Ганна Герман просить Президента прискорити вирішення питання про створення суспільного мовлення

3 Березня 2008
15342
3 Березня 2008
17:12

Ганна Герман просить Президента прискорити вирішення питання про створення суспільного мовлення

15342
Ганна Герман просить Президента прискорити вирішення питання про створення суспільного мовлення
Голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформації Ганна Герман написала Президенту Україну Віктору Ющенку листа, у якому йдеться про ситуацію із виконанням Указу про створення суспільного мовлення. Наводимо повний текст листа:
 
                                        Шановний Вікторе Андрійовичу !
 
Указ Президента України “Про заходи щодо створення системи Суспільного телебачення і радіомовлення України” (№ 148/2008 року) позначив проблему, що потребує ґрунтовного та всебічного розв’язання. Проблему не нову, але вельми важливу й актуальну, якою опікується парламентський Комітет з питань свободи слова та інформації упродовж останніх років. Саме з ініціативи та участі нашого комітету 1996 року Верховна Рада України ухвалила Закон “Про систему Суспільного телебачення і радіомовлення України”. Однак у цьому законодавчому акті не виписано відповідні процедури, форми та порядок фінансування, терміни введення суспільного телерадіомовлення. Без цих важелів не можна вести мову про застосування на практиці системи суспільного мовлення.
 
Тому комітет не припинив підготовку базового законопроекту і 2002 року подав його на розгляд Верховної Ради України. Проте парламент, на жаль, не зміг ухвалити той проект Закону.
 
Оскільки в державі і суспільстві неоднозначно сприймається впровадження суспільного мовлення, комітет вбачає тільки правове розв’язання цієї проблеми. Відтак, залучивши представників Секретаріату Президента, Кабінету Міністрів України, громадських організацій, засобів масової інформації, продовжував опрацювання проекту Закону про суспільне телерадіомовлення. Верховна Рада України з ініціативи нашого комітету 2005 року провела парламентські слухання “Перспективи створення громадського телебачення в Україні”.
 
Ми не випадково звернулися до короткої довідки з історії цього питання. З неї видно, що і наш комітет, і парламент в цілому опікуються цією законодавчою проблемою. Тим паче, що і в плані роботи комітету на другу сесію нинішнього скликання є розділ про підготовку проекту Закону “Про систему Суспільного телерадіомовлення України”. Створено й робочу групу.
 
Тому викликає здивування той факт, що в пункті 1 Указу Президента про утворення в місячний термін робочої групи для опрацювання концепції створення системи суспільного телебачення і радіомовлення України навіть не згадано про парламентський Комітет з питань свободи слова та інформації.
 
Зважаючи на необхідність створення системи суспільного телерадіомовлення та керуючись демократичними засадами, принципами свободи слова, прав громадян на одержання оперативної й об‘єктивної інформації, члени Комітету з питань свободи слова та інформації звертають увагу на те, що на основі концепції, про яку йдеться в Указі, має бути невідкладно розроблений та ухвалений Верховною Радою України відповідний закон про створення системи суспільного телерадіомовлення. Адже лише закон дає підстави для відкриття бюджетного фінансування цього державної ваги заходу.
Водночас пропонуємо:
 
1. Ввести народних депутатів-членів Комітету з питань свободи слова та інформації до робочої групи з опрацювання концепції створення системи суспільного телерадіомовлення.
 
2. Перенести терміни підготовки та розгляду Радою національної безпеки і оборони України концепції створення суспільного телерадіомовлення України з вересня-жовтня на початок червня ц.р. з тим, щоб, ухваливши закон, отримати бюджетне фінансування заходів із запровадження суспільного мовлення у 2009 році.
 
З повагою      Голова комітету                                                             Ганна Герман
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15342
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду