Вахтанг Кіпіані став шеф-редактором проекту «Великі українці» на «Інтері»

9 Липня 2007
11241
9 Липня 2007
17:52

Вахтанг Кіпіані став шеф-редактором проекту «Великі українці» на «Інтері»

11241
Вахтанг Кіпіані став шеф-редактором проекту «Великі українці» на «Інтері»

Вахтанг Кіпіані став шеф-редактором проекту «Великі українці», який створюватиметься за форматом Бі-Бі-Сі 100 Greatest Britons на каналі «Інтер». Про це він сам розповів у телефонній розмові з «ТК».

 

«Про те, що я працюватиму в цьому проекті, було відомо ще кілька місяців тому. Ми провели попередні переговори з Ганною Безлюдною і Савіком Шустером, і домовились, що я братиму участь у «Великих українцях» як шеф-редактор, не покидаючи свого основного місця роботи в журналі «Фокус». Це узгоджувалось з інтересами як проекту «Інтера», так і журналу, де я працював. Після того, як під цим приводом мене звільнили з «Фокусу», я ще раз зустрівся з Безлюдною, і вона підтвердила: пропозиція залишається в силі. Я її прийняв, і тепер оформлююсь на роботу», - розповів він.  

 

Вахтанг Кіпіані вважає проект «Великі українці» дуже важливим для України і називає його спробою колективно розібратись у своєму минулому: «Україна – одна з країн із, як хтось казав, «непередбачуваним минулим». Такі проекти, як «Великі Українці», апробовані в багатьох країнах – Польщі, Великій Британії, Німеччині, США, Португалії, - дозволяють людям колективно подивитись на своє минуле і визначити, хто такі Великі Українці. Бо є люди, що не є етнічними українцями й навіть не жили в Україні, але зробили для цієї країни дуже багато. Треба з’ясувати, як теперішнє покоління ставиться до їхньої спадщини». На його думку, це «більше, ніж телевізійний проект» із великою соціальною вагою дозволить суспільству протягом кількох місяців дискутувати, зокрема в Інтернеті. «Ми робимо ставку на те, що це не тільки дозволить «Інтеру» зробити якісний продукт, який дивитимуться люди, але й дасть суспільству змогу обговорити те, що його хвилює, і знайти точки дотику. В цьому є велика соціальна місія проекту», - пояснює пан Вахтанг.

 

Найскладніше завдання у реалізації цього проекту, на думку Вахтанга Кіпіані, полягає в пошуку тих українців, за яких країні не було б соромно. «Досвід тих країн, де цей проект був реалізований, показує, наскільки це тонка справа – добір людей, які можуть надихати країну. Наприклад, Німеччина виключила із списку великих німців Адольфа Гітлера. Португальці спершу виключили диктатора Антоніо Салазара, а потім під тиском суспільства повернули його, і він урешті-решт переміг. Тож ми хочемо запропонувати суспільству дискусію, вичерпний список, механізми підрахунку, а люди вже самі визначаться. Для нас дуже важливо разом із країною вирости під час цього проекту», - пояснює він.

 

За словами Вахтанга Кіпіані, в цьому проекті «повинні працювати хороші журналісти, які розбираються в історії або цікавляться нею». Він вважає поки що некоректним говорити про те, з кого складатиметься команда проекту, оскільки це питання ще не обговорювалось: «Коли ми затвердимо штат, почнемо добирати людей, і це будуть працівники «Інтера», інших каналів, і не обовязково телевізійники». Протягом кількох місяців, каже він, команда Савіка Шустера проробляла структуру проекту, тому тепер Вахтангові доводиться «наздоганяти потяг».

 

Як уже повідомляла «ТК», 2 липня стало відомо про звільнення Вахтанга Кіпіані з посади головного редактора тижневика «Фокус», яку він обіймав із моменту запуску видання улітку 2006 року. За словами керівника «Українського медіахолдингу» Бориса Ложкіна, однією з причин рішення про звільнення Вахтанга стало бажання останнього працювати на телебаченні, про яке, зокрема, писала й «ТК». Новим головним редактором «Фокусу» став Михайло Гладкий.

 

Вахтанг Кіпіані має багаторічний досвід роботи на телебаченні. У 1994-95 роках працював редактором і ведучим каналу «Миколаїв». У 1996-1997 роках, під час служби в Армії – на Центральній телерадіостанції Міністерства оборони України. У 1998 році – випусковий редактор Нового каналу. У 1999 році – головний редактор інформаційно-аналітичної групи, редактор щоденної телепрограми «Питання дня», ТО «Телефабрика». У 2001-2004 роках працював випусковим редактором «ТСН» («1+1», у 2002-2005 роках – головним редактором і ведучим програми «Подвійний доказ», яка була закрита за розпорядженням генпродюсера «1+1» Ольги Герасимюк, на думку самого Вахтанга Кіпіані, з політичних причин. З жовтня 2005 до травня 2006 року працював випусковим редактором телетижневика «Один тиждень» на К1.

 

Формат «Великі українці» «Інтер» купив спеціально під Савіка Шустера, чиєю давньою мрією було втілення саме цього формату. За словамі Савіка, його рішення перейти з ICTV на «Інтер» було пов’язане зокрема із тим, що «такий проект потребує великого каналу».  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11241
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду