Громадський моніторинг засвідчив, що влада приховує інформацію про комунальні та державні ЗМІ

14:53,
24 Березня 2008
8599

Громадський моніторинг засвідчив, що влада приховує інформацію про комунальні та державні ЗМІ

14:53,
24 Березня 2008
8599
Громадський моніторинг засвідчив, що влада приховує інформацію про комунальні та державні ЗМІ
Як заявив на прес-конференції, яка відбулася 24 березня в агенції «Інтерфакс-Україна», голова комітету «Рівність можливостей» Олександр Чекмишев, 2008 рік стане роком моніторингу джинси, прозорості влади, висвітлення у ЗМІ конституційних реформ та суперечностей між різними регіонами влади. Він ознайомив журналістів із пілотним тестовим опитуванням органів влади щодо дотування державних і комунальних ЗМІ, яке проводилося в рамках проекту «Громадське тестування прозорості влади».
 
Результати опитування засвідчили майже стовідсоткову непрозорість органів влади різного рівня (від столичних Шевченківської райради та райдержадміністрації до Держтелерадіо та Верховної Ради України). «Експерти надіслали запити щодо дотування державних та комунальних ЗМІ, їх редакційної політики і стратегії діяльності, співпраці з офіційними прес-службами до органів влади. Відповідей або взагалі не надійшло, або вони були у вигляді відписок. Тобто тестування засвідчило неготовність влади різних рівнів інформувати громадськість про те, яким чином на дотування та утримання державно-комунальних ЗМІ витрачаються кошти платників податків», – розповів Олександр Чекмишев.
 
Щодо моніторингу джинси проект передбачає перегляд новин та вечірнього прайму 12-ти загальнонаціональних та мережевих мовників протягом року. На думку пана Чекмишева, після епохи темників так звана джинса стала основною проблемою, яка знову, як і в період 2002–2004 років, загрожує самій професії журналіста, перетворює інформування громадян на маніпулювання громадською думкою. «На сьогодні майже вся джинса перемістилася з новин у програми, що транслюються в праймові години, – зазначив Олександр. – Усе це відбувається і через нецивілізований рекламний ринок».
 
Також комітет «Рівність можливостей» разом із асоціацією «Спільний простір» протягом 2008 року відстежуватиме, яким чином ЗМІ реагуватимуть на природні та штучно створені інформаційні приводи. В їх поле зору також потраплять дискусії між центральними органами влади, наприклад, Кабміном та Секретаріатом Президента.
 
Проект «Моніторинг прихованої політичної реклами, прозорості комунікації гілок влади, конституційного процесу та суперечностей між українськими регіонами» реалізується ВГО асоціація «Спільний простір» спільно з комітетом «Рівність можливостей» за підтримки Національного фонду підтримки демократії (NED) та Міжнародного фонду «Відродження».
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду