Білорусам доведеться отримувати дозвіл на здобуття журналістської освіти

9 Березня 2008
11599
9 Березня 2008
15:19

Білорусам доведеться отримувати дозвіл на здобуття журналістської освіти

11599
Білорусам доведеться отримувати дозвіл на здобуття журналістської освіти
Білоруські абітурієнти, які мають бажання стати журналістами, повинні отримати спеціальний дозвіл влади. До списку спеціальностей, для допуску до яких необхідний спеціальний дозвіл, включені «державне управління», «державне управління і право», «державне управління і економіка», «міжнародні відносини», «міжнародне право», «правознавство», «економічне право», «журналістика», «міжнародна журналістика» та «митна справа», повідомляє ЛІГАБізнесІнформ.
 
Охочі оволодіти переліченими спеціальностями будуть змушені пройти попередню співбесіду у спеціальній комісії для «виявлення особистісних, ділових якостей, здібностей і мотивації громадян до навчання за спеціальностями, щодо яких висуваються особливі вимоги до спеціалістів». Процедура є обов’язковою як для громадян Білорусі, так і для іноземців, і поширюється на всі форми навчання, у тому числі дистанційну та платну. «Претендувати» можна лише на одну із спеціальностей, що мають особливий статус. Рішення комсії остаточне і не підлягає оскарженню – інституту апеляції не передбачено.
 
Міністерство освіти Білорусі вже затвердило перелік вищих навчальних закладів, у яких до кінця березня приймають заявки на співбесіди, а протягом квітня засідатимуть спеціально створені комісії з керівництва та викладачів університетів, психологів та представників народно-господарських галузей. «Професійно-психологічне тестування» проводитиметься коштом навчальних закладів.
 
Як пояснив Міністр освіти Білорусі Алєксандр Радьков, для вступу на «особливо відповідальні для представлення державних позицій» спеціальності абітурієнту, крім доброго знання шкільних предметів, треба «наприклад, бути активістом Білоруського республіканського союзу молоді» (масова організація, фінансована державним бюджетом).
 
«У Білорусі ЗМІ серйозного характеру, як і вся ідеологія, не приватизуються. Усе має бути в інтересах держави. В руках ЗМІ – зброя найбільшої руйнівної сили, і вони повинні контролюватись державою», - заявив нещодавно президент Білорусі Александр Лукашенка. Опозиціонери та правозахисники називають новацію спробою «ідеологічної селекції».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11599
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду