квотування прайм-тайму, і повернутися до визначеної в законі норми про те, що відсоток української мови на телебаченні має становити «не менше 75%» загальнодобового мовлення. «Оскільки Нацрада зобов’язана керуватись у своїй діяльності чинним законодавством, і, зокрема, дотримуватися принципу законності, як це і передбачено ст.ст. 2, 3 Закону України «Про Національну Раду з питань телебачення і радіомовлення», рішення про затвердження нової редакції Рекомендацій необхідно скасувати, а самі Рекомендації привести у відповідність до Конституції, законодавства та чинних міжнародних договорів України», - рекомендують депутати.
 
Варто відзначити, що рекомендації комітету частково перегукуються із позицією галузевих громадських організацій, зокрема Індустріального телевізійного комітету (ІТК) та Незалежної асоціації мовників (НАМ).
 
Також у зазначеному документі ідеться про трактування Нацрадою поняття «національний аудіовізуальний продукт»: «Неприпустимо, на нашу думку, при оцінці діяльності ТРО вимоги Закону щодо «50 відсотків національного аудіовізуальний продукту або музичних творів українських авторів чи виконавців» тлумачити довільно, і, окрім законної вимоги «50 відсотків у загальному обсязі мовлення» програм, фільмів, аудіовізуальних творів, вироблених фізичними або юридичними особами України – національний аудіовізуальний продукт, ставити додаткову вимогу – українська мова національного аудіовізуального продукту. Зазначимо, що єдиним критерієм віднесення аудіовізуального продукту до національного, згідно із Законом України «Про телебачення і радіомовлення», є вироблення такого продукту фізичними або юридичними особами України».
 
Як повідомила «ТК» народний депутат України Олена Бондаренко, не підписали ці рекомендації троє членів комітету -  Андрій Шевченко, Юрій Стець та Святослав Вакарчук. Документ із дев’ятьма підписами членів комітету уже переданий до Нацради.
 
Повний текст рекомендацій дивіться тут.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22361
Коментарі
13
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Галл
5846 дн. тому
Панове хохли, за 17 років т. зв. "незалежності" Ви вже задовбали нас, галичан, своїм жлобством. Розумнішим із нас вже давно ясно, як Божий день, що перебування "несовкової" України (тобто тієї, де до 1939 р. не було "совка") у складі соборної Хохляндії призвело до деградації першої й оскаженіння другої щодо клятих галіцменів і бандерлогів, які заважають міцно спати у колгоспі "Тихе життя" (Єслі нєту вади в кранє, вінавати галічянє). Коли це усвідомлення дійде й до решти, будьте спокійні - довго ми тут з вами не затримаємося. А ви спіть спокійно - тоді ні НАТО, ні ЄС вам не загрожуватимуть.
Алексей
5846 дн. тому
Галичан вслед за их историческими предками накуй... А у нас ДЕМОКРАТИЯ - поэтому я БУДУ ГОВОРИТЬ ПО-РУССКИ! А уж раз у нас еще и языковую европейскую Хартию ратифицировали - "тоді, вилупки, хоча б читати треба, що підписували", то есть, говоря по-русски, если вы прикинетесь шлангом "я не розумію москальскою", то пригласите СЕБЕ переводчика ...
галичан в Галлию!
5847 дн. тому
Русские у себя дома, в Малороссии. Это галичан нужно выпроваживать, пока гуманными способами, дальше посмотрим, не перестанут свой нацизм гнуть - получат силовой вариант.
Олег
5848 дн. тому
Россия зовёт! Родина ждёт! Русский человек, Родина тебя зовёт! Пришло время тебе и твоей семье возвращаться на свою благословенную историческую Родину – Российскую Федерацию. Ты нужен России! Возвращайся скорей! Указом Президента Российской Федерации Владимира Владимировича Путина от 22 июня 2006 года № 637 «О мерах по оказанию содействия добровольному переселению в Российскую Федерацию соотечественников, проживающих за рубежом» это стало возможным. Правительство РФ гарантирует моральную и существенную материальную помощь, возможность приобрести жильё в случае Вашего решения в пользу переселения в Россию. Это Ваш реальный шанс обрести свою Родину и помочь ей в её построении великой и могущественной. Зачем жить в нищете и быть невостребованным на чужой земле? Нужно возвращаться и быть русским на русской земле. По вопросам переселения из Украины в РФ обращайтесь: Киев – Чрезвычайный и полномочный посол России в Украине: канцелярия, телефон +380 (44) 244-09-61, 244-09-63, 244-09-67
галичан в Галлию!
5848 дн. тому
Для прогресса в области медиа Нацрада не нужна кактегорически. А для Руслана и ему подобных национал-шизоидов нужно просто напечатать корочек "член Нацрады" и "начальник громодянства Украины", госзаказом, раздать им и пусть себе упиваются своим идиотизмом.
Руслан
5848 дн. тому
таких виродків як "" вы шо? "" за їхні вислови треба позбавляти громадянства України, і не допускати в чат, як класичний хамсько-російський неадекват...
Руслан
5848 дн. тому
ПІДТРИМУЮ НАЦРАДУ НА 100% ПРОПЛАЧЕНИЙ КОМІТЕТ ВРУ - РОЗПУСТИТИ !!!
5849 дн. тому
Самое интерестное, что этот же Комитет утвердил отчет нацрады. Хоть раз отправте Нацраду на Верховну пусть позвитуют.
вы шо?
5850 дн. тому
Ребята, ну вы даете..... Почему Шева не подписал? Ну он же не Павлик Морозов...Как же он против бати родного подпишет? Вакарчук? Так у него ж папа-министр укрмову в крымские ВУЗы(пардон, у виші) чуть ли не молотком вбивает.... Стець? Ну..... Стець просто п....ць..... Не подписал, потому шо он Стець.....Стець - это не амилия, это - диагноз.
5850 дн. тому
я теж вважаю, що Нацраду вже слід ставити на місце. давно не було такого "безпредельного" складу Нацради.
5850 дн. тому
цілком справедливий лист комітету. не дивно що його підписала більшість депутатів
наблюдатель
5850 дн. тому
не подписали потому, что считают, что нацрада может делать все что угодно и ей за это ничего не будет!!!
мазер
5850 дн. тому
Почему остальные не подписали????
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду