Чому виробникам кіно в Україні не треба просити бюджетних коштів

6 Листопада 2007
31407
6 Листопада 2007
13:00

Чому виробникам кіно в Україні не треба просити бюджетних коштів

31407
Чому виробникам кіно в Україні не треба просити бюджетних коштів

За інформацією з відкритих джерел, цього року в Україні на кіновиробництво було виділено з Державного бюджету 49, 2 млн. гривень ($ 10 млн.). Хто і як «освоїв» ці кошти, жодні джерела не повідомляють. Між тим, у Росії, де на ці ж самі потреби з бюджету виділяється чи не в 20 разів більша сума, кіновиробники вже готові від державної підтримки відмовитися. Шкідливо це – мати справу з державою і покладатися на неї.

У цьому плані країна під назвою СРСР була справді унікальною. При плановій економіці, котра, за висновками сучасних економістів, зрештою і призвела до глибокої стагнації, кінопрокат у тій країні за своєю прибутковістю поступався тільки продажу алкогольних напоїв і був потужним джерелом наповнення державної скарбниці. В СРСР все кіно на всіх студіях знімалося за бюджетні кошти. Але наявність бодай одного кінотеатрі в кожному райцентрі і обов’язкові кінопокази в сільських клубах давали можливість ці гроші повернути. Адже якщо один із десяти фільмів стане хітом прокату і дасть велику касу, держава має прибуток.

Наша держава, як і будь-яка, що вважає себе демократичною – не комерційна структура, а неповоротка бюрократична машина. Через те за виділені з бюджету кошти досить відзвітувати на папері. Мовляв, освоїли, давайте ще. В цьому плані показовою була історія з фільмом Олеся Саніна «Мамай». Я не в захваті від нудного, хоча й, поза сумнівом, талановитого кіно. Але стрічка успішно представляла Україну на численних міжнародних кінофестивалях, і з цим треба рахуватися.

Вважається, що «Мамай» знімався державним коштом. Насправді гроші були лише обіцяні, відповідні папери підписані, та на відповідні рахунки не надійшли вчасно. Кіно попри все знімати було треба, і гроші були позичені – частково під заставу, частково – під чесне слово. Коли вони, нарешті, надійшли з бюджету і всі борги вдалося погасити, в гру вступила КРУ, яка почала дбайливо і старанно перевіряти, чи було використання державних грошей цільовим. Головного болю в творців побільшало.

Я досі не знаю, на виробництво якого кінопродукту підуть згадані вище 49,2 мільйони гривень. Зате певен: звіт буде поданий вчасно. І на паперах ці гроші виглядатимуть вагомим внеском у розвиток сучасного українського кіно. Переконаний я і в тому, що свою частку від державної подачки отримають спритники, котрі зробили ряд заявок на написання сценаріїв про життя українських гетьманів, козацьких полковників, сотників, культурних діячів ХІХ століття, Голодомор тощо. Якщо я бодай трошки вгадав розклади, подібних фільмів ми ніде не побачимо. А якщо й побачимо котрийсь із них, то прокатна доля їхня виявиться поганою. На таке кіно навіть професійні патріоти не підуть, а будуть просити, аби для них по всій Україні влаштували безкоштовні презентації з показами. Ну і, звісно, ніхто з тих, хто приймає рішення про виділення згаданих коштів, навіть не думає про їх повернення та примноження шляхом комерційного прокату.

Російський продюсер Олег Березін прояснив ситуацію, що склалася з бюджетним фінансуванням кіно в Росії. За гроші, котрі виділяє скарбниця, знімається близько 200 стрічок на рік. Тому державні (читай: дармові) кошти треба негайно освоїти, аби наступного разу ще дали. Результат: кіно знімає хто попало, 90% такої продукції – барахло, бо про прибутки тут не дбають, а значить і про якість теж. Головне – витримати все в державницькому патріотичному пафосному дусі. За словами пана Березіна, така ситуація не на користь російському продюсерському кіно: своє скомпрометоване, через те дивляться американське. Між іншим, зазначив він, частина барахла, не прийнятого російським глядачем, переходить на екрани українських кінотеатрів, де на диво збирає таку-сяку касу.

Я пояснюю це тим, що вал голлівудської продукції починає втомлювати, а валу власного кіно нема. Тому частіше починаємо дивитися російське кіно, і не лише хороше – все ж таки слов’янське нам якось ближче… І абсолютно згоден з паном Березіним, який мріє, аби держава дбала не про виробництво поганого кіно за бюджетні гроші, а виділяла ці суми на підготовку технічних кадрів, котрі могли б давати лад сучасній техніці. А також – дбала про збільшення кількості кінотеатрів.

Чи готові українські діячі кіно відмовитися від бюджетного фінансування кінопроектів? Чи згодні вони не екранізовувати біографію Мазепи, Калнишевського чи Грушевського, а шукати нормальні комерційні сценарії, як це роблять незалежні продюсери? Останніх в Україні потроху стає більше, і від держави вони хочуть лише одного: написати і ухвалити такі закони, які б не заважали їм працювати. Але державі, очевидно, краще відкупитися. Бюджетними грішми.

 

Андрій Кокотюха, proUA

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
31407
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду