Іванна Коберник: «Мета, “аби мене показували по телевізору”, мене не цікавить»

27 Березня 2008
17038
27 Березня 2008
12:46

Іванна Коберник: «Мета, “аби мене показували по телевізору”, мене не цікавить»

17038
Переставши бути обличчям каналу ICTV, Іванна Коберник не просто присвятила себе сім'ї. Телеведуча та журналіст на тренінгах для журналістів-початківців, бізнесменів і політиків вчить їх не боятися мікрофонів та камер.
Іванна Коберник: «Мета, “аби мене показували по телевізору”, мене не цікавить»

Ви влітку стали шеф-редактором “Свободи слова” і розглядали це як шанс до професійного зростання. Ваші сподівання щодо роботи в програмі виправдалися?

— Так, це був дуже цікавий і важливий для мене досвід — до того кухня ток-шоу здавалася мені чимось магічним, а тепер я знаю, як це робиться. Мені давно хотілося отримати досвід організаційної роботи, вийти за рамки новин, розширити своє коло спілкування — і я вдячна ІСТV, що така можливість була мені надана.

 

Що змусило вас піти з каналу?

— Ніхто не змушував — це було винятково моє рішення, що має цілий букет причин. Про всі я, звичайно ж, говорити не буду. Але одна з головних — час. Вісім років в новинах — великий термін. Мені хотілося змін. Я була готова змінюватися і розвиватися разом з новинами, але мої пропозиції не знаходили підтримки у керівництва. Тому я взяла тайм-аут, щоб почати новий шлях у своїй кар’єрі.

 

Які пропозиції роботи у нових проектах вам уже надходили?

— Говорити про пропозиції вважаю не цілком коректним, якщо якусь з них я прийму — про це одразу стане відомо. Були запрошення і на телебачення, і в сферу паблік рілейшенз, пропонували і посади прес-секретаря. Поки я хочу побути вдома, віддати борги синові і чоловікові, які мало бачили мене останні півроку — адже поєднувати “Свободу слова” і “Факти” було дуже непросто. Жінкам все-таки легше залишати роботу — вони йдуть не в нікуди, а в сім’ю — де вони справді потрібні, де приносять користь. Відчуття, що я більше не приношу користі, було одним з найважчих останнім часом в новинах ІСТV. Так, я відчувала переваги свого соціального статусу, до мене прислухалися, але я страждала від того, що ми можемо більше, а не робимо. Зараз я займаюся великим ремонтом нашого будинку, ходжу з сином в школу розвитку, нарешті маю час зустрітися з друзями, яких мені дуже не вистачало, поки я “жила” на роботі. І пишу в своє задоволення — декілька журналів і газет запропонували мені час від часу робити для них колонки.

 

Ви плануєте повернутися на телебачення чи зайнятися зовсім іншою діяльністю?

— Мета, “аби мене показували по телевізору”, мене не цікавить. Я хотіла б робити гостре ток-шоу, де б політика була не переливанням чогось смердючого з одного відра в інше, а демонструвався б справжній вплив влади на наше життя. Щоб соціальні теми були не просто окремими людськими історіями, а щоб показувалися системні причини, які призводять до болю і несправедливості. Адже те, що у нас часто називають “соціалкою” чи економікою, і є справжня політика. Але водночас, вже зараз в мене є цікава нетелевізійна справа. Мене неодноразово запрошували вести медіатренінги — як для журналістів і ведучих, так і для бізнесменів, менеджерів і політиків, які хочуть навчитися правильному спілкуванню з журналістами. Після звільнення з ІСТV мене запросили провести тренінг, а в результаті запропонували зробити цілий департамент тренінгів при успішному агентстві, оскільки на такі послуги великий попит. Я цим зараз захоплена. Це незабутнє відчуття — бачити, як в результаті твоєї роботи змінюються люди, в них зникає страх камери і мікрофона, вони перестають сприймати журналістів як ворогів і замовлених кілерів. Це мій внесок в боротьбу з “джинсою” — адже людина, яка вміє правильно спілкуватися з журналістами, не буде їм платити. Крім того, думаю, я могла б бути корисною в благодійних проектах.

 

Чого, на вашу думку, не вистачає новинним програмам в Україні?

— Не вистачає кваліфікованих журналістів, не вистачає дорогих репортерів (в сенсі репортерів з великою зарплатою). Адже як тільки людина набирається досвіду, контактів, знань, вона впирається в стелю репортерських зарплат і починає шукати редакторську або керівну роботу, щоб заробляти більше і жити краще. А репортер — це покликання, як хірург, чи слідчий, чи вчений. Людина повинна мати змогу бігати з камерою і ставити незручні запитання до пенсії, якщо це її покликання. Подивіться Бі-бі-сі або будь-який інший західний канал — сиві чоловіки і жінки роблять сюжети і прямі включення. Повірте, вони заробляють неоднаково з молодими хлопцями і дівчатками і нерідко більше за ведучих. Їм добре платять за те, що глядач їм довіряє, бо роботодавець цінує цю довіру. Не вистачає критичного погляду на життя, не вистачає людей, які б могли спілкуватися з владою на рівних. Я колись придумала для себе порівняння — хороший журналіст, редактор і ведучий повинен поєднувати в собі риси лікаря і нотаріуса — йому повинно бути небайдуже, до чого призведуть його дії, він має хотіти зробити світ кращим, але водночас зобов’язаний уважно і прискіпливо перевірити кожну букву в тій інформації, яку через нього хочуть повідомити громадськості.

 

Наталія Моденова, «Хрещатик»

Фото з сайту ICTV

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Наталія Моденова, «Хрещатик»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17038
Теги:
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
журналіст
5851 дн. тому
сильно сказала про стелю зарплат для журналістів. але в нашому медіа-просторі так вже давно. є одна гребінка, не більше не менше. і ні стаж, ні досвід роботи, ні кваліфікація босами каналів -не враховуються. є ставка як у всіх. от і працюй!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду