Директор «Оглядача» коментує звільнення головного редактора Інтернет-видання Віктора Зубанюка

4 Серпня 2007
2244
4 Серпня 2007
14:07

Директор «Оглядача» коментує звільнення головного редактора Інтернет-видання Віктора Зубанюка

2244
Директор «Оглядача» коментує звільнення головного редактора Інтернет-видання Віктора Зубанюка

Вадим Осадчий, член редакційної ради, директор компанії «Обоз», звернувся до редакції «Детектор медіа» із проханням оприлюднити офіційний коментар з приводу звільнення головного редактора Інтернет-видання «Оглядач» Віктора Зубанюка. Раніше «ТК» повідомляла, що Віктор Зубанюк покинув свій пост, пояснивши цей крок тиском з боку власника групи видань «Обозреватель» Михайла Бродського.

 

Наводимо коментар пана Осадчого в повному обсязі без змін. Нагадаємо лише, що «ТК» не робила жодних власних висновків щодо звільнення пана Зубанюка і залишалась безсторонньою, інформуючи читачів про цю подію.

 

 

 

Свобода слова чи свобода «джинси»  

 

Погляд редакції «Оглядача» на звільнення Віктора Зубанюка 

 

Свобода слова, яка так нелегко далася нашому суспільству, зараз виявляється розмінною монетою в багатьох конфліктах. Ось і зараз: звільнено редактора Інтернет-видання «Оглядач» Віктора Зубанюка - значить, утискається свобода слова, робить дехто поспішний висновок.  

 

Але перш ніж робитиме висновки читач, мені хотілося б поділитися причинами, які призвели до звільнення Зубанюка: декілька тижнів тому Віктор вирішив опублікувати на сторінках «Оглядача» статтю про корпоративний конфлікт між двома фінансовими угрупуваннями: конфлікт півторарічної давнини, без жодної інформаційної актуалізації. Тоді Віктор підійшов до мене (як до директора компанії та члена редакційної колегії) і запитав мою думку щодо можливості розміщення цього матеріалу на сайті. Я сказав йому тоді, що на мій погляд, будь-яких інформаційних приводів для публікації подібного матеріалу немає, і його поява сприйматиметься як банальний «заказняк» або «джинса». Тим не менше, Віктор таки опублікував тоді на сайті зазначену статтю.

 

Пройшло декілька тижнів, і Зубанюк розміщає на сторінках Інтернет-видання ще дві статті на тему цього давнього корпоративного конфлікту: він навіть встигнув протягом двох годин поставити дві подачі. Мабуть, конче «важливим» здававсь йому той матеріал. На прохання назвати автора публікацій, відповіді від Віктора я не отримав.

 

Звільнення головного редактора за такі публікації – це порушення свободи слова? У моєму розмінні – ні. Свобода слова  - це не фіговий листок, яким журналісти можуть право прикривати різного роду неподобства. Свобода слова – це можливість доносити читачам (глядачам, слухачам) правдиву інформацію, а не брати участь у корпоративних війнах на боці однієї з сторін.

 

Тому я хочу звернутись до Віктора: не треба підмінювати поняття.

 

Вадим Осадчий

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2244
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду