Медіа-профспілка в Харкові вимагає від влади переглянути правила акредитації

14 Червня 2007
2706
14 Червня 2007
16:00

Медіа-профспілка в Харкові вимагає від влади переглянути правила акредитації

2706
Медіа-профспілка в Харкові вимагає від влади переглянути правила акредитації

Незалежна Медіа-профспілка України спільно з Харківською правозахисною групою та Харківським прес-клубом поширили заяву з приводу жорстких правил акредитації в органах влади Харківщини. Подаємо текст звернення повністю. 

 

ЗАЯВА

Акредитація при органах державної влади та місцевого самоврядування перетворюється із системи поліпшення доступу до інформації на систему незручностей та перепон для журналістів. Акредитація сьогодні – або форма замаскованої цензури, або спосіб фільтрації недостатньо лояльних владі журналістів.

 

Дозвільний характер акредитаційних правил суперечить принципам вільного доступу до інформації. Дозвільний характер має бути змінений на повідомний.

 

Відбувається масове втручання в права та компетенцію самих журналістів. Зокрема пункт 18-й «Положення про порядок акредитації журналістів і технічних працівників засобів масової інформації при Харківській обласній раді» стверджує що підставою для позбавлення акредитації є порушення правил професійної етики. Подібна норма міститься і в пункті 16-му «Положення про порядок акредитації журналістів і технічних працівників засобів масової інформації при Харківській міській раді». «Правила акредитації представників засобів масової інформації при ЦГЗ ГУМВС України в Харківській області» ще більш категоричні: «У разі перевищення журналістом своїх прав і невиконання обов’язків його акредитація може бути припинена за рішенням ЦГЗ». Органи влади не можуть перебирати на себе функції професійних корпорацій, зокрема Комісії з журналістської етики.

 

Правила акредитації більшості державних установ обмежують право на акредитацію фрілансерів, акредитуючи тільки штатних або позаштатних кореспондентів ЗМІ.

 

Жодні акредитаційні правила не містять механізмів надання додаткової інформації журналістам. В той час як ті ж правила зобов’язують ЗМІ проходити досить складну і неоковирну, проте ґрунтовно розписану процедуру. Така асиметричність у стосунках ЗМІ і влади є протиприродною з огляду на призначення акредитації як системи поліпшення доступу до інформації.

 

Звертаємося до органів державної влади та місцевого самоврядування Харківської області із закликом:

переглянути чинні правила акредитації,

спростити порядок акредитації,

скасувати ті норми та положення в правилах акредитації, що суперечать законодавству і здоровому глузду.

 

Наголошуємо: взаєморозуміння між ЗМІ та владними установами тільки сприятиме кращому висвітленню діяльності останніх. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2706
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду