Київська влада обіцяє підписати меморандум про редакційну політику з газетою «Вечірній Київ»

14 Листопада 2006
6819
14 Листопада 2006
09:45

Київська влада обіцяє підписати меморандум про редакційну політику з газетою «Вечірній Київ»

6819
Київська влада обіцяє підписати меморандум про редакційну політику з газетою «Вечірній Київ»

13 листопада 2006 року в приміщенні видавництва «Київська правда» відбулася прес-конференція, зініційована колективом редакції газети «Вечірній Київ» та парламентським Комітетом з питань свободи слова та інформації. У ній взяли участь голова Комітету Верховної ради з питань свободи слова та інформації Андрій Шевченко, депутати  Київради Олександр Прогнімак (голова постійної комісії з питань культури, інформаційної політики) та Олександр Бригінець (секретар постійної комісії з питань культури, інформаційної політики), в.о. заступника голови Київської міськдержадміністрації Денис Басс (в обов’язки якого входить курування комунальних ЗМІ)  та в.о. головного редактора газети «Вечірній Київ» Людмила Воробйова. Нагадаємо, 7 листопада вона заявила про тиск і цензуру, здійснювані щодо видання посадовцями КМДА.

 

Конфлікт між комунальним друкованим ЗМІ та міською владою наростав, як снігова куля. На думку Андрія Шевченка, за останніми повідомленнями складається враження, що Київ стає некомфортним для роботи журналістів з точки зору свободи слова. Ця ситуація не додає міській владі авторитету, але чи це тільки через команду Черновецького? Саме про це та про те, як запобігти в майбутньому випадків телефонної цензури та утисків свободи слова, говорили учасники прес-конференції. Формат «очі в очі» – найвідкритіший та найшвидший шлях вирішення проблеми, зазначив Андрій Шевченко. Він запропонував укласти меморандум про засади редакційної політики між «Вечіркою» та міською владою. А в якості подарунка передав сторонам примірник угоди між НТКУ та урядом. «Вечірній Київ» має виступати не від якоїсь політичної сили, а від імені всього міста. Питання стосунків Київської міської влади та комунальних ЗМІ ми розглянемо на найближчому засіданні Комітету», – зазначив Андрій Шевченко.

 

Виконувач обов’язків заступника голови КМДА Денис Басс відкинув усі попередні звинувачення у цензурі, а про дії та плани щодо міських комунальних ЗМІ говорив мовою цифр. Міський бюджет виділяє на всі ЗМІ 29,5 млн. грн., з яких 4 млн. йде «Вечірці». А газета не виправдовує вкладених у неї коштів, оскільки має наклад усього 13 тисяч примірників, рейтинг – 4% , а придбати її можна тільки в 2% торговельних точок. Представник КМДА визнав, що умови праці колективу «Вечірнього Києва» не з кращих. Але попередив, що гроші міська влада витрачатиме справедливо. Денис Басс неодноразово акцентував увагу на тому, що у киян є більш популярні газети, в числі яких: «Факты», «Комсомольская правда», «Сегодня», «Газета по-киевски». Але визнав право колективу вибирати собі редактора. Щодо утисків свободи слова в.о. заступника міського голови зазначив: «Если есть такие факты, мы готовы их рассмотреть, отстаивая принципы свободы слова. Кроме того, мы готовы подписать меморандум с газетой «Вечерний Киев», но она должна учиться работать в рыночных условиях. В ближайшее время мы примем новые правила аккредитации журналистов, сделаем их более прозрачными».

 

Обурення журналістів викликала заява голови постійної комісії з питань культури, інформаційної політики Київської міської ради Олександра Прогнімака (фракція Партії регіонів): «Киевсовет создал коммунальные СМИ для освещения своей деятельности. КМДА выделяет деньги газете, а потом с удивлением читает негативные сообщения о своей деятельности…».

 

«Можливо наклад газети знизився з півмільйонного до сьогоднішніх цифр саме через те, що «Вечірка» не критикувала міську владу?», - припустив депутат міської ради Олександр Бригінець (фракція БЮТ). Він визнав, що телефонну цензуру дуже важко довести, але боротися з нею потрібно. «Нагадаю присутнім, - сказав пан Бригінець, - що керівників комунальних ЗМІ зняли не через погані показники, які тут наводив представник КМДА, а через те, що у них закінчився контракт з міською радою. У проекті рішення сесії міської ради щодо всіх керівників зазначалося, що вони залишатимуться виконувачами обовязків на момент проведення конкурсу на заміщення посад. Але в пункті щодо колишнього головного редактора «Вечірки» Олександра Балабка цей рядок зник. Тому я як секретар постійної комісії з питань культури, інформаційної політики Київської міської ради не підписав це  рішення».

 

В.о. головного редактора «Вечірнього Києва» Людмила Воробйова навела приклади утисків свободи слова та цензури. Не встигла вона приступити до виконання своїх службових обовязків, як їй «призначили» заступника з творчих питань, яка вказувала, які матеріали та фото ставити, а які ні. Власних фотокореспондентів на сесії міськради не пускають, а ті фотографії, які передають з прес-служби міської влади, не відображають суті подій.  Крім того було зазначено, що всі зверстані полоси «творчий» заступник тепер буде давати на вичитку Денису Яковичу (Бассу). За словами Воробйової, цензура стала більш делікатнішою. Думка журналістів з текстів викидалася, мінялися заголовки, вказувалося, що потрібно дописати або які розставити акценти (зокрема, що фракція БЮТ також проголосувала за тарифи) тощо.

 

Цей перелік доповнили члени колективу, які бідкалися, що неможливо взяти коментарі у представників міської влади. Журналістка Ольга Стоян розповіла, що, коли вона підготувала матеріал про банк «Хрещатик» із коментарем голови правління, «творчий» заступник порадила їй дати його від імені Степана Черновецького, сина київського мера.

 

Колектив узяв на віру обіцянку Олександра Прогнімака про те, що жоден працівник редакції не буде звільнений. Зрештою, всі сторони погодилися на підписання меморандуму про засади редакційної політики, обговорення якого відбудеться на засіданні постійної комісії з питань культури та інформаційної політики Київської міської ради 15 листопада 2006 року.

 

Світлана Остапа, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6819
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду