22 січня на Першому національному – прем’єра документального фільму про українців на Колимі

21 Січня 2008
11345
21 Січня 2008
12:31

22 січня на Першому національному – прем’єра документального фільму про українців на Колимі

11345
22 січня на Першому національному – прем’єра документального фільму про українців на Колимі

22 січня 2008 року о 17.20 на Першому національному відбудеться прем’єра документального 45-хвилинного фільму «Українці на Колимі. Пам’ять» (частина друга).

Режисер і автор фільму Олександр Рябокрис повідомив «Телекритиці», що це вже другий фільм, присвячений українцям, яких радянська тоталітарна система відірвала від рідної землі і закинула за десятки тисяч кілометрів. Фільм розповідає про людей, які відбували покарання на Колимі в роки сталінського режиму. Деякі з них і досі там проживають, дехто вже повернувся в Україну. Переважно це українці, пов’язані з УПА. «Ми розповідаємо історію, чому людей відправляли саме туди. Справа в тому, що в 30-х роках там знайшли великі поклади золота й урану, тому треба було дуже багато людей, щоб це видобувати. Туди десятками тисяч відправляли людей. Там одночасно знаходилося 200 тисяч політв’язнів у 300 зонах. Багато людей залишилися в тій землі назавжди», – зазначив Олександр Рябокрис.

Перша стрічка «Українці на Колимі. Магадан» транслювався торік на День незалежності. Її телеканал також покаже – у повторі, 23 січня о 12-й годині.

Обидва фільми підготовлені творчим об’єднанням документально-художніх фільмів Першого національного. Автор ідеї – журналіст Микола Хрієнко, який 2004 року сам мандрував від Уралу до Далекого Сходу. Побував на Уралі, Алтаї, Колимі, в Хабаровському та Приморському краях, у Якутії та Чукотці, на Камчатці та Сахаліні, Командорських та Курильских островах. Друга експедиція, в якій уже взяла участь знімальна група Першого національного, відбулася 2007 року. Цього року журналіст Микола Хрієнко планує третю експедицію – від Уелену (крайнє поселення біля мису Дєжнєва) до Мурманська. Він планує, що зібрані матеріали ляжуть в основу третього документального фільму.

«Детектор медіа»

 
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11345
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду