Юрій Пільчевський: Ринат Ахметов не виграв суд у «Оглядача»

16 Січня 2008
10402
16 Січня 2008
17:00

Юрій Пільчевський: Ринат Ахметов не виграв суд у «Оглядача»

10402
Юрій Пільчевський: Ринат Ахметов не виграв суд у «Оглядача»

Шеф-редактор інтернет-холдинга «Обоз.ua» Юрій Пільчевський переконаний, що Ринат Ахметов не міг виграти справу проти «Оглядача», оскільки «жодного документа, який би підтверджував цю тезу або інформацію, розповсюджену у деяких ЗМІ, від адвокатської контори Ахметова немає».

 

Але, за словами пана Пільчевського, навіть якби таке рішення і було, виникає питання – чому «Оглядач» та його журналістів не повідомли про дату та місце проведення судового засідання і не запросили на нього: «Тобто, висловлюючись мовою футболу, напевно зрозумілою Ринату Ахметову, відбувся дивний матч – після свистка судді на поле вийшла одна команда, забила гол, пораділа і повідомила про свою перемогу». Також він наголосив на тому, що оскаржуватиме це рішення, якщо воно буде.

 

Останні контакти з британським судом представники «Оглядача» мали у кінці жовтня – на початку листопада, коли через адвокатську контору вони отримали спеціальний формуляр: «Там були зазначені претензії, на які ми мали відповісти і надіслати свою версію. Що і зробив наш адвокат», – зазначив пан Пільчевський.

 

Однак знайти адвоката «Оглядача» було теж нелегко, до того ж його ім’я не розголошується: «Як тільки ми дізналися про те, що Ахметов подає на нас до суду, ми шукали того, хто нас захищатиме. Ті суми, які були висунуті британськими конторами, починались від 0,5 мільйона доларів за процес. Для нас це великі суми. Не без труднощів ми знайшли українського адвоката, який погодився нас захищати. Але він погодився це робити на умовах анонімності», – розповів шеф-редактор.

 

Останні перемовини «Оглядача» з представниками позивача відбувались улітку 2007 року, коли британські адвокати Рината Ахметова запропонували мирову угоду з неприйнятними, на думку пана Пільчевського, умовами: це спростування інформації, «вибачення та оплата лондонських адвокатів Рината Леонідовича».

 

За словами авторки публікацій про молодість Рината Ахметова, журналістки Тетяни Чорновіл, проти якої також поданий позов, інформація, подана у цих статтях, не може бути оскаржена: «Ми не намагалися встановити правдиву біографію Ахметова. Ми намагалися з’ясувати, що про Ахметова думають люди, які виросли з ним в одному з районів Донецька. Це все не можна перевірити, ми не знаємо, чи говорили про нього правду ці люди. Так само ми часто посилалися на книжку Донецька мафія. Тому не можна називати цю інформацію правдивою чи ні. Одним словом – це міфи та легенди про Ахметова».

 

Таким чином, Юрій Пільчевський переконаний, що деякі можновладці не хочуть, щоб в Україні утвердились принципи свободи преси і слова: «Але при цьому, нас хоча й не запрошують до лондонського суду, але вже не вивозять у ліс і не б’ють бітами по голові». Саме тому «Оглядач» вирішив відкрити «стіну плачу», де вивішуватимуться карикатури на гонителів преси: «Коли ми отримаємо рішення лондонського суду, то він (Ахметов. – «ТК») першим висітиме на цій стіні. Звісно, його шарж», – наголосив пан Пільчевський.

 

«Детектор медіа»

 

Розслідування «Оглядача»:

«Безобидное? Об Ахметове можно только обидное. Но я не буду»
Детство Рината. Сокровенные тайны «короля Донбасса»
Ахметов работал в «ночную смену». Начинал с вокзала

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10402
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
wwww
5936 дн. тому
Боже! Если то, что говорят журналисты - правда, то какое рассчетливое коварство! Один из излюбленных в "эпоху Кучмы" способ уничтожить неугодное СМИ + имиджевый выиграш. Разумеется, если бы какой-нибудь райсуд района в г.Донецке, или даже в Киеве, отклонил иск АРЛ - это нечто из области фантастики, а так типа судится в суде, в котором деньги якобы ничего не решают! Когда во время выборов 2006 года, Тимошенко выставляла иск к Украинской правде на 1 гривну, а потом его сняла, я смеялась: популистка, строит из себя одновременно и оскорбленное достоинство и друга СМИ. А теперь начинаю относится к ЮВТ с симпатией.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду