Сексу там не буде. «Жорстокість» – назва другої частини документальної стрічки Юрка Покальчука «Зона особливої уваги»

18 Квітня 2008
41004
18 Квітня 2008
10:32

Сексу там не буде. «Жорстокість» – назва другої частини документальної стрічки Юрка Покальчука «Зона особливої уваги»

41004
Сексу там не буде. «Жорстокість» – назва другої частини документальної стрічки Юрка Покальчука «Зона особливої уваги»
В івано-франківському кафе-клубі “Химера” відомий український письменник Юрко Покальчук презентував свій фільм під назвою “Зона особливої уваги”. За словами автора, фільм є цілком і повністю документальним, заснованим на реальних подіях. Як сказав Юрко Покальчук, показ фільму вже викликав чималий резонанс. До слова, 32-річний режисер цього фільму несподівано помер у грудні минулого року від інфаркту, а попереду мали бути знімки другої частини цього фільму.
 
Перед показом фільму у Івано-Франківську, Юрко Покальчук погодився відповісти на запитання кореспондента ЗІКу. Зокрема, чому перша частина його фільму має назву “Жорстокість”?
 
– Багато про фільм говорити не хочу, його треба подивитись. Проте, скажу, що фільм складається з трьох частин. Перша частина називається “Жорстокість”. Чому саме так? Я сам задавав героям свого фільму – пацанам з зони це питання... Друга частина називається “Секс”, оскільки пацани у ній говорять про те, на скільки негативно впливає ранній секс на підлітка, який соціально незрілий, психологічно неготовий, але в його свідомості є що «він вже»… Третя частина називається «Любов». Ідея тут була така: один хлопець з зони колись мені сказав: «Ви знаєте, дядя Юра, найбільше в житті мені бракувало ніжності…».
 
– Минулого року ви видали книгу на схожу тематику під назвою «Хулігани». Що було первинним – ідея книги чи фільму?
 
– Звичайно, спочатку була книга. Вона великою мірою складається з творів оцих пацанів, де вони самі пишуть про себе і своє життя. Я їм кажу не треба писати віршів. Напиши, чого ти потрапив у тюрму, що тебе змотивувало до злочину. І в деяких випадках пишуть дуже добре. Інколи і не можуть написати. Пишуть щось на зразок от я хотів то, потім ми там щось вкрали, потім напилися, потім... А подекуди є талановиті хлопці: один просто письменник!
 
І я дуже давно думав про те, щоб написати про це все. Так виникла структура і я написав книжку. На основі цієї книжки написав художній сценарій, який уже прийнятий. Він називається «Педагогічна проза». У певному змісті це трошки «антимакаренко». Створився він випадково. Я сидів колись до ночі за комп’ютером, а лівою рукою клацав каналами. І десь о першій ночі натрапив на фільм, здається, 58-го року «Педагогічна поема». Подумав, цікаво, як це вони там показали колонію.
 
Мені ж було цікаво подивитись на це іншими очима. Потім я задумався над тим, щоб зробити такий собі рімейк, як зараз модно. Зробити за Макаренком, але трохи по-новому.
 
– Отже, за вашим сценарієм незабаром зніматимуть кінострічку?
 
– Я до цього і веду. Проте, спочатку була саме ідея рімейку. Але потім, коли вже говорив з телевізійниками, є така російсько-українська компанія «Медіа Україна», то вони загорілися і сказали, не треба нам Макаренка, давай наскрізний сценарій свій з героями обох повістей книги. Ясно, що сексу там не буде, бо фільм не про те. Але і Зайчик, і всі четверо пацанів, які фігурують там у другій частині повісті, вони будуть (у фільмі) під тими самими іменами. Тому мені не треба було вигадувати героїв, я їх вже знав. Хоча вони не є зовсім реальними. Тобто герої то реальні, але я там дещо домальовував…
 
– Яким ви бачите майбутній фільм?
 
– Фільм розрахований десь на п’ятнадцять серій. Це буде телевізійний серіал. Робив я його за ідеєю фільму “Кадети”, але у підзаголовку фільму обов’язково буде, що він зроблений на основі повістей з моєї книги “Хулігани”.
 
– На коли заплановані зйомки?
 
– Мабуть десь влітку цього року. Оскільки зараз компанія, що буде знімати фільм, зв’язується з московською кіностудією, де робився фільм “Ліквідація”. А питання про гроші на фільм вже вирішене.
 
– Коли можна очікувати виходу готового продукту на телеекрани?
 
– Думаю, що це буде восени. Тобто, коли закінчиться монтаж. В кінці цього року це буде точно.
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Наталя Вінничук, для ЗІК
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
41004
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду