До Верховної Ради внесено два законопроекти про зміни у рекламному законодавстві

15 Лютого 2008
24678
15 Лютого 2008
10:52

До Верховної Ради внесено два законопроекти про зміни у рекламному законодавстві

24678
До Верховної Ради внесено два законопроекти про зміни у рекламному законодавстві

Чотирнадцятого лютого 2008 року до Верховної Ради було подано законопроект н.д. Олега Зарубінського (фракція «Блоку Литвина») № 2068 щодо політичної реклами.

 

Як повідомляє Інститут Медіа Права, автор пропонує вилучити з закону про вибори народних депутатів визначення політичної реклами, внісши його в новій редакції до закону про рекламу як «інформацію, спрямовану на формування позитивного або негативного сприйняття споживачами реклами політичних партій чи інших політичних об'єднань, їх членів та учасників, програм або така що спонукає виборців підтримати те чи інше рішення під час реалізації форм прямої демократії».

 

Крім того, законопроектом пропонується встановити, що рекламодавцем політичної реклами може бути лише суб'єкт виборчого процесу, уповноважені особи політичної партії, кандидати в мажоритарних округах та органи державної влади і місцевого самоврядування в передбачених законами України випадках. Демонстрація реклами відбувається із супроводженням інформації про рекламодавця обсягом не менше ніж 15% площі (обсягу) екрану та у сприйнятному вигляді.

 

Також автор пропонує залишити норму, за якою забороняється коментувати рекламу протягом 20 хвилин до або після її трансляції. Раніше фахівці Інституту медіа права пропонували прибрати цю норму, як таку що не відповідає демократичним стандартам.

 

Ще один рекламний законопроект 14 лютого 2008 року вніс до Верховної Ради Депутат від фракції Партії регіонів Володимир Ландік. Це законопроект № 2075 «Про внесення змін до Закону України "Про рекламу"» щодо приведення норм законодавства про рекламу у відповідність до деяких положень аcquis communautaire

 

Необхідність законопроекту визначається на думку автора підвищенням рівня захисту прав споживачів реклами та наближення законодавства України про рекламу до вимог законодавства ЄС. Зокрема, проект передбачає імплементацію положень Директиви щодо несправедливих торгівельних практик до норм Закону України «Про рекламу». Проект передбачає доповнення закону про рекламу поняттями, «середній споживач» – «споживач, який володіє інформацією щодо товару у звичайному для більшості споживачів обсязі, не маючи додаткових відомостей про товар внаслідок професійної діяльності або будь-якого іншого вивчення характеристик товару, а також такими поняттями як «поінформоване ділове рішення» та «кодекс поведінки».

 

Крім того, законопроект передбачає доповнення закону про рекламу статтею «Обмеження щодо рекламних засобів», яка встановлюватиме загальні ознаки рекламних засобів, які забороняються, та конкретних прикладів (ознак) такого протиправного поводження учасників ринку.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24678
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду