Кінематографісти вимагають скасувати акціонування Одеської кіностудії

21 Липня 2006
12647
21 Липня 2006
12:03

Кінематографісти вимагають скасувати акціонування Одеської кіностудії

12647
Кінематографісти вимагають скасувати акціонування Одеської кіностудії

Перипетії навколо долі Одеської кіностудії нагадують події навкОло "Криворіжсталі". Українські та російські кінематографісти об’єдналися в громадський рух і вимагають скасувати торішнє акціонування Одеської кіностудії. 

Новостворена організація називається «Місце зустрічі змінити не можна» – іменем одного з найуспішніших кінопроектів в історії студії. Проти нових власників об’єдналися досить відомі люди: від голови одеського відділення спілки кінематографістів України – Ярослава Лупія - до Станіслава Говорухіна. Вони стверджуть, що сорок дев’ять відсотків акцій кінопідприємства були продані без тендеру та в десятки разів дешевше від реальної вартості. А тепер кіностудія практично припинила виробництво власного продукту.

Дмитро Співак, голова ГО «Місце зустрічі змінити не можна»:
- Сегодня можно сколько угодно говорить, что там что-то происходит, что там снимаются какие-то фильмы, потому что такого тяжелого, такого дешевого и бесплатного труда… когда можно приехать московским кинематографистам, московским бизнесменам, которые берут в аренду комнаты, берут какие-то наши ландшафты, пейзажи и снимают свои фильмы и увозят их в Москву. Ничего общего с созданием фильма с созданием кинематографа это, конечно, не имеет.

На самій кіностудії тему акціонування вважають закритою. Минулого року цей процес провели з урахуванням усіх юридичних тонкощів через Фонд держмайна. Тепер намагаються заробляти на кіно живі гроші. Два тижні тому на кіностудії запустили зйомки нового фільму. Одеса завжди вважалась найкращою базою для зйомок про Велику Вітчизняну, тому це кіно – теж про війну

Валерій Воробйов, режисер (Росія):
- Это совместный проект российско-украинский, киностудия, одесская киностудия и компания «Синебридж» московская снимает этот фильм. Это будет двухсерийный фильм – два полнометражных фильма для проката. Это фильм о войне, о первых днях войны…

Хоча й керують процесом росіяни, усі прокатні права належатимуть саме Одеській кіностудії. Проте місцеві актори на головні ролі потрапляють хіба випадково. Валерію Швецю, який зазвичай грає в дитячих спектаклях, доводиться вживатися у роль солдата-зрадника протягом одного дня.

Валерій Швець, актор Одеського Театру юного глядача:
- Вызвали меня на съемки очень срочно, вместо меня должен был вроде играть какой-то московский актер, но что-то у них там не сложилось, не срослось. Поэтому позвонили мне и сказали: вот такая вот есть, вчера позвонили и сегодня я уже здесь. Так что я как раз в творческом процессе...

Директор кіностудії Ольга Нєвєрко говорить, що головна проблема сьогодні – відсутність професіоналів. За роки простою студії вони просто роз’їхалися. Поверне їх до рідної студії лише прибуткова робота.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12647
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду