Звернення депутатів Чернівецької облради про позбавлення ліцензій чотирьох FM-станцій відкликано

24 Березня 2008
20516
24 Березня 2008
11:50

Звернення депутатів Чернівецької облради про позбавлення ліцензій чотирьох FM-станцій відкликано

20516
Звернення депутатів Чернівецької облради про позбавлення ліцензій чотирьох FM-станцій відкликано

Звернення депутатів Чернівецької обласної ради про позбавлення ліцензій чотирьох FM-станцій відкликав голова облради Іван Шилепницький. Це сталося після того, як йому була представлена відповідна документація про відсутність «спроби обману представником Нацради депутатів». Про це повідомив представник Нацради з питань телебачення та радіомовлення у Чернівецькій області Петро Шегда.

 

Петро Шегда вважає, що, дорікаючи буковинським FM-радіостанціям у недотриманні вимог ліцензій щодо наповнення ефіру українською музикою і вимагаючи позбавити такі станції ліцензій, депутати «поплутали» поняття «україномовний» та «національний» продукт.

 

За його словами, до національного продукту належать аудіовізуальні твори українських авторів чи виконавців, незалежно від мови. Національним продуктом є навіть твори російських митців, які скористалися послугами українських аранжувальників, композиторів, студій звукозапису. Він також звертає увагу на те, що обсяг музичних творів обчислюється не кількістю російських, українських чи англійських пісень, а їхньою тривалістю, що дозволяє отримати об’єктивну картину.

 

За словами Петра Шегди, офіційний моніторинг здійснюється впродовж 24 годин і все, що відбувається в ефірі радіостанції фіксується посекундно, його результати надсилають до Києва і їх завжди можна перевірити. Зокрема, за спеціальним дорученням Нацради на Буковині було здійснено моніторинг частот 102,4 та 105,0 МГц, на яких працюють радіостанції ТРК «Люкс FM» та «ТРК «НБМ-РЕТРО FM» (це національні телерадіокомпанії і формування їх ефірної сітки та підбір музичних творів відбувається в Києві). За даними моніторингу, зокрема, 24 грудня 2007 року загальний обсяг пісенних творів в ефірі радіо «Люкс FM» склав 16 год. 31 хв. 26 сек. З них національний аудіопродукт становив 31,44%, а україномовний - 11, 47%. Моніторинг радіо «Ретро FM» відбувся 5 лютого 2008 року. Цього дня загальна тривалість музичних творів в ефірі становила 20 год. 46 хв. 16 сек. З них частка національного аудіопродукту становила 13,02%, а україномовних пісень - 7,75%. Петро Шегда повідомив, що виявлені факти порушень ч.1 ст. 9 Закону «Про телебачення і радіомовлення» направлено до Нацради в Київ.

 

А під час перевірки ефіру ТОВ «Радіо «Станція» (частота 103,2 МГц) порушень виявлено не було - в ефірі радіо «Станція» було 52,3% національного музичного продукту і 100% передач національного виробництва..

 

Щодо частоти 100.0 МГц, то, як запевняє Петро Шегда, вона використовується ТОВ «Медіа-груп СІТІ» взагалі без ліцензії, а отже, позбавляти у цьому випадку нема кого.

 

Довідка ЗІК.

 

Депутати Чернівецької обласної ради за результатами роботи спеціальної депутатської комісії , яку очолював Петро Кобевко, звернулися до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з пропозицією позбавити ліцензій радіо FM 100.0 («Сіті-радіо»), 102,4 («Люкс- FM»), 103,2 (Радіо - «Станція») та 105,0 («Ретро») за недотримання ліцензійних умов щодо наповнення радіоефіру україномовним аудіопродуктом . Депутати стверджували, що україномовний продукт в ефірі цих станцій становить не 50, а 10%. Вони також запропонували Нацраді визнати недоцільним перебування на посаді свого представника у регіоні Петра Шегди та звернути увагу на бездіяльність керівників обласного радіотелевізійного передавального центру та Чернівецької філії центру « Укрчастотнагляду».

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20516
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Спостерігач
5873 дн. тому
Барани і є барани.Нехай тепер той Кобевко відповість як він поплутав юридично різні поняття.Співчуваю Черновецькому представникові нацради.Запишіть цих депутатів на курси якісь,нехай лою наберуться.А то як завжди пронос слів-закреп думок. Хоч стій хоч падай
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду