В Україні розпочались зйомки художнього фільму «Владика Андрей».

30 Листопада 2006
18487
30 Листопада 2006
10:56

В Україні розпочались зйомки художнього фільму «Владика Андрей».

18487
В Україні розпочались зйомки художнього фільму «Владика Андрей».

50 мільйонів гривень планує виділити уряд на наступний рік на розвиток українського кіно. Зокрема 8 мільйонів мають надати для зйомок історичного повнометражного художнього фільму «Владика Андрей». Вперше митрополит Української греко-католицької церкви Андрей Шептицький стане героєм єкранізації.

Режисер фільму – Олесь Янчук, відомий по таких стрічках як «Осіннє вбивство в Мюнхені» «Нескорений», «Залізна сотня», «Голод-33». Як зазначає «Радіо Свобода», Зйомки над фільмом розпочались, а гроші поки що на словах і на папері.
Цікаво, що ідея створити художній фільм про митрополита Андрея виникла не у галичан, а у східняків: автора сценарію Миколи Шияна і режисера Олеся Янчука. За задумом це не буде цілком біографічний фільм. Автори мають намір зробити основний акцент не стільки на діяннях Шептицького, скільки на внутрішньому світі слуги Божого.

Коротко про постать Андрея Шептицького

Андрей Шептицький графського походження, народився у 1865 році і виріс у давній українській родині, яка зазнала полонізації. Рідні стали франкомовними римо-католиками. Попри спротив батька щодо вступу сина в монастир, Андрей став уніатським священиком.

Із 1901 до 1944 він очолював Українську греко-католицьку церкву. Опікувався народом, який пережив дві світові війни, 7 режимів – австрійський, російський, український, польський, радянський, нацистський і знову радянський.

Головний консультант фільму, історик, член Постуляційного центру беатифікації та канонізації Слуги Божого Андрея Шептицького Оксана Гайова зауважує:

«Сам митрополит у своїх численних пастирських посланнях говорив, що єдиним мотивом його діяльності є Ісус Христос і любов усіх людей, які мають любити не лише своїх друзів, але й ворогів. Митрополит учив нас любити один одного праведно».

Творча група тримає у таємниці, хто виконуватиме головні ролі митрополита Андрея та його матері графині Софії Фредро, триває відбір. Зауважу, що всі актори з Києва. Фільм зніматимуть на сході України, у Львові, Польщі та Ватикані.

Проблема фінансування фільму залишається

Олесь Янчук звернувся з проханням до депутатів Львівської облради частково допомогти з коштами на фільм про людину, яка стільки творила добра, особливо в Галичині.

«Ми б хотіли наступного року продовжити зйомки у Львові, які розпочали у Києві».

Загальна вартість стрічки 10 мільйонів гривень. Вісім із них виділяє держава, частину грошей пообіцяла надати Львівська облрада, а ще обіцяють долучитись підприємці Львова.

Прем’єра фільму «Владика Андрей» мала б відбутися вже наступного року.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18487
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду